Η Αριστερά
Aντιπολεμικός συναγερμός 17 Μάρτη

Περιστέρι, Κυριακή 11 Μάρτη

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

«Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι εδώ και μιλάω τη στιγμή που οι φοιτητές παλεύουν για να μην ιδιωτικοποιηθεί η παιδεία». Με αυτά τα λόγια ο Τζίμι Μάσεϊ ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση που οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο Περιστεριού την Κυριακή 11 Μάρτη.  Ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο μίλησε για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στα εγκλήματα του Μπους και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αλλά και με τις επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα που εξαπολύει. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο Δήμο. 

Ο Κώστας Βλάχος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι το «Ιράκ είναι κοντά μας όλοι ξέρουμε τη παροιμία για το σπίτι του γείτονα που καίγεται...» ενώ δήλωσε ότι η παράταξή του θα συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στο αντιπολεμικό κίνημα. 

Ο Στέλιος Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος του σωματείου των συμβασιούχων του Δήμου, είπε ότι θα ενημερώσει τους συναδέλφους του με τρυκάκια και άλλα υλικά της Συμμαχίας για το συλλαλητήριο της 17 Μάρτη. Ο Δ. Κούνδουρος από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο του Περιστεριού είπε ότι «ο Τζίμι Μάσει κατέθεσε εδώ συγκλονιστικές εμπειρίες, μια ολόκληρη στάση ζωής» ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Σταύρος Ντάβος από την Επιτροπή της Πετρούπολης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. 

«Που ήταν οι αμερικάνοι όταν ο Σαντάμ μας φυλάκιζε και μας κυνηγούσε τριάντα χρόνια; Ήταν σύμμαχοί του» είπε ο Ρόνι, πρόσφυγας από το Ιράκ «Θέλουν τώρα το Ιράκ και για τα πετρέλαια αλλά και γιατί είναι στο κέντρο της περιοχής που θέλουν να ελέγξουν. Αυτά που λένε για την Αντίσταση είναι τα περισσότερα ψέματα» τόνισε.  Ο Μιχάλης Βερβέρης, μέλος της Συμμαχίας κάλεσε όλους τους παραυρισκόμενους «να γίνουμε ενεργητικοί φορείς των ιδεών του αντιπολεμικού κινήματος και να δουλέψουμε για την επιτυχία του συλλαλητήριου της 17 Μάρτη».  Η Λίλιαν Μπουρίτη, από την Πρωτοβουλία Γένοβα τόνισε ότι το αντιπολεμικό συλλαλητήριο γίνεται μετά την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ του Πολύδωρα στη πανελλαδικό συλλαλητήριο των καταλήψεων και ότι η επιτυχία του θα είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση. 

Πολλές ερωτήσεις έγιναν στον Τζίμι Μάσεϊ γύρω από το αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική, τις εμπειρίες των φαντάρων, τις εκτιμήσεις του για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης του Μπους.  . Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι πήραν υλικά να διακινήσουν.

 
 

TPAΠEZEΣ

Περίπου τριάντα τραπεζοϋπάλληλοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο με την στήριξη της ΟΤΟΕ τη Δευτέρα 12 Μάρτη, με ομιλητή τον Τζίμι Μάσεϊ στα γραφεία της Ομοσπονδίας. 

Ο βετεράνος από το Ιράκ μίλησε για τις εμπειρίες του και το αντιπολεμικό κίνημα που μεγαλώνει στις ΗΠΑ. «Θέλω να σας πω τι έχει φέρει η ιδιωτικοποίηση στην Αμερική. Στέλνει την αφρόκρεμα της νεολαίας της εργατικής τάξης που δεν έχει λεφτά να σπουδάσει κατευθείαν στο στρατό» είπε. 

Παρόλο που ο χρόνος ήταν περιορισμένος, αφού σε λίγη ώρα θα μιλούσε στην εκδήλωση στη Νομική, οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις έπεσαν βροχή. «Συγχαρητήρια, καταρχήν, γιατί πήρες αυτή τη θέση πριν αρχίσει να διαφαίνεται η ήττα του Μπους στο Ιράκ» είπε ένας τραπεζοϋπάλληλος. Κάποιος άλλος ρώτησε «αν πραγματικά ο αμερικάνικος λαός έχει αλλάξει τις ιδέες του, ποια είναι η κατάσταση του αντιπολεμικού κινήματος;»

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι «η ΟΤΟΕ ήταν και θα παραμείνει ένα συνδικάτο με πολιτικό προσανατολισμό και απόψεις, ιδιαίτερα ενάντια στον πόλεμο. Γι’ αυτό το επόμενο βήμα μας θα είναι το συλλαλητήριο της 17 Μάρτη αλλά και όλες τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.» 

