Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Kάτω τα χέρια από την Πακιστανική Kοινότητα

Tην Παρασκευή 4 Mάη συμπαραστεκόμαστε ξανά στον Tζαβέντ Aσλάμ που δικάζεται για άλλη μια φορά στον Άρειο Πάγο

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον πρόεδρο Τζαβέντ Ασλάμ και τον Γενικό Γραμματέα Ρατζά Μουτζαχίντ Ικμπάλ Τζαράλ της Πακιστανικής Κοινότητας.  

Πώς έχει καταφέρει η Πακιστανική Κοινότητα να συσπειρώσει τα μέλη της;

Ρατζά: Το πρώτο πράγμα που κάναμε, αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές τον Ιούνιο του 2005, ήταν να βγάλουμε εφημερίδα, έτσι ώστε να μαθαίνει όλος ο κόσμος για τις δραστηριότητές μας αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα. Μετά ανοίξαμε καινούργια γραφεία. Τα παλιά μας γραφεία ήταν πολύ μικρά και βρίσκονταν σε ένα παλιό κτίριο στην Μενάνδου. Στα καινούργια γραφεία από το πρωί μέχρι το βράδυ υπάρχουν 3-4 άτομα για να βοηθούν όποιον έχει προβλήματα με το νοσοκομείο, την αστυνομία, την εργασία, με τα χαρτιά του. Κάθε μέρα περνούν από τα γραφεία της κοινότητας 200-300 άτομα. Ακόμα και τα καινούργια γραφεία είναι μικρά. Το βράδυ δεν υπάρχει καρέκλα. Τώρα ανοίγουμε και καινούργια γραφεία πολύ πιο μεγάλα. 

Επίσης οργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις. Εχουμε ομάδα κρίκετ, χόκεϊ, βόλεϊμπολ. Κάθε χρόνο οργανώνουμε πρωτάθλημα. Επίσης ανοίξαμε σχολείο για τα μικρά παιδιά. Για να μαθαίνουν τη δικιά μας γλώσσα, αγγλικά και ελληνικά. Τώρα έχουμε ένα σχολείο στο Ρέντη και θέλουμε να ανοίξουμε άλλα δύο- τρία.    

Οργανώνουμε μεγάλες εκδηλώσεις στην εθνική ημέρα των Πακιστανών. Στις 23 Μαρτίου, στις 14 Αυγούστου, στις 5 Φεβρουαρίου που είναι η ημέρα του Κασμίρ. Τιμούμαι τον κόσμο που έχει πεθάνει στον πόλεμο με την Ινδία για το Κασμίρ. Το νόημα που δίνουμε σε αυτές τις γιορτές είναι ότι θέλουμε ειρήνη, φιλία και όχι πόλεμο.

Τζαβεντ: Στις 14 Αυγούστου στην πλατεία Κοτζιά, την ημέρα της ελευθερίας του Πακιστάν, κάναμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχουμε κάνει ποτέ. Ο κόσμος είχε πλημμυρίσει την πλατεία, από την Ομόνοια μέχρι την Εθνική Τράπεζα. 

Η Πακιστανική Κοινότητα είναι οργανωμένη σε 10 πενταμελείς επιτροπές. Μία για τους νόμους, άλλη για τον πολιτισμό, για τον αθλητισμό, για τα ατυχήματα, για το σχολείο όπου συμμετέχουν πέντε μεταπτυχιακοί, άλλη για τις πρώτες βοήθειες, άλλη για να βοηθούν τα μέλη της κοινότητας σε όλη την Ελλάδα, έχουμε τοπικές επιτροπές σε 35 Δήμους σε όλη την Eλλάδα, όπου έχουμε πάνω από 200 μέλη. Aλλη για τα προβλήματα Υγείας, άλλη για το δίπλωμα οδήγησης, όπου φτιάξαμε ένα βιβλίο στα ουρντού και δίνουμε μαθήματα σε όσους θέλουν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης. Και η τελευταία επιτροπή ασχολείται με την επαφή με τους Ελληνες.  

Ολοι θέλουν να μας βοηθήσουν. Ενάμιση χρόνο τώρα έχουν καταλάβει ότι εμείς δίνουμε μέχρι και το αίμα μας για την κοινότητα.  Τα παιδιά αφήνουν τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους και βοηθούν στην κοινότητα εθελοντικά. Τώρα που φτιάξαμε τα καινούργια γραφεία ένας συμπατριώτης μας μας έκανε δώρο τα έπιπλα που κοστίζουν πάνω από 10.000 ευρώ. Ολοι προσφέρουν. Αλλος πληρώνει το τηλέφωνο, άλλος το ενοίκιο, άλλος το ρεύμα.

Ολα αυτά έγιναν παρά τα εμπόδια που συναντήσατε από την Πακιστανική Πρεσβεία.

