Εκπαίδευση και Νεολαία
Mαθητές ενάντια στην στράτευση στα 18

Ολο και περισσότερες πληροφορίες που μαρτυρούν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης  για υποχρεωτική στράτευση των μαθητών και εθελοντικά των μαθητριών μετά το λύκειο έχουν αρχίσει να δρομολογούνται, βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ενα από τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρει ότι το υπουργείο Eθνικής Αμυνας έχει ήδη στα χέρια του ανάλογες εισηγήσεις, παρουσίασε το Βήμα της Κυριακής (1/4) με τίτλο «από το λυκειάρχη στο συνταγματάρχη». Οπως επιβεβαιώνει το άρθρο, το υπουργείο Αμυνας συζητά για υποχρεωτική στράτευση όλων των αγοριών και εθελοντικά των κοριτσιών, σχεδόν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της  Γ’ λυκείου. «Στρατιώτες ετών 19, με παράλληλη κατάργηση των αναβολών λόγω σπουδών, προβλέπει η εισήγηση των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την αναβάθμιση - όπως σημειώνεται - της στρατιωτικής θητείας, τον περιορισμό των κάθε λογής φυγόστρατων και ανυπότακτων, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την αυξημένη πληρότητα στις μονάδες εκστρατείας και βεβαίως τη μείωση της θητείας κατά δύο μήνες, από δώδεκα δηλαδή στους δέκα μήνες», αναφέρει το άρθρο

«Η παράγραφος 1 της εισήγησης για τη στράτευση στα 19 καθορίζει ότι «όλοι οι Ελληνες από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο διανύουν το δέκατο ένατο έτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους έχουν υποχρέωση στράτευσης». Και στην παράγραφο 1α αναφέρεται ότι μπορούν να καταταγούν και νωρίτερα «ως πρότακτοι (εθελοντές), εφόσον έχουν ενηλικιωθεί». Η παράγραφος 2 της εισήγησης αναφέρεται στην εθελοντική στράτευση των Ελληνίδων από 19 ετών. Με απόφαση του υπουργού Αμυνας μπορούν να καταταγούν και γυναίκες στις Ενοπλες Δυνάμεις για θητεία ίση με αυτή των ανδρών. Με μία διαφορά όμως. Στις γυναίκες εθελόντριες χορηγούνται ειδικά κίνητρα, από μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μετέπειτα πρόσληψη στο Δημόσιο ως και προνομιακές προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας και στα νοσηλευτικά ιδρύματα». 

Επίσης μέσα στα σχέδια είναι και η υποτιθέμενη παροχή κινήτρων, ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται οι  αντιδράσεις. Ενα από τα κίνητρα που επικαλούνται τα στελέχη του Υπουργείου Αμυνας είναι η «δημιουργία... φροντιστηρίων ξένων γλωσσών μέσα στις στρατιωτικές μονάδες προκειμένου οι 19χρονοι να έχουν τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να παρακολουθούν μαθήματα αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή και ιταλικής γλώσσας». Ενώ όσων αφορά της γυναίκες συζητούν  για «παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οικογένειές τους κατά τον χρόνο που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, πριμοδότησή τους στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις ως χρόνου προϋπηρεσίας και σύνταξης για όσες εργαστούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως ισχύει και για τους άνδρες». Και βέβαια από τις εισηγήσεις των στρατιωτικών μαθαίνουμε ότι η στράτευση των γυναικών γίνεται για «φεμινιστικούς» λόγους: «Η εισήγηση επικαλείται το Σύνταγμα της Ελλάδας που προβλέπει την ισότητα των φύλων και την υποχρέωση των Ελλήνων να συνεισφέρουν στην άμυνα της χώρας». 

Πριν εφαρμόσει αυτές τις επιθέσεις απέναντι στη νεολαία το υπουργείο Αμυνας δηλώνει ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τα κόμματα και την κοινωνία. Στην πραγματικότητα ψάχνει για ένα συναινετικό άλλοθι προκειμένου να βρει έναν ακόμα τρόπο να επιτεθεί στη νεολαία. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και όταν έστησε τον «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία», προκειμένου να βρει τη στήριξη των συνδικάτων και των κομμάτων για να περάσει τις επιθέσεις στα πανεπιστήμια.  