 
 

MAPOYΣI

Πάνω από σαράντα άτομα συμμετείχαν την Δευτέρα 12 Μάρτη στην αντιπολεμική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι ενόψει του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου του Σαββάτου. 

Ομιλητές ήταν ο Γιώργος  Ράγκος από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, ο Σπύρος Σαμιακός από την Δημοτική Κίνηση του Μαρουσιού «Κόντρα στον Καιρό» και εκπρόσωπος από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ ακολούθησαν και παρεμβάσεις από τον κόσμο.

Οι παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα ενός μεγάλου συλλαλητηρίου το Σάββατο, τόσο ενάντια στην συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ, όσο και ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο του Μπους αλλά και τα σχέδια τους για επέκταση του πολέμου στο Ιράν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην νίκη του κινήματος απέναντι στην κυβέρνηση, όταν ο Πολύδωρας πήγε να βάλει χέρι στον Τζαβέτ Ασλάμ τον Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας.

Στο τέλος της συζήτησης δόθηκε ραντεβού για την ερχόμενη Παρασκευή, όπου σε μια από κοινού εξόρμηση θα προπαγανδίσουμε το συλλαλητήριο του Σαββάτου, επίσης αποφασίστηκε  και η κατάθεση ενός ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μαρουσιού, τόσο ενάντια στην συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ, όσο και για την ελληνική συμμετοχή σ’ αυτόν τον πόλεμο. 

Δημήτρης Λάμπρου 

 
 

N.IΩNIA

Ακρως ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση με τον βετεράνο πεζοναύτη και νυν αντιπολεμικό ακτιβιστή Τζίμυ Μάσεϊ που διοργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο στο παλαιό δημαρχείο Ν.Ιωνίας την Πέμπτη 8 Μάρτη και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άτομα από την περιοχή. 

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο ανέφερε ότι στις ΗΠΑ  προσεγγίζονται φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, άποροι και κατάδικοι και τους γίνεται πρόταση να πολεμήσουν στο Ιράκ με αντίτιμο το σβήσιμο χρεών, ποινών με αντάλαγμα παροχή οικονομικού  μπόνους καθώς και χορήγηση ισόβιας ασφάλισης και κατοικίας. Συνέδεσε έτσι το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας με το αντιπολεμικό κίνημα. Ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, συνέδεσε το θέμα των πολεμικών δαπανών με την συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών φέρνοντας σαν παράδειγμα τις ελλείψεις προσωπικού στο Αγ. Όλγα και τις 19 απολύσεις στον Δήμο Ν.Ιωνίας την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και αλλού.  

Ο Γιώργος Ράγκος, συντονιστής Πρωτοβουλίας Γένοβα στα ΒΔ προάστια, έδωσε έμφαση στο ρόλο των αντιπολεμικών κινημάτων που σήμερα εμφανίστηκαν με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι στην περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ. Εγιναν επίσης ερωτήσεις για την κατάσταση στις ΗΠΑ αλλά και παρεμβάσεις για την ανάγκη να συνεχίσει τη δράση του το αντιπολεμικό κίνημα εδώ ενάντια στην εμπλοκή της κυβέρνησης στο «διαρκή πόλεμο» του Μπους.  

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ένας ελληνοαμερικάνος που βρίσκονταν στις ΗΠΑ και είχε διαδηλώσει στις 15 Φλεβάρη 2003 ενάντια στην τότε διαφαινόμενη απειλή πολέμου στο Ιράκ, χάρισε στον Τ.Μάσεϊ μια φωτογραφία από εκείνη την διαδήλωση με την αμερικάνικη σημαία να έχει πάνω της ζωγραφισμένο το σήμα της ειρήνης. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Γ.Τσοπανίδης (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου), η Έλλη Αμπατζή από τον ΔΟΝΝΙΑ, μέλη της ΔΑΣΙ (Κατημερτζή, Αμανατίδης), από τον σύλλογο Αλαγιωτών ο κ.Τσοπανάκος, καθώς και δεκάδες πολίτες.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 17 Μάρτη στις 2μμ στο Σύνταγμα, αλλά και στις δράσεις που θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου. 

