Εργατικό κίνημα
Τράπεζες: Aνοίγει νέος γύρος

Παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο στην Αιόλου, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας την Τετάρτη 4 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην προσπάθεια του Αράπογλου να εφαρμόσει το νόμο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. 

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου: «1η ενέργεια της Διοίκησης: Στις 28/4/06 κάνει αίτηση για ένταξη του Επικουρικού μας Ταμείου στο Ν.3371/2005 και σε ένα θνησιγενές μόρφωμα όπως είναι το ΕΤΑΤ. 2η ενέργεια: Ανακοινώνει ότι με την μισθοδοσία του Μαϊου 2007 θα πάρει αναδρομικά από το Επικουρικό μας Ταμείο τις εισφορές για όλους τους νέους συναδέλφους από 1.7.2005 και θα τις αποδώσει στο επικουρικό του ΙΚΑ. 

Αυτό σημαίνει ότι: Αυξάνονται τα κέρδη των μετόχων γιατί οι εργοδοτικές εισφορές της Τράπεζας μειώνονται άμεσα από 9% σε 3%. Συρρικνώνονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν ή θα προσληφθούν από την 1/7/2005 και μετά γιατί το ποσοστό της Επικουρικής τους Σύνταξης μειώνεται από 36% σε 20%. Ο Λογαριασμός Επικούρησης του προσωπικού της ΕΤΕ οδηγείται τάχιστα σε πτώχευση γιατί η απόφαση της Διοίκησης του στερεί νέα μέλη και νέες εισφορές.»

Ο Αράπογλου αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Συλλόγου λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί και θα εφαρμοστεί ο νόμος. Οι τραπεζίτες προσπαθούν να ξεκολήσουν το νόμο του Αλογοσκούφη από το βάλτο που τον έχει ρίξει η αντίσταση των εργαζόμενων στις τράπεζες. Αυτοί κι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιο απομονωμένη από ποτέ σε αυτή την προσπάθεια, τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι με τη κλοπή και το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Γι’ αυτό η συνέχεια από τον Σύλλογο της Εθνικής και την ΟΤΟΕ δεν πρέπει να είναι οι εκκλήσεις στον Αράπογλου να εκπληρώσει τη «συνταγματική επιταγή του διαλόγου» αλλά αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη λεηλασία των ταμείων.