Εργατικό κίνημα
Πανεργατική απεργία στις 13 Δεκέμβρη: Απεργία - εφαλτήριο για νέες νίκες

H Πανεργατική στις 13 Δεκέμβρη έρχεται να δώσει συνέχεια στην μεγάλη απεργία των δασκάλων

Η πανεργατική απεργία στις 13 Δεκέμβρη και τα συλλαλητήρια που θα οργανώσουν την ίδια μέρα τα Εργατικά Κέντρα σε όλες τις πόλεις είναι η επόμενη μεγάλη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίο του Αρεως. 

Η 13 Δεκέμβρη χρειάζεται να είναι η απεργία που θα εκφράσει όλη την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας και θα ενώσει όλα τα κομμάτια που αντιστάθηκαν σε αυτή την πολιτική, σε ένα μεγάλο αντικυβερνητικό ποτάμι. 

Είναι η πρώτη μεγάλη σύγκρουση όλου του εργατικού κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, μετά τη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη. Το τρίμηνο που ακολούθησε ήταν μία περίοδος που το εργατικό και φοιτητικό κίνημα έδωσαν συγκλονιστικές μάχες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης, στην Παιδεία, στους Δήμους, στην Υγεία, στα Λιμάνια, αναγκάζοντας τον Καραμανλή να συζητά όχι μόνο για αναβολή όλων των “μεταρρυθμίσεων” από το νόμο πλαίσιο στα πανεπιστήμια μέχρι την ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια αλλά ακόμα και για πρόωρες εκλογές . 

Η συγκέντρωση στις 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη είχε στην κεφαλή της τα Λιπάσματα και τους συμβασιούχους. Το σύνθημα “αλήτες αλήτες κυβερνήτες” έδινε τον τόνο της σύγκρουσης με τον Καραμανλή. Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα είχαν καταφέρει με την κατάληψη των 8 μηνών να στριμώξουν την κυβέρνηση που αρχικά έλεγε ότι “δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε μία ιδιωτική επιχείρηση”, να τρέχει και να υπόσχεται στους εργαζόμενους ευνοϊκή μεταχείριση και πακέτα ενίσχυσης για να τους πείσει να σταματήσουν την κατάληψη και να μην διαδηλώσουν στη ΔΕΘ. 

Δάσκαλοι

Κανείς δεν περίμενε τότε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να αναδιπλωθεί ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν βρέθηκε σε τραγική κατάσταση εξ αιτίας της απεργίας των δασκάλων, που ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη του φετινού φθινοπώρου ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές. Οι Δάσκαλοι ήταν ο χώρος που πρωτοστάτησε στη μάχη ενάντια στη λιτότητα και την αγορά που θέλει να κατασπαράξει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. 

Εβαλαν το επιθετικό αίτημα 1.400 ευρώ κατώτατο μισθό και έγιναν ο φάρος της σύγκρουσης με την κυβέρνηση της λιτότητας και της ανεργίας. Γι’ αυτό κατάφεραν να ξεσηκώσουν πρωτοφανή συμπαράσταση και να εμπνεύσουν όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές να μπουν μαζί τους στον αγώνα και να αναγκάσουν τον Καραμανλή να δεχτεί τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ και αντί για χημικά και ΜΑΤ να δίνει υποσχέσεις και να αναβάλει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για το Γενάρη. 

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου να καταργήσει κάθε προηγούμενη θετική δικαστική απόφαση υπέρ των συμβασιούχων, οδήγησε στο να φουντώσει ξανά το τεράστιο κίνημα των συμβασιούχων. Εδειξε στην πράξη πόσο ξετσίπωτη είναι η κυβέρνηση Καραμανλή που μοίρασε προεκλογικά υποσχέσεις για τη μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων. Σήμερα τρία χρόνια μετά τις υποσχέσεις Καραμανλή μόνο 33.000 κατάφεραν να γίνουν αορίστου χρόνου και οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που δεν κατάφεραν να καλύψουν τις προϋποθέσεις του ΠΔ Παυλόπουλου, τώρα παραμένουν απλήρωτοι και απειλούνται με οριστική απόλυση. Η κινητοποίηση των συμβασιούχων από τους Δήμους, το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, στις 16 Νοέμβρη έδειξε ότι το κίνημά τους ξαναδυναμώνει και αναγκάζει τις μεγάλες Ομοσπονδίες, την ΠΟΕ ΟΤΑ και ακόμη και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους. 

Ο χώρος της δημόσιας Υγείας δεν έμεινε αλώβητος από τις επιθέσεις Καραμανλή. Ο Αβραμόπουλος αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή την κοινοτική οδηγία για τη μείωση του ωραρίου εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, μειώνοντας τις εφημερίες στο μισό, χωρίς νέες προσλήψεις γιατρών και χωρίς αυξήσεις στους μισθούς. Αντίθετα ετοιμάζεται να καλύψει τα κενά με επικουρικούς γιατρούς για να καλύψουν τις εφημερίες, με στόχο να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις. 