Στην πραγματικότητα η κοινωνία έχει ήδη απαντήσει σε αυτά τα σχέδια. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που πλημμύρισαν τα αμφιθέατρα ψηφίζοντας μαζικά υπέρ των καταλήψεων και τους δρόμους  διαδηλώνοντας ενάντια στις επιθέσεις του Καραμανλή στη Δημόσια Παιδεία. Οι μαθητές και οι φοιτητές, που πάλεψαν ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και την στήριξη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. 

Το σύνθημα που ενώνει αυτές τις μάχες το «παιδεία όχι βόμβες» είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οσο πιο πολύ δυναμώσουμε αυτούς τους αγώνες, θα αναγκάσουμε τους επιτελείς του Μεϊμαράκη να πετάξουν τις εισηγήσεις και τα σχέδιά τους στα σκουπίδια. Και αντί να κλείσουν τη νεολαία μέσα στα στρατόπεδα, για να γλιτώσουν από το νέο κίνημα, όπως σχεδιάζουν, να τους αναγκάσουμε να τα μαζεύουν και να φύγουν, πριν καλά καλά προλάβουν να ολοκληρώσουν τα εγκληματικά τους σχέδια.


ΠPOΓPAMMA 

12:00-1:30: 
Οχι στράτευση στα 18- Οχι στράτευση γυναικών. Πώς απαντούν οι μαθητές.
1:30-2.30: 
Διάλειμμα. Προβολή βίντεο 
απ’ τη διαδήλωση στις 17 Μάρτη. 
2:30-4:00: 
Η μάχη ενάντια στη βάση του 10 στις Πανελλαδικές είναι μάχη για την Δημόσια Παιδεία. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
4:00-4:30: Διάλειμμα 
4:30-6:00: 
Ρατσισμός-Εθνικισμός-Ομοφυλοφοβία-Φασίστες. Πώς να τα σταματήσουμε.
(ακολουθεί μουσική και κινηματογραφική προβολή).

«Στην Αμερική για να σπουδάσεις πρέπει πρώτα να σκοτώσεις», για όσους δεν το ξέρουν αυτό ήταν μία φράση του Τζίμι Μάσει, του Βετεράνου του Ιράκ, που η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο έφερε στην Ελλάδα για μία σειρά από ομιλίες. 

Είμαι στο λιμάνι των Χανίων σε ένα παγκάκι και αγναντεύω τη θάλασσα. Στην πραγματικότητα ζούμε για αυτές τις ομορφιές και όχι για τη φρίκη του πολέμου. Αν εμείς θέλουμε καλύτερες συνθήκες ζωής ( τέχνες, πολιτισμό, ανθρωπισμό, ελευθερία, συνύπαρξη και αλληλεγγύη) πρέπει να ονειρευτούμε, να στοχεύσουμε και να χτίσουμε μία παιδεία που όλοι θα μαθαίνουμε δημόσια και δωρεάν. 

Η κυβέρνηση Καραμανλή όμως όπως φαίνεται δεν θέλει κάτι τέτοιο.  Αντιθέτως θέλει στρατιώτες στα 18 άντρες και γυναίκες. Ποια είναι η γνώμη της νεολαίας; Η απάντηση είναι : Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να περάσει... Θέλουμε Παιδεία και όχι μιλιταριστικές προοπτικές....

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο χωρίς κρατική καταστολή, χωρίς σύνορα, χωρίς μιλιταρισμό, γεμάτο αλληλεγγύη και αγάπη για τον συνάνθρωπο μας. Γιατί μόνο έτσι θα ανθίσουν οι τέχνες, οι πολιτισμοί και η παιδεία. Λεφτά για σχολεία όχι για όπλα, για εξοπλισμούς. Στα σχέδια της κυβέρνησης λοιπόν απαντάμε όπως απαντήσαμε στην αναθεώρηση του Αρθρου 16...Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζικά, απαντάμε κάθετα όχι στη στράτευση αντρών και γυναικών στα 18 και δεν το διαπραγματευόμαστε. 

