Διεθνή
Kυβέρνηση Πρόντι: Oμοψυχία με τον Mπερλουσκόνι ενάντια στο κίνημα

Με τις ψήφους του Μπερλουσκόνι και των φασιστών του Φίνι εγκρίθηκε η παραμονή των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Στην ιταλική βουλή την περασμένη Πέμπτη από τους 546 παρόντες, 524 ψήφισαν Ναι, 19 δήλωσαν παρόντες και 3 ψήφισαν Οχι. Δύο μόνο από τους βουλευτές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης δεν έσκυψαν το κεφάλι για να στηρίξουν την κατοχή του Αφγανιστάν, ο Σαλβατόρε Κανναβό και ο Πάολο Κατσάρι. “Το αντιπολεμικό κίνημα από το 2001 έχει σαν σύνθημα ‘Οχι στον πόλεμο χωρίς ναι μεν αλλά’, είπε στη βουλή ο Σαλβατόρε Κανναβό, δικαιολογώντας την αρνητική του ψήφο. Τόνισε επίσης πως αν έχει αλλάξει κάτι στην εξωτερική πολιτική της Ιταλίας το τελευταίο διάστημα είναι προς το χειρότερο, με τη συμμετοχή της στην επέμβαση στο Λίβανο το καλοκαίρι. Δύο ακόμη βουλευτές της Επανίδρυσης μαζί με μία βουλευτίνα των Πράσινων δήλωσαν παρόντες.

Η ψηφοφορία αυτή ήταν το αποκορύφωμα της κατάντιας της κυβέρνησης Πρόντι και της ηγεσίας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Στα τέλη Φλεβάρη, ο Πρόντι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, επειδή δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία της Γερουσίας υπέρ της εξωτερικής του πολιτικής. Ο Φράνκο Τουριλιάτο, γερουσιαστής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης διαγράφηκε από το κόμμα επειδή δεν ψήφισε την φιλοπόλεμη πολιτική του Πρόντι. Λίγες μέρες νωρίτερα, 200 χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στη Βιτσέντζα ενάντια στην επέκταση της αμερικάνικης βάσης, την οποία στηρίζει η κυβέρνηση Πρόντι.

Ο Πρόντι ξαναπήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με την ηγεσία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης να υπογράφει “δήλωση” ότι δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα στην πολιτική του. Ως δικαιολογία προβάλλεται ότι κερδισμένος από την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι θα βγει ο Μπερλουσκόνι και η δεξιά. Η ψήφος όμως για το Αφγανιστάν έδειξε πόσο γελοίο είναι αυτό το ψέμα. Κομμουνιστική Επανίδρυση, Κεντροαριστερά, Δεξιά και φασίστες, όλοι μαζί ψήφισαν για να παραμείνουν τα 1.800 στρατεύματα κατοχής. Σε λίγες μέρες ακολουθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία. Ο Φράνκο Τουριλιάτο επιμένει ότι θα καταψηφίσει, όμως ο Πρόντι πάλι θεωρεί σίγουρες τις ψήφους της Δεξιάς.

Το αντιπολεμικό κίνημα της Ιταλίας αισθάνεται βαθειά προδομένο από την κυβέρνηση Πρόντι αλλά ακόμη περισσότερο από την Κομμουνιστική Επανίδρυση, ένα κόμμα που είχε στη σημαία του την απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων. Στις 17 Μάρτη οι ιταλοί αντιπολεμικοί διαδηλωτές θα βρίσκονται στο δρόμο μαζί μας, αψηφώντας όλες τις πιέσεις. Η Σινίστρα Κρίτικα (Κριτική Αριστερά), η τάση της Επανίδρυσης στην οποία ανήκουν ο Τουριλιάτο και ο Κανναβό στηρίζει τη μέρα αντιπολεμικής δράσης, ενώ η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων Κόμπας, οργανώνει πανιταλική κινητοποίηση στη Ρώμη.