Περιβάλλον
Αλεξανδρούπολη: Πρωτοβουλία ενάντια στον πετρελαιαγωγό

Tι θα γίνει αν στη θέση του Sea Diamond βρεθεί ένα τάνκερ με 200.000 τόνους πετρέλαιο;

«Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στον Αγωγό Πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» συγκροτήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αλεξανδρούπολη. Η Πρωτοβουλία έχει κυκλοφορήσει κείμενο υπογραφών το οποίο αναφέρει τα εξής: 

«Επειδή «οι θέσεις εργασίας» που θα δημιουργηθούν θα είναι λίγες και εξειδικευμένες και σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσουν αυτές που θα χαθούν από σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους πχ Αλιεία.

Επειδή το περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη είναι αμφιλεγόμενα και οπωσδήποτε κατώτερα των συνεπειών που θα υποστούμε εμείς και οι απόγονοί μας, όχι μόνο από πιθανό ατύχημα, αλλά από αυτή καθεαυτή  τη λειτουργία του αγωγού.

Επειδή πρόκειται για έργο με «ημερομηνία λήξης» γιατί η χρήση του πετρελαίου σε μερικά χρόνια θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μας μείνει «ο σωλήνας» ενώ θα έχει ακυρωθεί η δυνατότητα αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας.

Επειδή αυτή η ιδιωτική επένδυση που προγραμματίστηκε ερήμην μας, θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Οικονομία μας και θα ανατρέψει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής (αλιεία, τουρισμό, γεωργία).     

Επειδή ανοίγει η κερκόπορτα για την παράπλευρη εγκατάσταση νέων μονάδων βαριά και ρυπογόνου Χημικής Βιομηχανίας (Διυλιστήριο, Πετροχημικό εργοστάσιο, χρυσός, Πυρηνικό εργοστάσιο κλπ) στην περιοχή μας

Επειδή τα γενικόλογα επιχειρήματα περί «γεωπολιτικής σημασίας», «ενεργειακού κόσμου», «αναπτυξιακής ώθησης», «θωράκισης της περιοχής» που κατά κόρο προβάλλονται αυτή την περίοδο, ακυρώνονται από συγκρούσεις και πολέμους σε «θερμές» περιοχές πετρελαίου.

Επειδή αρνούμαστε να δεχθούμε παθητικά άλλοι να αποφασίζουν για εμάς και το μέλλον μας. Δηλώνουμε ότι: Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την ρυπογόνο Ιδιωτική Επένδυση με τις ανεπανόρθωτες συνέπειες της και θα αγωνισθούμε με κάθε μέσο να αποτρέψουμε την εγκατάσταση του αγωγού στην περιοχή μας».

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας Πολιτών υπογράφουν οι : Κοντακίδης Ιωάννης, Εκπαιδευτικός, Τσέκη Ευαγγελία Οικονομολόγος, Μποτζίδης Γιώργος, Γεωπόνος, Πετρίδης Κωνσταντίνος Μηχανικός Τ.Ε., Λαμψακιανού Παναγιώτα Δημόσιος Υπάλληλος, Πορτοκαλίδης Κωνσταντίνος, Μηχανικός, Γκιοκτσέ Ελένη, Εκπαιδευτικός, Λαζόπουλος Χρήστος, Γεωλόγος, Μαλαμίδης Δημήτρης, Ιχθυολόγος, Κιουτσουκτσής Γιώργος, Ηλεκτρολόγος Τ.Ε.