Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πανελλήνιο

Στην ομιλία του ο Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχτεί τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για εθνική ενότητα, ενώ μίλησε για μια διακριτή πλέον γραμμή μεταξύ της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Επιτέθηκε στις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ μιλώντας για γραφειοκρατικό και διαχειριστικό συνδικαλισμό που βρίσκεται πίσω από τις απαιτήσεις των εργαζόμενων, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «ο ξεπουλημένος κυβερνητικός συνδικαλισμός μπορεί να σπάσει μόνο με την ενότητα μεταξύ των εργαζόμενων και την απάντησή τους, στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων».

Το πρώτο που έχει να παρατηρήσει κάποιος είναι ότι τα λόγια πλέον, όσο ωραία και αν είναι, δεν αρκούν. Για να φτάσει το εργατικό κίνημα στην πανεργατική απεργία της 24 Φλεβάρη χρειάστηκαν μια σειρά μάχες και πρωτοβουλίες. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αρνήθηκαν να κάνουν το παραμικρό για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβρη και η πανεργατική από τα κάτω της 17 Δεκέμβρη βγήκε μέσα από πρωτοβουλίες δυο πρωτοβάθμιων σωματείων, με την καθοριστική συμβολή αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση σύρθηκαν να συμμετέχουν στη χειρότερη απείχαν. Επρεπε να φτάσει η 10 Φλεβάρη, με την εντυπωσιακή επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συλλαλητηρίων για να ξεκινήσουν οι εκκλήσεις για πανεργατική-σεισμό.

Η στήριξη των απεργιών είναι ένα βασικό κριτήριο για τη στάση των διαφορετικών δυνάμεων της Αριστεράς. Όχι μόνο στις παραμονές μιας μεγάλης πανεργατικής απεργίας. Από κει και πέρα, μπαίνουν μια σειρά ζητήματα για την «επόμενη μέρα». Θα κλιμακωθούν οι απεργίες; Θα στηριχτεί η οργάνωσή τους από τα κάτω ώστε να είναι σε θέση να ξεπερνάνε τις τρικλοποδιές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης; Μέχρι στιγμής, η παρέμβαση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από αυτές τις ανάγκες. Πιο πολύ ενδιαφέρεται για μια τυπική καταγραφή αλά ΠΑΜΕ.

Προοπτική

Το δεύτερο καθήκον της Αριστεράς είναι να δώσει πολιτική προοπτική στους αγώνες και τις ανταρσίες. Σε αυτό το ζήτημα, η ομιλία Τσίπρα ήταν χαρακτηριστική για την διολίσθηση προς τα δεξιά κάτω από την πίεση των «ανανεωτών» του ΣΥΝ. Είπε: «Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές η απάντηση είναι να διαμορφώσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Προτάσεις που θα προέλθουν από τον κοινό συντονισμό με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Όμως, αυτές οι προτάσεις δεν πάνε μακρύτερα από τη «φιλολαϊκή» μεταρρύθμιση της ΕΕ, τον ορίζοντα της «κεντροαριστερής» διαχείρισης.

 Ο Τσίπρας στην ομιλία του ήταν ξεκάθαρος «η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει μέσα από άλλου είδους ανάπτυξη», δηλαδή μέσα από μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να διαπιστώσουμε ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ήττες και απογοητεύσεις για το κίνημα. Το παράδειγμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Ιταλία μέσα στην δεκαετία που μόλις έκλεισε είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Τι διαφορετικό έχουν να προτείνουν ο ΣΥΝ κι ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το δρόμο; Οι προτάσεις για «μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας» της ΕΕ, αυτό το περιεχόμενο έχουν. Όμως, σε μια στιγμή που η κρίση βαθαίνει κι οι αντιστάσεις βγαίνουν στο δρόμο, η αριστερά και πρέπει και μπορεί να χαράξει πολύ πιο τολμηρή προοπτική.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει της αντεργατικές πολιτικές είναι η δύναμη των απεργιακών αγώνων με διάρκεια. Η πιο δυνατή απάντηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν μπορεί να έρθει με «διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», όπως ανέφερε ο Τσίπρας στην συγκέντρωση του Πανελλήνιου, αλλά με την ενδυνάμωση των αντιστάσεων που θα δώσουν αυτοπεποίθηση στην εργατική τάξη πως μπορεί να ανατρέψει τις επιθέσεις της κυβέρνησης, και να επιβάλλει το δικό της Πρόγραμμα, πρόγραμμα Ανατροπής, όχι διαχείρισης.

Πεδίο του Αρεως

Την αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως προκάλεσε η διεξαγωγή Κεντρικής Πολιτικής Εκδήλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Πανελληνίου, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Οργισμένη ήταν η Μαρίνα Βήχου μέλος της Κίνησης του 6ου Διαμερίσματος και μία από τους τρεις διωκόμενους κατοίκους της περιοχής που είχαν επιχειρήσει «παράνομη δενδροφύτευση» στο αυθαίρετο του Κυριακού την προηγούμενη άνοιξη. «Πρόκειται για αισχρή κατάσταση. Δεν περίμενα ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποκριτικά στηρίζει τα κινήματα πόλης, θα έφτανε στο σημείο να νομιμοποιήσει κατά αυτόν τον τρόπο ένα αυθαίρετο», τόνισε στην Ε.Α. την ώρα που μοίραζε την προκήρυξη έξω από τον Πανελλήνιο. «Μπορεί άλλοι να κάνουν πως δεν θυμούνται, αλλά εγώ δεν έχω χάσει την μνήμη μου».