Εργατικό κίνημα
28 Mάρτη η επόμενη κλιμάκωση

Nοσηλεύτριες του Tζάνειου νοσοκομείου στον Πειραιά σε κινητοποίηση στις 7 Mάρτη.

24ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Μάρτη. Είναι η ημέρα που μπορεί να μετατραπεί σε ένα νέο πανεργατικό και πανεκπαιδευτικό σεισμό   ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή. 

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προχωρήσει στην 24ωρη απεργία σαν απάντηση στο σκάνδαλο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων και διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς (1250 ευρώ κατώτατο), μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία και την υγεία και υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για ένταξη των εργαζόμενων στο Δημόσιο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

 Οπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ «αντιμετωπίζουμε μαζί και με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το άθλιο περιβάλλον των παιχνιδιών και του τζόγου γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία».  Το  ΤΕΑΔΥ είχε αναθέσει στην χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις» να παίξει το αποθεματικό του στην αγορά των ομολόγων,  δηλαδή τα χρήματα που συγκεντρώνει από τις εισφορές των εργαζομένων. Aποτέλεσμα ήταν να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του Tαμείου.  Οπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ «το σίγουρο χαρτί των εργαζομένων για το μέλλον των δικαιωμάτων τους, της ζωής τους, είναι η συνέχεια και η ένταση του αγώνα, των απεργιών». 

Μαζί με την ΑΔΕΔΥ μία σειρά από Ομοσπονδίες κλιμακώνουν στα τέλη Μάρτη τις κινητοποιήσεις τους. Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Μάρτη. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών  «οι δεδουλευμένες εφημερίες του Δεκεμβρίου 2006 δεν έχουν ακόμη καταβληθεί ενώ υπάρχει ένα ομιχλώδες καθεστώς για τις εφημερίες του Ιανουαρίου και εφεξής. Τα κονδύλια εφημεριών που έχουν χορηγηθεί στα Νοσοκομεία για το τρέχον έτος είναι στην πλειονότητα ισόποσα μ’ εκείνα του προηγούμενου έτους και σε μερικές περιπτώσεις μειωμένα. Δεν έχει καν συνυπολογιστεί η πενιχρή εισοδηματική πολιτική του 3,5%. Τούτο προκαλεί δεκάδες δυσλειτουργίες και σύντομα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφημέρευση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας». Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν ανθρώπινο ωράριο, προσλήψεις, αξιοπρεπές μισθολόγιο και προαναγγέλλουν νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων μετά τα τέλη του Μάρτη.

Nοσοκομεία

Η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την περασμένη  Τετάρτη 7/3 οι πρόεδροι των σωματείων των τριών νοσοκομείων  του Πειραιά έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, ύστερα από στάση εργασίας και μαζική  συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του Τζανείου Νοσοκομείου. 

Οπως τόνισαν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 308 κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία του Τζανείου, στο Μεταξά τα τελευταία χρόνια έγιναν 3 προσλήψεις και 140 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, ενώ στα Μαγειρεία του Κρατικού Νίκαιας εργάζονται 9 άτομα με αποτέλεσμα αν αρρωστήσει ο μάγειρας οι ασθενείς να μείνουν νηστικοί. Ο Αβραμόπουλος υπόσχεται 6.000 προσλήψεις όμως η συντριπτική πλειοψηφία θα προσληφθούν με stage και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα τρία νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση και πορεία στον Πειραιά στα τέλη του Μάρτη.

Με βασικό αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου έκαναν την Τρίτη 13/3 και οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο, ενώ την Τετάρτη 14/3 προγραμματίζουν πορεία στο Α’ ΔΥΠΕ. 

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα ο Αβραμόπουλος ετοιμάζεται να πετσοκόψει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, με νέο νομοσχέδιο που υποτίθεται θα «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Το νέο σχέδιο νόμου παρεμβαίνει στη χρηματοδότηση των συμβάσεων προμηθειών, και ορίζει ότι θα υπάρχει διαδικασία προεξόφλησής τους από τις εμπορικές τράπεζες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κονδύλια που διαχειρίζονταν τα ίδια τα νοσοκομεία και ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά πήγαινε για να καλύψει υπερωρίες του προσωπικού, που τώρα θα κοπούν μαχαίρι.

 Η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Μάρτη γίνεται την ίδια ημέρα που θα ψηφίζεται στη βουλή για δεύτερη φορά η αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για μία πανεργατική απεργία κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, που θα ενώσει το ποτάμι των φοιτητικών καταλήψεων με την οργή που αισθάνονται οι εργαζόμενοι απέναντι σε μία κυβέρνηση που θέλει να ξεπουλήσει όχι μόνο τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία αλλά ακόμα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι επίσης η καλύτερη απάντηση στην στρατηγική της έντασης και της καταστολής που υιοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να απομονώσει το κίνημα των φοιτητών από όλους τους εργαζόμενους. 

Απο την Πέμπτη ξεκινάει το 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποφασιστεί από το συνέδριο ότι η 28 Μάρτη θα μετατραπεί σε ημέρα πανεργατικού ξεσηκωμού ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της, κλιμακώνοντας όλοι μαζί τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, αυξήσεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις.