Εργατικό κίνημα
Oι δάσκαλοι συζητούν: Εκδήλωση για την απεργία των Δασκάλων

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την απεργία των Δασκάλων, που διοργανώθηκε από την ομάδα Μελέτης Πολιτικού Λόγου και Πολιτικών Ταυτοτήτων. 

Στην εκδήλωση σύντομες εισηγήσεις έκαναν 6 εκπαιδευτικοί (Γιώργος Καρούτσος, Χρήστος Βούλης, Χαράλαμπος Μπαλτάς, Τίνα Διαμαντοπούλου, Σπύρος Μαρκόπουλος και Βασίλης Μακρής) που συμμετείχαν στην απεργία που για 6 εβδομάδες έγινε κέντρο για όλη την κοινωνία. Η εκδήλωση ήταν πολύ σημαντική γιατί ήταν η πρώτη δημόσια προσπάθεια για την αποτίμηση της απεργίας.

Από όλους τους ομιλητές, αναδείχτηκε ο ρόλος των απλών εκπαιδευτικών που στήριξαν και μετέτρεψαν  μία κλαδική απεργία, σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση και τον νεοφιλελευθερισμό. 

Στη διάρκεια της συζήτησης, προβλήθηκε έντονα ότι οι συνάδελφοι ξαναβγήκαν στο δρόμο μετά από πολλά χρόνια, πίστεψαν στη δύναμή της συλλογικότητας και εισέπραξαν την αλληλεγγύη όλης της κοινωνίας. Αυτό όμως που έλειψε ήταν η ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να νικήσει η απεργία. Η κουβέντα είχε σαν κέντρο την έλλειψη κεντρικής απεργιακής επιτροπής και την αδυναμία των Παρεμβάσεων  να παίξουν αυτόν τον ρόλο. 

Αυτό που δεν αναδείχτηκε ήταν οι πολιτικές μάχες που είχε να δώσει ο κόσμος της απεργίας. Αποδυναμωμένη ή όχι η κυβέρνηση μετά τις Δημοτικές εκλογές; Πώς ξεσηκώνουμε τους άλλους εργατικούς χώρους, πχ ΟΛΜΕ και οργανώνουμε αποτελεσματικά απεργιακά ταμεία; Η απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα και η οργάνωση της δράσης των συναδέλφων, πέρα από τις βδομαδιάτικες μεγαλειώδεις πορείες, ήταν το κλειδί για τη νίκη της απεργίας. 

Η συζήτηση είναι ανοιχτή στον κλάδο, η εκδήλωση της Παρασκευής ήταν ένας καλός σταθμός και ελπίζουμε στο τριήμερο του Μαρξισμού να τη συνεχίσουμε σε βάθος.