Ο Ρόμπερτ Αλτμαν, που πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ήταν ένας από τους καλύτερους δημιουργούς ταινιών στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης εξευτέλισε πολλές φορές τα χολυγουντιανά στούντιο με έξοχες ταινίες χαμηλού κόστους. Τόνιζαν την αναζωογονητικά αυστηρή αλλά ανοιχτή προσέγγισή του στην σκηνοθεσία (γεμάτη από αυτοσχεδιασμό και παράλληλους διαλόγους).
Με την μεγάλη επιτυχία του, MASH, τo 1970, ο Αλτμαν απέδειξε ότι οι καλλιτεχνικά ανεξάρτητες και πολιτικά ριζοσπαστικές ταινίες είχαν ακροατήριο στις ΗΠΑ.
Παρόλο που οι παραγωγοί της επέμειναν, η ταινία να διαδραματιστεί σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κορέα, ο κόσμος ήξερε ότι αυτή η κοφτερή σατιρική μαύρη κωμωδία ήταν, πάνω απ’όλα, ενάντια στον διεξαγόμενο τότε πόλεμο στο Βιετνάμ. Ο Αλτμαν μισούσε την -πολιτικά πιο εξημερωμένη- τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε από την ταινία.
Το κατεστημένο του Χόλυγουντ (που απρόθυμα του απένειμε ένα τιμητικό Οσκαρ νωρίτερα φέτος, έχοντας αποτύχει να βραβεύσει οποιαδήποτε από τις ταινίες του) φοβόταν και αντιπαθούσε τον Αλτμαν. Ο ίδιος τους ανταπέδωσε την αντιπάθειά τους. Η ταινία του “Ο Παίχτης το 1992”, θεωρείται πλατιά ως η πιο πνευματώδης και έξυπνη σάτιρα του Χόλυγουντ στην ιστορία του σινεμά.
Παρόλο που όλοι θα τον θυμόμαστε για τον κοφτερό τρόπο με τον οποίο κατέρριψε το αμερικάνικο όνειρο, μία από τις καλύτερες ταινίες του είναι η σπινθηροβόλα σάτιρά του για το βρετανικό ταξικό σύστημα. Η ταινία του “Gosford Rark” διέλυσε όλα τα κλισέ που τρέφει η “Μέση Αγγλία” για τον εαυτό της.
Ο Ρόμπερτ Αλτμαν ήταν ένας αυθεντικός ριζοσπάστης. Οταν γύριζε την ταινία “Η Κυρία και ο Χαρτοπαίχτης” (McCabe & Mrs Miller) κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, προσέλαβε μια ομάδα από αμερικανούς αντιρρησίες συνείδησης ως κομπάρσους. Πιο πρόσφατα, ο σκηνοθέτης εξόργισε την αμερικανική δεξιά, διακηρύσσοντας την ντροπή του για τον εθνικισμό που ακολούθησε τα γεγονότα της 11/9.
Κάποτε ο Αλτμαν είπε ότι, για αυτόν, η σύνταξη από την παραγωγή ταινιών θα έρθει μόνο με το θάνατο. Οταν πέθανε, προετοίμαζε μια νέα ταινία.