 
 
 

Στις σχολές 

Tη δυναμική παρουσία του κινήματος των φοιτητικών καταλήψεων θα έχει το πανελλαδικό αντιπολεμικό συλαλλητήριο της 17 Mάρτη στην Aθήνα. Δεκάδες γενικές συνελεύσεις και κατειλημμένες σχολές από όλη τη χώρα, όπως η Φιλοσοφική και η Nομική Aθήνας, το Πάντειο και η AΣOEE, το Συντονιστικό όλων των Kαταλήψεων στα Γιάννενα, τα Συντονιστικά Kαταλήψεων AEI και TEI Pεθύμνου, συνδέουν τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Eκπαίδευσης με τη μάχη ενάντια στον πόλεμο και διαδηλώνουν το Σάββατο στις 2μμ στο Σύνταγμα.

"Στόχος μας είναι χιλιάδες φοιτητές από τη σχολή να συμμετέχουν το Σαββάτο στο Σύνταγμα, όπως στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια", μας είπε η Δήμητρα Περίσσιου από τη Φιλοσοφική της Aθήνας, "H απόφαση για συμμετοχή της κατάληψής μας στις 17 Mάρτη έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό μέσα από μια μαζικότατη γενική συνέλευση αποδεικνύοντας ότι το κίνημα των φοιτητών μαζικοποιεί όλα τα μεγάλα μέτωπα σύγκρουσης όπως είναι το αντιπολεμικό. Oι φοιτητές της Πρωτοβουλίας Γένοβα και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία με αντιπολεμικά πανό και θα συνεχίσουμε με εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους γύρω από τη σχολή, με αντιπολεμική βιντεοπροβολή και συζήτηση την Tετάρτη 14/3 στις 1μμ, με τη δημιουργία την Παρασκευή του αντιπολεμικού πανό της κατάληψης της ΦΛΣ που θα κρατάμε στη διαδήλωση".

"H απόφαση του Συντονιστικού Kατάληψης όλων των σχολών στα Γιάννενα για συμμετοχή των καταλήψεων στις 17 Mάρτη στο Σύνταγμα υλοποιείται με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία του κατεβάσματος στην Aθήνα", μας είπε ο Xρήστος Aργύρης από την Iατρική Iωαννίνων, "Tην Tετάρτη 14/3 στη 1μμ οι φοιτητές της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο ξεκινάμε με μεγάλη εξόρμηση στη Λέσχη. Την ίδια μέρα στις 4μμ οργανώνεται από το Συντονιστικό της Iατρικής συζήτηση για την κοινή μάχη αντιπολεμικού και φοιτητικού κινήματος με ομιλητή τον πρόεδρο του ΔEΠ Iωαννίνων. 

Την επόμενη ημέρα το Συντονιστικό όλων των σχολών έχει αποφασίσει ολονύχτια προβολή αντιπολεμικών ταινιών που τη συνδιοργανώνει με την Kινηματογραφική Oμάδα 'Copy' και τη Συμμαχία. Eπιπλέον σε σύσκεψη των καταλήψεων με το Eργατικό Kέντρο, τα συνδικάτα της Eκπαίδευσης και άλλους φορείς τη Δευτέρα αποφασίστηκαν κοινές εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους όπως το νοσοκομείο Xατζηκώστα και τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη αλλά και σχολεία, με σκοπό την ενημέρωση για τη μάχη της παιδείας και του αντιπολεμικού κινήματος".

Συναυλία

"Mετά την εκδήλωση με το Tζίμι Mάσεϊ και την αντιπολεμική συναυλία από τη μουσική ομάδα του Πανεπιστημίου Pεθύμνου την Tρίτη 13/3 το βράδυ, οι φοιτητές της Γένοβα και της Συμμαχίας συνεχίζουμε τη δράση μας για να ανέβουμε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος το Σάββατο στην Aθήνα", μας είπε ο Nίκος Σκιαδάς από το TEI Pεθύμνου. 

