Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Στράυτευση στα 18, στράτευση Γυναικών: «Put the bomb down» κύριε Mεϊμαράκη...

Oι μαθητές θα δώσουν απάντηση στα σχέδια για στράτευση στα 18 με τη συμμετοχή τους στις 17 Mάρτη

Με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 προχωρούν οι «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης Καραμανλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ τη στιγμή που κλείνει τις πόρτες των πανεπιστημίων για χιλιάδες φοιτητές θέλει τώρα να ανοίξει τις πόρτες του στρατού για αγόρια και κορίτσια αμέσως μετά το σχολείο. 

Μετά το νόμο πλαίσιο που πετά χιλιάδες φοιτητές έξω από τα πανεπιστήμια, μετά την βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις σαν προϋπόθεση εισαγωγής στα ΑΕΙ ΤΕΙ, μετά την ανακοίνωση της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των εισακτέων για την επόμενη χρονιά, έρχονται τώρα οι νέες δηλώσεις Μεϊμαράκη να επιβεβαιώσουν τους στόχους της κυβέρνησης. Το μέλλον που θέλει να εξασφαλίσει για τη νεολαία η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η σκοπιά και η αγγαρεία του στρατού, η πειθαρχία και όλα τα αντιδραστικά κατάλοιπα του εθνικισμού και του ρατσισμού που κυριαρχούν στο στρατό. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ευθεία επίθεση στο κίνημα που εδώ και ένα χρόνο έχει στριμώξει την κυβέρνηση στη γωνία και δεν λυγίζει ούτε με την καταστολή ούτε με την προπαγάνδα που εξαπολύουν εναντίον του κυβέρνηση και ΜΜΕ.     

Ο Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που έδωσε στη ΝΕΤ την ημέρα της γυναίκας δεν ξέχασε να δείξει το φεμινισμό του ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει και στην εθελοντική στράτευση των γυναικών, με την υπόσχεση μοριοδότησής τους σε ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. «Θεωρώ ότι στο θέμα της ισότητας των φύλων πρέπει να την προχωρούμε με πράξεις, γιατί να μην δώσουμε και κάποια κίνητρα στις γυναίκες ώστε αν θέλουν να προσφέρουν να μπορούν και αυτές να έχουν το δικαίωμα στην προσφορά». 

Θητεία

Το κόμμα των επαγγελματιών ψευτών η ΝΔ, υποσχόταν προεκλογικά ότι θα μείωνε τη θητεία. Τώρα αυτές οι υποσχέσεις πάνε περίπατο και στη θέση τους έρχονται άλλες που μιλούν για εκσυγχρονισμό του στρατού. 

«Εγώ θεωρώ και πιστεύω ότι η θητεία μπορεί να γίνει ακόμα πιο παραγωγική», συνεχίζει ο Μεϊμαράκης. «Γι’ αυτό σας λέω ότι ήδη έχουμε βάλει πολλά INTERNET cafe σε πολλά κέντρα εκπαίδευσης και βάζουμε και σε στρατόπεδα. Προτείνουμε να υπάρχει μια προαιρετική εκπαίδευση ξένων γλωσσών δύο τρεις φορές τη βδομάδα. Προτείνουμε να υπάρχει Καθηγητής που θα τους διδάξει κομπιούτερ ώστε να τους δίνουμε ένα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, μίνι πτυχίο». 