Τζαβέντ: Οταν έγιναν οι τελευταίες εκλογές, η αντιπολίτευση μας πήγε στα δικαστήρια για να απορρίψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά ο δικαστής απέρριψε την αίτηση. Το δικαστήριο είδε τα πρακτικά της εφορευτικής επιτροπής και είδε ότι ήταν όλα νόμιμα.  Κάνανε συνέχεια δικαστήρια για να πουν ότι δεν έχει βγει οριστική απόφαση και άρα δεν υπάρχει πρόεδρος. Ομως τα δικαστήρια έπαιρναν αναβολές γιατί οι αντίπαλοί μας δεν τολμούσαν να εμφανιστούν. Εμείς προχωρήσαμε. Ο κόσμος μας έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη. Και γι’ αυτό δεν κάναμε πίσω. 

Μας ρωτάνε πάρα πολλοί μήπως υπάρχουν πολλές Πακιστανικές Κοινότητες; Εμείς απαντάμε ότι μπορούν να υπάρχουν όσες θέλουν, αρκεί να κάνουν εκλογές. Εμείς σεβόμαστε τις διαφωνίες, αλλά πρέπει να υπάρχουν αρχές. Τους θεωρούμε όλους αδέρφια μας αλλά με τον τρόπο μας τους δείχνουμε ότι κάνουν λάθος και προσπαθούμε να τους κερδίσουμε. 

Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το σύστημα οργάνωσης της Πακιστανικής Κοινότητας. Γι’ αυτό το λόγο εμείς έχουμε τόσο μεγάλη αντιπολίτευση. Δεν θέλουν να μάθουμε τι σημαίνει δημοκρατία και να ζητάμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, και όπου υπάρχουν Πακιστανοί μετανάστες, τις κοινότητες τις φτιάχνουν όσοι τα έχουν καλά με την κυβέρνηση του Πακιστάν. Εμείς βάζουμε τον κόσμο πάνω από τη χούντα. Εχουμε δώσει τη ζωή μας σε αυτό που κάνουμε αλλά αυτή η ζωή είναι πολύ ωραία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο για την πολύτιμη βοήθεια που μας έχει δώσει σε αυτόν τον αγώνα.      

Ρατζά: Φέτος οργανώσαμε ένα λαϊκό δικαστήριο στη Νίκαια στις 3 Δεκεμβρίου. Πήραν πάρα πολλά παιδιά το λόγο και ανοιχτά και δημοκρατικά μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πρεσβεία. Στείλαμε μήνυμα στην πρεσβεία με αυτό τον τρόπο και ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε να στείλουν τον Πρέσβη πίσω στο Πακιστάν, γιατί έχει ανοίξει πόλεμο με την Πακιστανική Κοινότητα. 

Οταν έπιασε η αστυνομία πρώτη φορά τον πρόεδρό μας, κατεβάσαμε  7-8 χιλιάδες Πακιστανούς στο δρόμο, παρόλο που πολλοί δεν πρόλαβαν να το μάθουν γιατί οργανώθηκε μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Τη δεύτερη φορά είχε επίσης πάρα πολύ κόσμο. Ηρθαν γιατί αγαπούν και εμπιστεύονται την κοινότητα.   

Εμείς θέλουμε δημοκρατία μέσα στην Κοινότητα. Κάναμε εκλογές και ψηφίσαμε τον Τζαβέντ Ασλάμ αλλά η άλλη πλευρά δεν θέλει εκλογές. Θέλει να διορίσει τον πρόεδρο. Τα μέλη της κοινότητας θέλουν ελεύθερες εκλογές. Αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή του κόσμου στις δημοκρατικές διαδικασίες. Στις εκλογές του 2001 ψήφισαν 4.000, στις δεύτερες ήρθαν 8.000, στις τρίτες εκλογές ψήφισαν 12.000 και τώρα  τον Ιούνιο του 2008 που είναι οι επόμενες εκλογές θα συμμετέχουν τουλάχιστον 20.000 γιατί ο κόσμος έχει αποχτήσει εμπιστοσύνη στην κοινότητα.  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Πακιστανοί μετανάστες είναι ότι δεν έχουν διαβατήριο. Σε αυτό πρέπει να μας βοηθήσει η πρεσβεία. Το κράτος μας, η πρεσβεία μας δηλαδή, δεν μας βοηθάει μας κάνει πόλεμο. Οσα παιδιά είναι πιο μπροστά και βοηθούν στην κοινότητα έχουν πρόβλημα. Δεν τους δίνουν διαβατήριο. Οσοι πάνε πίσω στο Πακιστάν τους λένε τρομοκράτες και δεν τους αφήνουν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας, αγαπάμε την Ελλάδα και αγαπάμε τη δημοκρατία. Εμείς θέλουμε να είμαστε νόμιμοι, αλλά η πρεσβεία βοηθά μόνο όσους τα έχουν καλά  μαζί της. Υπάρχει πολύς κόσμος που ακόμα φοβάται να έρθει στην κοινότητα, αλλά σιγά σιγά αλλάζει αυτό.

Τώρα ετοιμαζόμαστε να συμμετέχουμε στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Εχουμε κάνει κάλεσμα και από την εφημερίδα μας. Θα έρθουν πολλοί Πακιστανοί γιατί είναι η ημέρα του εργάτη και εμείς είμαστε όλοι εργάτες. Και στη συνέχεια στις 4 Μάη θα είμαστε στα δικαστήρια.