Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Ώρα για κλιμάκωση

Με 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 5 και 6 Δεκέμβρη συνεχίζουν αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Ολοι μαζί διεκδικούν ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, αξιοπρεπές ωράριο και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία.

Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομείων ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη 29 Νοέμβρη με την πρώτη 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ και διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες εργαζόμενοι με πανό από το Σωτηρία, το Γ.Γεννηματάς, το Θριάσιο, το Ελπίς, το Λαϊκό, το κέντρο υγείας Σαλαμίνας και δεκάδες άλλα νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα στο πεζόδρομο της Κοραή και βάδισαν στο υπουργείο Υγείας με κεντρικό σύνθημα “Αγώνας αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας”. Στη συνάντησή του με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ο Αβραμόπουλος αρνήθηκε προκλητικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών.

Η συμμετοχή στις απεργίες είναι μεγάλη και δείχνει τη διάθεση όλων για συνέχεια. Μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση στις 29/11, η ΠΟΕΔΗΝ καλούσε νέα διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας στις 5 Δεκέμβρη, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας. Η συμμετοχή όμως δεν ήταν ανάλογη της διάθεσης των εργαζόμενων κι αυτό γιατί η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ είχε προσπαθήσει να την περιορίσει σε επίπεδο συνδικαλιστών.

Η οργή των εργαζόμενων, όμως, δεν έχει ξεφουσκώσει. “Ολοι οι συνάδελφοι λένε ότι δε φτάνει μια 24ωρη ή μία 48ωρη απεργία, γιατί είναι χαμένο μεροκάματο”, μας είπε ο Σπύρος Στάικος, διοικητικός υπάλληλος στο Αττικό νοσοκομείο, “Θέλουν αποτελεσματική αντίδραση και αυτή είναι, όπως και οι ίδιοι λένε, να το κλείσουμε το μαγαζί. Στις 7 Δεκέμβρη πρέπει κι εμείς να προχωρήσουμε σε μαζική συνέλευση, να αποφασίσουμε 5νθήμερη απεργία για να πιέσουμε την ΠΟΕΔΗΝ να κλιμακώσει. Επιπλέον να αποφασίσουμε το κατέβασμα με πανό στην Πανεργατική στις 13 Δεκέμβρη.

Πριν λίγο καιρό γιατροί και εργαζόμενοι στο Αττικό κάναμε στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις για να αποκρούσουμε το νέο εξαντλητικό σύστημα εφημεριών. Δυστυχώς πέρασε, γιατί το σωματείο έκλεισε τον αγώνα. Αλλά ακόμα και τώρα, οι συνάδελφοι αντιδρούν. Στη προσπάθεια να μας εκπαιδεύσουν για να καλύπτουμε κι άλλα πόστα από αυτά που έχουμε, κανείς δεν πήγε για μάθημα και η εκπαίδευση κατέρρευσε”.

Ενότητα

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζόμενων στην Υγεία αποτελούν τη συνέχεια των φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων, τη συνέχεια της απεργίας διαρκείας των δασκάλων ενάντια στη λιτότητα, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις. O συντονισμός των γιατρών και των εργαζόμενων, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επετεύχθη χάρη στην πίεση της βάσης που αισθάνεται ότι η δύναμη για να νικήσει τον Αβραμόπουλο βρίσκεται στην ενότητα. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να αναγκάσει τις ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ να δώσουν συνέχεια.

Στις 6 Δεκέμβρη, τη δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας, οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποιούν διανοσοκομειακή συνέλευση στο Σωτηρία στις 11πμ. Ενώ την ίδια μέρα συνεδριάζουν με συνελεύσεις και οι Ενώσεις Γιατρών Πάτρας και Θεσσαλονίκης. Η μαζικότητα των συνελεύσεων και οι απόφάσεις τους είναι κρίσιμες για τη συνέχεια του κινήματος.

Η Πρωτοβουλία Γένοβα Νυστέρι προτείνει την κλιμάκωση με 5νθήμερη απεργία από τις 11 έως τις 15 Δεκέμβρη. “Στις συνελεύσεις των γιατρών ανά νοσοκομείο, η πρόταση αυτή όχι μόνο συζητιέται, αλλά και υποστηρίζεται από πολύ κόσμο”, μας είπε ο Θανάσης Σταυρίδης, ειδικευόμενος γιατρός στο Σωτηρία και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ με την Πρωτοβουλία Γένοβα, “Στο Σωτηρία, η κλιμάκωση ήταν το βασικό ζήτημα, ενώ για την καλύτερη οργάνωση της διανοσοκομειακής συνέλευσης αποφασίστηκαν εξορμήσεις σε κοντινά νοσοκομεία. Αντίστοιχες εικόνες έρχονται από το Κρατικό Νίκαιας και άλλα νοσοκομεία. Η 5νθήμερη στις 11-15 Δεκέμβρη πέφτει πάνω στην Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 13/12. Τα νοσοκομεία μπορούν να δώσουν τον τόνο της Πανεργατικής”.

“Στη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή στις απεργίες ήταν πολύ μεγάλη σε σύγκριση με παλιότερες κινητοποιήσεις”, μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, ειδικευόμενος στο Ιπποκράτειο και μέλος της Πρωτοβουλίας Γένοβα, “Ειδικά οι ειδικευόμενοι δείχνουν ότι είναι το νέο αγωνιστικό κομμάτι μέσα στα νοσοκομεία. Είναι η ώρα να κλιμακώσουμε όπως οι δάσκαλοι γι’αυτό και στην συνέλευση της ΕΝΙΘ, σαν Πρωτοβουλία Γένοβα θα βάλουμε την πρόταση για 5νθήμερη 11 με 15 Δεκέμβρη”.

Μια απόφαση των γιατρών για 5νθήμερη απεργία θα επηρρεάσει και θα δώσει αυτοπεποίθηση στους νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων να κλιμακώσουν τις ίδιες μέρες. Αυτό θα κριθεί στις 7 Δεκέμβρη καθώς θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των Σωματείων Εργαζόμενων σε όλα τα νοσοκομεία. Την επόμενη μέρα, 8 Δεκέμβρη, οι αποφάσεις τους θα μεταφερθούν στη σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων που οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα. Αν η πρόταση για 5νθήμερη απεργία πλειοψηφίσει και στις συνελεύσεις των εργαζόμενων, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ θα αναγκαστεί να την κηρύξει.

Είναι η κατάλληλη στιγμή, παραμονές ψήφισης του προϋπολογισμού της λιτότητας, η ήδη στριμωγμένη και στραπατσαρισμένη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μία ακόμα δυνατή απεργία διαρκείας από ένα κλάδο που υπερασπίζεται την υγεία όλων μας. Σε αυτό τον αγώνα, θα είμαστε όλοι στο πλευρό τους.