Ο στρατός εξακολουθεί να είναι ένα φυτώριο αναπαραγωγής ρατσιστικών ιδεών και εθνικισμού.  Το νέο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και τροφοδότησε τη νέα ριζοσπαστικοποίηση που αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη ενάντια στην μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις, έχει βάλει στο στόχαστρο και αυτά τα ιδεολογήματα. Η ίδιος ο Μεϊμαράκης ομολογεί ότι από τους 30.000 νέους που παίρνουν αναβολή λόγω σπουδών κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να μην υπηρετεί ποτέ στο στρατό. «Εγώ πιστεύω ότι ερχόμενος ο νέος στη θητεία του, να υπηρετήσει το στράτευμα, προσαρμόζεται, αν θέλετε, σε μια πιο μεγάλη συλλογική αντίληψη. Το εγώ μένει πιο πίσω από το εμείς, προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και δεν νομίζω ότι αυτό του κάνει κακό. Θεωρώ δε, ότι και εμείς που υπηρετήσαμε όταν πηγαίναμε είχαμε κάποιες επιφυλάξεις, αλλά εντούτοις απολογιστικά θεωρώ ότι μας έκανε καλό. Καταλάβαμε ότι υπάρχει διπλανός μας άνθρωπος, υπήρξε ένταση του συναισθήματος της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Μεϊμαράκης.

Αρκεί βέβαια ο διπλανός να μην είναι Αλβανός, Τούρκος ή οποιασδήποτε καταγωγής μετανάστης. Μία εβδομάδα πριν μία άλλη είδηση που πέρασε στα ψιλά αποδείκνυε πόσο βάθος έχουν αυτές οι δηλώσεις.  Διαβάζουμε στα ΝΕΑ της 1ης Μάρτη για μία ομάδα καταδρομέων που στα πλαίσια μία συνηθισμένης άσκησης τραγουδούσαν ένα συνηθισμένο για το στρατό τραγουδάκι που έχει στόχο την αναπτέρωση του ηθικού και της συλλογικότητάς τους.  «Οι καταδρομείς, με πλήρη εξάρτυση όπως απαιτεί η συγκεκριμένη άσκηση, έχουν βιντεοσκοπηθεί από κινητό συναδέλφου τους να τραγουδούν. «Τους βλέπετε αυτούς; Τους λένε Αλβανούς. Κορδόνια θα φτιάξουμε με τ’ άντερα από αυτούς. Τους βλέπετε αυτούς; Τους λέν’ Οθωμανούς. Τα αρβύλια μας θα φτιάξουμε με δέρματα από αυτούς».

Kαταδρομείς 

Δεν είναι το μόνο περιστατικό «αλληλεγγύης» που βγαίνει στη φόρα.  Τον Σεπτέμβριο του 2004 μία ομάδα 10 Αφγανών και Παλαιστινίων λαθρομεταναστών εγκαταλείφθηκε από Τούρκους δουλεμπόρους στο Φαρμακονήσι. Οι καταδρομείς που τους είδαν, τους ξυλοφόρτωσαν, τους συνέλαβαν και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο γήπεδο μπάσκετ της μονάδας, όπου τους ανάγκασαν να γονατίσουν με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, ενώ δύο καταδρομείς τους χτυπούσαν βάναυσα «προσπαθώντας να παίξουν μαζί τους μπάλα», όπως είπαν. 

Στη συνέχεια το βίντεο της θηριωδίας παίχτηκε στο ΚΨΜ της μονάδας με τους «παλικαράδες» να απειλούν όποιον μιλήσει πως «θα είναι η τελευταία του ημέρα εκεί». Τα θύματά τους ύστερα από τις πρώτες βοήθειες που δέχτηκαν από τον γιατρό του φυλακίου οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.  

