«FRONTEX σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι»

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα, την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, οκτώ μετανάστες ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι, βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το φουσκωτό που τους μετέφερε αναποδογύρισε εξ αιτίας των δυνατών ανέμων. Τα πτώματά τους τα ξέβρασε η θάλασσα στην περιοχή Ποτοκάκι της Σάμου. Ο μοναδικός που διασώθηκε ήταν ένας Παλαιστίνιος, τον οποίο περισυνέλλεξε το πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου. Δήλωσε ότι ξεκίνησαν από τα παράλια της Τουρκίας με μία μικρή βάρκα, η οποία αναποδογύρισε μέσα στην καταιγίδα με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να χαθούν όλοι οι υπόλοιποι μέσα στα κύματα.

Στα μέσα Γενάρη είκοσι ακόμα νεκροί μετανάστες ξεβράστηκαν στο Θρακικό πέλαγος στην παραθαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Και τότε ανάμεσα στα πνιγμένα κορμιά υπήρχε ένα δίχρονο παιδάκι. Τον Οκτώβριο 2009, 10 Αφγανοί πνίγηκαν λίγα μόλις μέτρα ανοικτά της Λέσβου, όταν η βάρκα τους προσέκρουσε σε βράχια και στη συνέχεια βυθίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το σύνολο των ανθρώπων που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ελλάδα το 2009, έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα ενώ 59 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.

Η εγκατάσταση του πρώτου πανευρωπαϊκού παραρτήματος της FRONTEX στον Πειραιά, θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την πείνα και τον πόλεμο που έχουν επιβάλει οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις χώρες τους. Χρησιμοποιώντας ένα στόλο από περιπολικά σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα, κινητές μονάδες επιτήρησης και μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων, από συνολικά 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η FRONTEX θα ενορχηστρώνει ένα ανελέητο και δολοφονικό κυνήγι μεταναστών που θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των πνιγμών στο βωμό της εφαρμογής του δόγματος της «μηδενικής ανοχής στους λαθρομετανάστες» και της «Ευρώπης φρούριο».

Απελάσεις

Και όχι μόνο. Η FRONTEX σε συνεργασία με το λιμενικό οργανώνει με λύσσα μαζικές απελάσεις όσων μεταναστών κατάφεραν να γλυτώσουν από τη λύσσα των ανέμων και των κυμάτων της θάλασσας του Αιγαίου. Σύμφωνα με καταγγελίες την Πέμπτη 18/02, 50 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης Σάμου με το καράβι προς Αθήνα, προκειμένου να απελαθούν. Από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη τους καθώς δε μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν και δεν έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια.

Το γεγονός αυτό προστίθεται στις παράνομες μεταγωγές που έγιναν το Δεκέμβρη του 2009 με μυστική πτήση, σαν και αυτές που έκανε CIA, με σκοπό την απέλαση των 85 προσφύγων από τη Σάμο και των 24 Αφγανών και Ιρανών προσφύγων στις 14/01 χωρίς να τηρηθούν ούτε οι βασικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων τους ως προσφύγων και κρατουμένων.

Είναι πρόκληση η δήλωση του Χρυσοχοϊδη ότι η εγκατάσταση της FRONTEX στον Πειραιά «αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα δεδομένου ότι οι επιχειρησιακές ικανότητες της FRONTEX αναβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης».

Δεν πρέπει να περάσει αυτή η δολοφονική πολιτική. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Αυτή που είναι ανεπιθύμητη είναι η ρατσιστική πολιτική, που οδηγεί σε ανοιχτές δολοφονίες μεταναστών στα σύνορα και σε μαζικούς εξαφανισμούς προσφύγων που απελάσσονται προς άγνωστη κατεύθυνση. Παλεύουμε για ανοιχτά σύνορα για όλους, μέχρι να πνίξουμε στα νερά του Αιγαίου τους ρατσιστές και τους φασίστες που δημαγωγούν και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Οι Τοπικές Επιτροπές της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» παίρνουν την Πρωτοβουλία, να καλέσουν την Πέμπτη 25 Φλεβάρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, πλατιά σύσκεψη φορέων με στόχο τη διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στον Πειραιά ενάντια στους δολοφόνους της FRONTEX και στην ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.