Διεθνή
Κύπρος: Eλληνες και Tούρκοι μαζί ενάντια στους “Λύκους”, γαλάζιους και γκρίζους

Το Σάββατο 10/11/07 με ευκαιρία την κατεδάφιση του τοίχου στο φυλάκιο της οδού Λήδρας, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, η «Πρωτοβουλία για το Άνοιγμα των Οδοφραγμάτων» διοργάνωσε μουσικοκαλλιτεχνική εκδήλωση στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι.

 Λίγο μόλις άρχισε η εκδήλωση έκαναν την εμφάνισή τους μια ομάδα  20 τραμπούκων ντυμένοι στα μαύρα και στις φανέλες τους έγραφε «ΕΦΕΝ», η φασιστική οργάνωση παρακλάδι της «Χρυσής Αυγής», που δρα μέσα στα Λύκεια σαν ‘Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών’ ΕΦΕΝ.

 Με ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Αυτή η δίοδος είναι η τελευταία. Η επόμενη θα γίνει στο μνήμα της Κύπρου», με γαλανόλευκες σημαίες, λάβαρα του Βυζαντίου και με συνθήματα “Η Κύπρος είναι Ελληνική”, “Δεν μπορεί να υπάρξει Ελληνοτουρκική φιλία όσο υπάρχει κατοχή” και «δεν γίνεται φιλία, ελληνοτουρκική, όσο συνεχίζεται στην Κύπρο η κατοχή», προσπάθησαν να εισβάλουν μέσα στην εκδήλωση. 

“Eλληνόψυχοι” 

Η Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων (Ε.Φ.Ε.Ν) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000 και στην ιστοσελίδα τους παραθέτουν την ‘πλούσια εθνική τους δράση’ αναφέροντας πως «αγωνίζονται για την αφύπνιση των μαθητών». Είναι οι ίδιοι κύκλοι που ευθύνονται για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό Τουρκοκυπρίων μαθητών που φοιτούν στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας τον περασμένο Νοέμβρη. Δύο από τους συλληφθέντες από την αστυνομία ‘εξωσχολικοί’ παραδέχθηκαν ότι είναι μέλη της ΕΦΕΝ.

 ΕΦΕΝ και «Χρυσή Αυγή» αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία αφού και οι δύο οργανώσεις εδώ και μερικά χρόνια έχουν στήσει πυρήνες στην Κύπρο. Φαίνεται ότι έγινε μεταξύ των δύο οργανώσεων προσδιορισμός των πεδίων δράσης τους. Η  ΕΦΕΝ δραστηριοποιείται κύρια στα Λύκεια με φυλλάδια, ανακοινώσεις, συνθήματα στα σχολεία αλλά και στα γήπεδα. Δρα ελεύθερα σαν μια κανονική μαθητική νεολαιίστικη οργάνωση!

 «Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Κύπρος, όπως και τότε με το επεισόδιο στην Αγγλική Σχολή, απαιτεί να κηρυχτεί άμεσα παράνομη η «Χρυσή Αυγή» και η «ΕΦΕΝ» και να κλείσει ο χώρος συναντήσεων αυτών των ακροδεξιών κοντά στην εκκλησία της Φανερωμένης.  

Δεν χωράει εφησυχασμός. Η πολιτική του εθνικισμού, της πολεμοκαπηλίας και του ρατσισμού των πολιτικών κατεστημένων και στις δύο πλευρές της Κύπρου, αποτελούν το θερμοκήπιο στην ανάπτυξη φασιστικών φαινομένων. Είναι η ώρα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί με μια γροθιά να στείλουμε τους «Γαλάζιους» και «Γκρίζους» Λύκους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο φασισμός εδώ δεν θα περάσει.», αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο που συνυπογράφουν οι: Εργατική Δημοκρατία, Νεολαία Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), Πολιτιστικό Κέντρο BARAKA, Ομοσπονδία Περιβ.& Οικολογικών Οργανώσεων, “Hands Across Divide”. 

Φαίδωνας Βασιλειάδης