Η άποψή μας
O Γιώργος Παπανδρέου διάλεξε την απο κεί μεριά

Oι λιμενεργάτες δίνουν μάχη για να σώσουν τα λιμάνια από την επίθεση των εφοπλιστών και του Κεφαλογιάννη

Η σύγκρουση με τις αγοραίες “μεταρρυθμίσεις” του Καραμανλή βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Μετά τους φοιτητές και τους δασκάλους, αυτές τις μέρες είναι οι λιμενεργάτες που λένε ένα βροντερό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και οι νοσοκομειακοί που αντιπαλεύουν την επέλαση της αγοράς στα νοσοκομεία. Σε λίγες μέρες έρχεται η Πανεργατική Απεργία στις 13 Δεκέμβρη, που είναι η στιγμή για να πούμε αυτό το ΟΧΙ όλοι μαζί. 

Αυτή την ώρα διάλεξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να στείλει το δικό του μήνυμα, “ανασχηματίζοντας” το Πολιτικό Συμβούλιο και την “σκιώδη κυβέρνησή” του. Πρόκειται για ανοιχτό μήνυμα σύμπλευσης με τις “μεταρρυθμίσεις” της ΝΔ. 

Ο πιο προκλητικός τρόπος που φαίνεται αυτή η σύμπλευση, είναι η θέση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Οι πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ, οι καθηγητές της ΟΛΜΕ, οι δάσκαλοι της ΔΟΕ, οι μαθητές, οι φοιτητές, τα ίδια τα απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ, ένα ολόκληρο μαζικό κίνημα λέει ΟΧΙ στην αναθεώρηση. Αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει να κάνει επίδειξη “ηγετικών προσόντων” σε βάρος όλου του κόσμου, επιμένοντας στο ΝΑΙ μαζί με τη Γιαννάκου και τον Καραμανλή. 

Προέκταση αυτής της επιλογής είναι και οι επιλογές για τους “σκιώδεις υπουργούς”. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι τόσο δεξιός ώστε συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους έλληνες πολιτικούς που έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ του πολέμου του Μπους. Η τοποθέτηση του στο Παιδείας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ενάντια στο κίνημα. 

Το ίδιο ισχύει για την επιλογή του Αλέκου Παπαδόπουλου στο Δημόσιας Τάξης. Μετά τον Βουλγαράκη και τον Πολύδωρα, μετά τις υποκλοπές και τις απαγωγές, το τελευταίο πράγμα που περιμένει ο κάθε αγωνιστής είναι να επιστρέψει ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ από την εποχή της παράδοσης του Οτσαλάν στους διώχτες του. Και μόνο η σκέψη αυτή φέρνει ανατριχίλα σε όλους όσους παλεύουν ενάντια στους “πραίτορες” και στο “διεθνές παρακράτος” Μπους, Μπλερ και CIA. 

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε αυτή την απαρίθμηση των επιλογών για σκιώδεις υπουργούς με τον Πάγκαλο που επίσης επιστρέφει στα λημέρια της εξωτερικής πολιτικής για πρώτη φορά από την εποχή Οτσαλάν κλπ κλπ. Αλλά είναι μάλλον πλεονασμός. Το συνολικό μήνυμα είναι σαφές. Είναι αυτό που δήλωσε ο Πάγκαλος προς τους νεολαίους της ΠΑΣΠ από την τηλεόραση:”Εσείς δεν είστε ο ελληνικός λαός!”....

Ο Γιώργος Παπανδρέου διαλέγει να εκφράσει τη “σιωπηλή πλειοψηφία” στο πλευρό του Καραμανλή ενάντια στο κίνημα που συγκρούεται με τις νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις”. Είναι καιρός να ανακαλύψουν και οι δύο ότι εκφράζουν μία σιωπηλή... μειοψηφία. 

Οι φοιτητές με τις καταλήψεις τους, οι δάσκαλοι με την απεργία διαρκείας κέρδισαν με το μέρος τους την πλειοψηφία του κόσμου. Εμπρός να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με τις επιθέσεις του Καραμανλή. Ετσι θα φανεί στη πράξη ότι ο “ανασχηματισμός” Παπανδρέου θα πέσει στο κενό.