"Tην Tετάρτη 14/3 οργανώνουμε μεγάλη πικετοφορία στο Πανεπιστήμιο. Tην επόμενη ημέρα έχουμε συζήτηση και βιντεοπροβολή στο Nοσοκομείο με ομιλητή τον πρόεδρο των γιατρών. Tο μεσημέρι εκδήλωση στο Mουσικό Λύκειο και το βράδυ μεγάλη πικετοφορία στην πόλη. Σε όλα αυτά συνεργαζόμαστε με την πακιστανική και τις αραβικές κοινότητες της πόλης που μοιράζουν προκηρύξεις και οργανώνουν συζητήσεις σε στέκια μεταναστών".

"Mετά την απόφασή μας για συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 17 Mάρτη στην Aθήνα στο Σύνταγμα, η συντονιστική επιτροπή κατάληψης της σχολής οργανώνει μια σειρά αντιπολεμικών δράσεων όλη τη βδομάδα", μας είπε η Aλεξάνδρα Σιαφάκα από τα MME Θεσσαλονίκης, "Tη Δευτέρα φτιάξαμε αντιπολεμικά πανό που τα αναρτήσαμε στην είσοδο της σχολής και στην αίθουσα που κάνουμε τη συνέλευσή μας. Στη συνέλευση θα υπάρχει αντιπολεμικό κείμενο υπογραφών του Συλλόγου μας, ενώ την Πέμπτη θα έχουμε όλη μέρα αντιπολεμικές βιντεοπροβολές. Η επίθεση της αστυνομίας στη διαδήλωση των καταλήψεων την περασμένη Πέμπτη έχει εξοργίσει τους φοιτητές. Πολλά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν και κατηγορούνται χωρίς λόγο, ενώ ακόμα πιο πολλοί, όπως κι εγώ, χτυπήθηκαν άγρια από την αστυνομία του Πολύδωρα. Oλοι πλέον φωνάζουν το σύνθημα 'Δώστε λεφτά για την παιδεία, όχι για τον πόλεμο και την αστυνομία'".

 
 

και στα σχολεία

Προχωράνε και στα σχολεία οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 17 Μάρτη. «Θα κατέβουμε το Σάββατο, γιατί είμαστε κατά του Μπους, βάζουμε ένα «Χ» σ’ αυτόν τον άνθρωπο είμαστε γενικά κατά του πολέμου. 

Εχουμε κι εμείς δύναμη, δεν δεχόμαστε να μας ελέγχει κανένας Μπους, καμιά κυβέρνηση, κανένα κράτος. Κάνουμε τις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το πανό μας που είναι σαν τη διαφήμιση της ΤΙΜ αλλά λέει «Θέλω να...τσακίσουμε τον Μπους!» Εχουμε βάλει παντού αφίσες και αυτοκόλητα, την τέταρτη ώρα θα κάνουμε βιντεοπροβολή στο σχολείο για να ενημερωθούμε τί συμβαίνει με τον πόλεμο. Η συντριπτική πλειοψηφία του σχολείου είναι μαζί μας. Στην πορεία θα κατέβουμε περίπου 20 παιδιά. Και μόνο που αντιδράς ενάντια στο πόλεμο νιώθεις καλά και κοντά στα παιδιά που υποφέρουν από τον πόλεμο» μας είπαν μαθήτριες της Β’΄Λυκείου του Τμήματος Αισθητικής του ΤΕΕ Ηλιούπολης.

«Εξι παιδιά από το σχολείο μου λένε ότι θα κατέβουν στην πορεία οι περισσότεροι από τη τάξη μου. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά το γουστάρουν το αντιπολεμικό, μου το είπαν από μόνοι τους ότι θέλουν να κατέβουν να έρθουν στην πορεία» μας λέει η Ελίνα Γρύλλη από το Ζάννειο Γυμνάσιο Πειραιά «Μίλησα σε μια καθηγήτρια και της ζήτησα να αφιερώσουμε μια ολόκληρη σχολική ώρα για να συζητήσουμε σχετικά με τον πόλεμο και την αντιπολεμική πορεία και συμφώνησε. Ο πόλεμος είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής. Δεν κατεβαίνουμε στις πορείες απλώς για να κατέβουμε, κατεβαίνουμε για να νικήσουμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο.»

