Διεθνή
Iράκ: Eνα εκατομμύριο διαδηλωτές ενάντια στην κατοχή

Μια τεράστια αντικατοχική διαδήλωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο Ιρακινών στην πόλη Νατζάφ ήταν ο “εορτασμός” των τεσσάρων χρόνων από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ, την Δευτέρα 9 Απρίλη. Η διαδήλωση έγινε μετά από έκκληση του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ. Το γεγονός ήταν τόσο συγκλονιστικό που η ιρακινή τηλεόραση το μετέδιδε απευθείας, παρουσιάζοντάς το σαν επετειακή γιορτή για να θυμηθούν τη “μέρα που έπεσε το άγαλμα του Σαντάμ”. 

Ομως κανείς δεν μπορούσε να κρύψει ότι το κεντρικό πανό της διαδήλωσης ήταν “Να σταματήσει η κατοχή” και το βασικό σύνθημα “Ναι στο Ιράκ, Οχι στην Αμερική, Οχι στο Ισραήλ”. Στη Νατζάφ έφτανε κόσμος από ολόκληρο το Ιράκ ήδη από το Σάββατο. Στήθηκαν μεγάλα καζάνια για φαγητό και πολλοί κοιμήθηκαν στο δρόμο, γεμίζοντας ακόμα και το νεκροταφείο της πόλης.

Η επιτυχία της διαδήλωσης στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Πρώτον δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών και μάλιστα οι Σιίτες, με την ηγεσία των οποίων συνεργάζονται περισσότερο οι Αμερικάνοι, απαιτούν να σταματήσει η κατοχή τώρα, χωρίς χρονοδιάγραμμα. Δεύτερον, πάρα πολλοί Ιρακινοί είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν για να δείξουν ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι η βία μεταξύ των διαφορετικών ιρακινών κοινοτήτων, αλλά η κοινή αντίθεση όλων στην αμερικάνικη κατοχή. Γι' αυτό το λόγο η διαδήλωση ήταν γεμάτη ιρακινές σημαίες. Επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για να δείξουν ότι δεν διαδήλωναν ως Σιίτες, αλλά ως Ιρακινοί. 

Στη διαδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία Σουνιτών με επικεφαλής εκπροσώπους του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, που έχει σχέσεις με την αιγυπτιακή Mουσουλμανική Aδελφότητα. Συμμετείχαν επίσης Κούρδοι με παραδοσιακές στολές για να τονίσουν την παρουσία όλων των λαών του Ιράκ. Το τρίτο είναι ότι η κλιμάκωση της αμερικάνικης επίθεσης που ξεκίνησε στις 14 Φλεβάρη δεν δείχνει μέχρι τώρα κανένα σημάδι επιτυχίας.

Στις αρχές του χρόνου ο Μπους διάλεξε το δρόμο της αύξησης των στρατευμάτων για να αντιμετωπίσει την κρίση της κατοχής. Στόχος του είναι το επόμενο διάστημα να υπάρχουν 175 χιλιάδες αμερικανοί φαντάροι στο Ιράκ, ένας αριθμός που δεν έφτασαν ποτέ μετά τις μέρες της εισβολής το 2003. Ταυτόχρονα με την γενική αύξηση, υπάρχει μεταφορά στρατευμάτων στη Βαγδάτη από άλλες περιοχές που είτε είναι “ήρεμες”, είτε δεν ελέγχονται με τίποτα. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια “νησίδα ασφάλειας” στην πρωτεύουσα που θα δώσει το μήνυμα της καταστολής της αντίστασης. Ομως στη Βαγδάτη, το μεγαλύτερο ένοπλο σώμα μετά τον αμερικάνικο στρατό είναι ο “στρατός του Μάχντι”, που ιδρύθηκε από τον Σαντρ και έχει την έδρα του στο πιο φτωχό κομμάτι της πόλης, το λεγόμενο Σαντρ Σίτι. Οι κατοχικές δυνάμεις άρχισαν να διεισδύουν στην περιοχή προσπαθώντας να καθυποτάξουν τους ένοπλους. Η προηγούμενη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, το 2004, ο στρατός του Μάχντι εξεγέρθηκε και έδιωξε τους Αμερικάνους. Τώρα ο Σαντρ κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση. Παρόλα αυτά δεν τον υπάκουσαν όλες οι μονάδες του στρατού και υπήρχαν συγκρούσεις με Αμερικάνους και με ιρακινούς στρατιώτες.

Η επίθεση των Αμερικάνων ενάντια στο στρατό του Σαντρ έχει στόχο να τον αποδυναμώσει όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά. Η στήριξη του Σαντρ στον πρωθυπουργό αλ-Μαλίκι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η σημερινή κατοχική κυβέρνηση στέκεται στη θέση της. Μέσα από την πίεση στον Σαντρ οι Αμερικάνοι στοχεύουν να ενισχύσουν τη θέση της παραδοσιακής ηγεσίας των σιιτών κληρικών. 

Kάλεσμα

Η διαδήλωση της Κυριακής ήταν μια δυνατή απάντηση ότι το ριζοσπαστικό κάλεσμα του Σαντρ συνεχίζει να συναντά πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Η παρουσία διαδηλωτών με στολές του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας ήταν ένα δείγμα του πόσο βαθειά επιρροή υπάρχει ακόμα και στα σώματα που έχουν στήσει οι Αμερικάνοι. Πολλοί παρατηρούν ταυτόχρονα ότι αν ο Σαντρ δεν έπαιρνε μια δυναμική πρωτοβουλία θα έχανε την επαφή με τη βάση του.

Το μήνυμα του Σαντρ που διαβάστηκε στην διαδήλωση καλούσε τους ένοπλους Ιρακινούς να στρέψουν την οργή τους ενάντια στους Αμερικάνους: “Οι δυνάμεις του σκότους υπό την ηγεσία των κατακτητών φυτεύουν διχόνοια ανάμεσα στα παιδιά του ίδιου έθνους. Αδέλφια μου στον στρατό του Μάχντι και στις δυνάμεις ασφαλείας, σταματήστε να σκοτώνεστε, ειδάλλως προωθείτε την ατζέντα του κοινού σας εχθρού”. Κάλεσε τον ιρακινό στρατό και την αστυνομία να “μην ακολουθείτε τις εντολές του κατακτητή γιατί είναι ο εχθρός σας”. Απευθύνθηκε όμως και στον κόσμο της Αμερικής και της Ευρώπης: “Λέμε στον αμερικάνικο λαό και το λαό της Ευρώπης, ότι θέλουμε ειρήνη, ελευθερία και ανεξαρτησία. Σας καλούμε, στη βάση της στοιχειώδους ανθρωπιάς, να ασκήσετε πίεση στις κυβερνήσεις σας και να μπει τέλος στα βασανιστήρια, να σταματήσει να χύνεται ιρακινό αίμα”.