Γιάννης Αθανασόπουλος
1ο Λύκειο Αγ. Παρασκευής


«O Kαραμανλής και η Mαριέττα έχουν “γραμμένη” την Παιδεία»

Δεν συμφωνώ να πηγαίνουν τ’ αγόρια στρατό στα 18 τους, ούτε βέβαια ν’ αρχίσουν να πηγαίνουν οι γυναίκες. Τα παιδιά πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους πρώτα. Και όσων αφορά τις γυναίκες, πιστεύω ότι πρέπει να τους δώσουν κανονική δουλειά, να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς δωρεάν για να μπορούν ν’ αφήνουν τα παιδιά τους, και όχι να «τρώνε» τα λεφτά του λαού. 

Μην μας λένε για «ισότητα» ο Καραμανλής και η ΝΔ. Το σύστημα είναι ακόμη πολύ πίσω, όσων αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες δεν  δουλεύουν με τους ίδιους μισθούς με τους άντρες. Ομως η κυβέρνηση δεν θέλει την ισότητα, έχει «μειώσει» πολύ τις γυναίκες. Πιστεύω ότι μας χρωστάει πολλά. 

Πρέπει να σταματήσουμε τα σχέδιά τους. Με απεργίες, διαδηλώσεις, να βγούμε έξω, να φωνάξουμε για να κερδίσουμε. Η διαδήλωση στις 17 Μάρτη ήταν πολύ σημαντική και μου άρεσε πολύ! Ηταν ένα τεράστιο ειρηνικό συλλαλητήριο που έκανε να ακουστούν αυτά που οι μεγάλοι και ισχυροί έχουν ξεχάσει. 

Η κυβέρνηση προτιμάει αντί να δίνει τα λεφτά για την παιδεία, να τα δίνει στον πόλεμο. Ετσι βγάζει κέρδη ο Καραμανλής και οι φίλοι του. Δεν έχουν καμία δουλειά στο Αφγανιστάν και το Ιράκ Ελληνες στρατιώτες που θα πηγαίνουν εκεί για να σκοτώσουν για τα λεφτά του Καραμανλή και του Μπους. 

Στο σχολείο μου η κατάσταση που επικρατεί είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Είναι σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που οι οικογένειές τους τα στέλνουν εκεί για να κατορθώσουν να μάθουν μία τέχνη, να μπορούν να δουλέψουν ώστε να μην καταλήξουν σε ιδρύματα. Αλλα παιδιά έχουν μεγάλα προβλήματα , άλλα μικρότερα και άλλα φοιτούν σε αυτό γιατί δεν τους δέχεται κανένα άλλο.  

Θέλουμε να φύγουμε από αυτό το κτίριο, είναι ερείπιο, μ’ ένα σεισμό θα γκρεμιστεί και θα μας πλακώσει όλους. Είναι μες τη βρώμα, δεν δίνουν λεφτά ούτε για καθαρίστριες, οι καθηγητές δεν είναι ειδικευμένοι να διδάσκουν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα πρόσφατα υπήρξε ένα περιστατικό ξυλοδαρμού.  Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν έχουμε καν αυλή για να κάνουμε διάλειμμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και αυλή για παιδιά με νοητική στέρηση, που θέλουν να τρέξουν, να χαρούν. Γυμναστική κάνουμε πάνω στην ταράτσα! Τα κάγκελα γύρω γύρω είναι σκουριασμένα. Τα παιδιά παθαίνουν κρίσεις κάθε μέρα, χτυπιούνται ουρλιάζουν μερικές φορές ξεγυμνώνονται, γιατρός όμως στο σχολείο δεν υπάρχει. 

Ο Καραμανλής και η Μαριέτα έχουν γραμμένη την παιδεία, προτιμούν τον πόλεμο. Γι’ αυτό πολλά παιδιά στο σχολείο συμφωνούν μαζί μας, κολλάνε αυτοκόλλητα και αφίσες της Συμμαχίας και του ΣΕΚ, γιατί θέλουν να παλέψουμε όλοι μαζί. Στις 14 Απρίλη οι μαθητές της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο ετοιμάζουμε ένα μονοήμερο για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.  

Βασιλική Κώνστα 
Ειδικό Εκπαιδευτήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης,Καλλιθέας