Τους τελευταίους μήνες οι αυτοκτονίες στο στρατό έχουν πάρει την ανηφόρα. Δεκάδες νέοι κυρίως στην ηλικία των 18-19 έχουν  «αυτοτραυματιστεί» στη σκοπιά, μην αντέχοντας αυτού του είδους τις ασφυκτικές πιέσεις των καραβανάδων. Τα καψώνια, οι αγγαρείες, οι τιμωρίες, οι φυλακίσεις  έρχονται να προστεθούν δίπλα σε κάθε είδους ιδεολογικές και ψυχολογικές πιέσεις.  Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τρεις νέοι άνθρωποι έδωσαν τέλος στη ζωή τους, μέσα στο στρατό.  Φυσικά κανείς δε μιλά για αυτοκτονίες αφού το ίδιο το ΓΕΣ ανακοινώνει τα δολοφονικά περιστατικά σαν «τραυματισμό» ή «αυτοτραυματισμό» την ώρα που «εκτελούσε καθήκοντα σκοπού» και συμπληρώνει «Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές». Σε ένα δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στις 4/3 διαβάζουμε πως αντιμετωπίζονται από το ίδιο το στράτευμα ακόμα και αυτού του είδους τα εγκλήματα: «Δεν έχετε μυαλό! Πάτε κι αυτοκτονείτε!». Ετσι αντέδρασε αξιωματικός, όταν έφτασε στο φυλάκιο, όπου λίγα λεπτά της ώρας νωρίτερα είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ένας φαντάρος. Και απευθυνόμενος προς τις σειρούλες, που ήταν εκεί, έβαλε «αγγαρεία» να μαζέψουν τις γόπες, γιατί σε λίγο θα ερχόταν η αστυνομία και ο ιατροδικαστής». Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν χιλιάδες νέοι που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το μηχανισμό πειθαρχίας και αναπαραγωγής αντιδραστικών ιδεών που εξακολουθεί να είναι σήμερα ο στρατός. 

Ετσι η κυβέρνηση παράλληλα με την υποχρεωτική στράτευση ανακοινώνει  την πρόσληψη  2.500 Επαγγελματιών Οπλιτών για φέτος και προγραμματίζει, την πρόσληψη περίπου 15.000 ΕΠΟΠ στην επόμενη 3ετία. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου εθνικής Αμυνας  στο λινκ «καριέρα στο στρατό» διαβάζουμε: «Αν είσαι νέος ή νέα κι έχεις απαιτήσεις απ’ τη ζωή σου, αν ζητάς μια σίγουρη σταδιοδρομία που να σου παρέχει εξέλιξη, οικονομική άνεση, εξασφάλιση, εξειδίκευση στην τεχνολογία και συναρπαστικές εμπειρίες μπορείς να ενταχθείς στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ). Οι Επαγγελματίες Οπλίτες αναλαμβάνουν υποχρέωση επταετούς παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις»... «Οι Επαγγελματίες Οπλίτες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικές αποστολές, σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και σε ειρηνευτικές αποστολές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Στρατολογητές

Το υπουργείο Αμυνας χρησιμοποιεί τα ίδια ψέματα που χρησιμοποιούν και οι αμερικανοί στρατολογητές που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες της φτωχής και άνεργης νεολαίας της Αμερικής για να τους πείσουν να καταταγούν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, να γίνουν δολοφόνοι αθώων αμάχων. Η μόνη επαγγελματική αποκατάσταση που έχει να προσφέρει στη νεολαία η κυβέρνηση Καραμανλή είναι μία θέση στο στρατό. 

Οι δηλώσεις του Μεϊμαράκη είναι άλλη μία απόδειξη ότι πρόκειται για μία επικίνδυνη κυβέρνηση που χρειάζεται να τα μαζεύει και να φύγει άμεσα. Το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων που παλεύει για λεφτά για την παιδεία και όχι για βόμβες μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους που  παλεύουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν μία θέση στο πανεπιστήμιο και όχι στο στρατό και την αστυνομία είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σχέδια.

Στις 17 Μάρτη όλοι μαζί θα βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξαν οι βετεράνοι του Ιράκ που παλεύουν για να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα κατοχής, οι μητέρες των αμερικανών φαντάρων που έστειλε ο ίδιος ο Μπους στο σφαγείο του πολέμου, το ίδιο το κίνημα της αντίστασης στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και το αντιπολεμικό κίνημα σε όλο τον πλανήτη, για να στείλουμε την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα εφιαλτικά σενάρια, βάζοντας τέλος στην κυβέρνηση της ανεργίας της καταστολής και της πολεμοκαπηλείας.