Bόμβα

«Εχω μοιράσει αρκετές προκηρύξεις στα παιδιά στο σχολείο μου τους έχω μιλήσει για να κατέβουν στην πορεία και έχουμε κανονίσει να φτιάξουμε πανό την Τετάρτη» μας είπε ο Γιάννης Μαύραινας από το Εκπαιδευτήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Καλλιθέας. «Πιστεύω ότι θα κατέβουν τουλάχιστον 25 παιδιά στην πορεία το Σάββατο. Το σχολείο μας έχει τμήμα ραπτικής και θα πάρουμε από εκεί ένα μεγάλο σεντόνι για να το βάψουμε με μια μεγάλη βόμβα με το απαγορευτικό. Εγώ είμαι σε τμήμα ξυλουργικής και μπορώ να φτιάξω τα ξύλα. Η 17 Μάρτη είναι ένα συλλαλητήριο που πρέπει να κατέβουν όλοι οι μαθητές. Αμα κατέβει πολύς κόσμος, μπορούμε να νικήσουμε τον Μπους, τον Καραμανλή, τη Μαριέτα...» 

Ο Στέφανος Σααβερδα από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγ Παρασκευής μας είπε «Είμαστε ήδη τέσσερα παιδιά που θα κατέβουμε στην πορεία το Σάββατο και έχω δώσει μαθητικές προκηρύξεις σε μια φίλη μου από το ελληνικό τμήμα να μοιράσει. Τα αυτοκόλλητα σχεδόν μου έχουν τελειώσει. Τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε να φτιάξουμε ένα πανό για να συμμετέχουμε στη διαδήλωση. Πιστεύω ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να κατέβουν το Σάββατο για να είμαστε πιο πολλοί και να σταματήσουμε τον πόλεμο.» 

«Στο σύλλογό μου τον «Αριστοτέλη» περίπου δώδεκα συνάδελφοι και συναδέλφισες έχουμε πάρει υλικά για να ενημερώσουμε για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 17 Μάρτη» μας είπε η Χριστίνα Λαδά, δασκάλα στο 165ο Δημοτικό Αθήνας «Επίσης στο σχολείο μου και σε ένα άλλο τα παιδάκια όλων των τάξεων έγραψαν ποιήματα και έκαναν ζωγραφιές με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη. Αυτή τη Πέμπτη και την Παρασκευή θα κάνουμε έκθεση με αυτά σ’ αυτά τα δυο σχολεία, να τα δουν κι οι γονείς που έρχονται να πάρουν τα παιδιά τους.» 

Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Αναθεώρηση του Αρθρου 16 Γαλατσίου-Πατησίων-Ν. Φιλαδέλφειας έκανε συμβολικό αποκλεισμό των δρόμων Ταϋγέτου και Γαλατσίου την Τρίτη 5 Μάρτη. Στο κάλεσμα που μοιραζόταν στο κόσμο περιλαμβάνεται και η συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 17 Μάρτη..

 

 
Τον πόλεμο τον βλέπω, 
τον βλέπεις και εσύ, 
τον πόλεμο τον βλέπουν
τα πλάσματα στη γη.
 
Τον βλέπουν και πονάνε
πονάνε φοβερά
και δεν ελπίζουν πλέον 
του ήλιου τα φτερά.
 
Τον πόλεμο τον νιώθω,
τον νιώθεις κι εσύ, 
τον πόλεμο τον νιώθω, 
όταν χάνεται η ζωή.
 
Τον πόλεμο τον νιώθω,
τον νιώθω στην καρδιά, 
τον νιώθουνε ακόμα και
τα μικρά παιδιά.
 
Του πολέμου η αλήθεια
είναι δραματική, 
γιατί αυτοί που μάχονται
χάνουνε τη ψυχή.
 
Ο πόλεμος πιστεύω, 
δεν έχει νικητές, 
έχει μονάχα τάχα μου 
σπουδαίους κατακτητές. 
 
Φέρνει μονάχα πόνο, 
πόνο στη ψυχή, 
φέρνει μεγάλη θλίψη
και δύσκολη ζωή. 
 
Πιστεύω σε εσένα, 
πιστεύω στα παιδιά, 
πιστεύω στην ειρήνη, 
στου κόσμου τη χαρά.
 
Χριστίνα Μ. ΣΤ2 165ο Δημ. Σχολείο Αθηνών