Κλιμάκωση

Αυτή η κίνηση σήμανε για χιλιάδες γιατρούς αιτία πολέμου. Πολλές γενικές συνελεύσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας αποφάσισαν απεργίες με προοπτική κλιμάκωσης και συντονισμού με το νοσηλευτικό προσωπικό. Στις 29 Νοέμβρη και στις 5-6 Δεκέμβρη οι δύο Ομοσπονδίες εργαζομένων στο χώρο των Νοσοκομείων, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ έφτασαν να κατέβουν σε κοινές απεργίες ζητώντας από τον Αβραμόπουλο προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς. 

Την ίδια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα των εργαζομένων στα νοσοκομεία με τον Αβραμόπουλο, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχή των εργαζομένων στα μεγαλύτερα λιμάνια όλης της χώρας από τις υπερωρίες. Οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι που εργάζονται στα λιμάνια για πρώτη φορά παλεύουν ενωμένοι απέναντι στην προσπάθεια του Κεφαλογιάννη να ξεπουλήσει το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και Θεσσαλονίκης στους ιδιώτες, κάνοντας την αρχή για το ξεπούλημα των εμπορικών λιμανιών. Η μάχη των εργαζόμενων στα λιμάνια έχει στριμώξει την κυβέρνηση Καραμανλή. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει από τον υπουργό Ναυτιλίας Κεφαλογιάννη να αναβάλει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού για την ερχόμενη Ανοιξη. 

Η 13 Δεκέμβρη χρειάζεται να είναι μία απεργία αντάξια των μαχών που άνοιξαν την τελευταία περίοδο και έχουν στριμώξει την κυβέρνηση Καραμανλή στη γωνία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι παραιτείται από τις επιθέσεις. Η απεργία γίνεται την ημέρα που η βουλή θα συζητά το προϋπολογισμό λιτότητας για τη νέα χρονιά. Ενας προϋπολογισμός πολύ πιο σκληρός και αντεργατικός από κάθε άλλη φορά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, συζητά για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αλλαγής των κανονισμών εργασίας και της εφαρμογής του Νόμου Αλογοσκούφη για την “εξυγίανση” των ΔΕΚΟ.

Ας τους δώσουμε λοιπόν τη χαριστική βολή για να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν όλα πίσω. 


 

Και οι συμβασιούχοι στην πανεργατική

Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 13 Δεκέμβρη θα έχουν και οι συμβασιούχοι. Εκπρόσωποι σωματείων συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα οργανώσουν την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 4μμ στο ΕΚΑ σύσκεψη για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στη πανεργατική απεργία στις 13 Δεκέμβρη και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Τη σύσκεψη καλεί η Γραμματεία Συμβασιούχων ΓΣΕΕ που συγκροτήθηκε τους τελευταίους μήνες και κινείται προς την κατεύθυνση οργάνωσης όλων των σωματείων σε μία πανελλαδική οργάνωση όλων των συμβασιούχων σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται με στόχο τη συντονισμένη και μαζική δράση το επόμενο διάστημα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση που έγινε στις 22/11 συμμετείχαν εκπρόσωποι από 73 σωματεία συμβασιούχων που αποφάσισαν τα εξής: “Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη διαιώνιση της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τον εμπαιγμό της δήθεν επίλυσης του θέματος με μοριοδότηση σε ανύπαρκτες προκηρύξεις. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατάργηση ακόμα και του δικαιώματος δικαστικής προστασίας μας και την προσπάθεια να μπει με πραξικοπηματικούς τρόπους ταφόπλακα στις κατακτήσεις που έχουμε σε δικαστικό επίπεδο. Απαιτούμε την άμεση πολιτική λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει οριστικά το υπάρχον πρόβλημα των συμβασιούχων, όπως με σχέδιο νόμου έχουν προτείνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με τη μονιμοποίηση όλων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που δεν επιτρέπει πια τη δημιουργία επόμενης στρατιάς συμβασιούχων”. 

Η μαζική συμμετοχή των συμβασιούχων στην πανεργατική απεργία στις 13 Δεκέμβρη θα στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παίζει άλλα παιχνίδια στις πλάτες τους, όπως η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Θα στείλει επίσης μήνυμα ότι όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι θα δώσουν ενωμένοι τη μάχη ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεργία. Οπως στο πανεργατικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ έστειλαν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεμπερδεύει τόσο εύκολα με τους εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους έτσι και η 13 Δεκέμβρη μπορεί να γίνει νέα αφετηρία για να δυναμώσει το κίνημα των συμβασιούχων και να απαιτήσει μονιμοποιήσεις όλων.