Πολιτισμός
Φοιτητικό Θέατρο

Ενα όνειρο είναι μια φαντασία ή μια απλή διέξοδο από την πραγματικότητα και η “αλήθεια” της πραγματικότητας το κάνει κομμάτι του “ψεύτικου”, του ουτοπικού, του «άπιαστου». Αυτό ίσως είναι μια εξήγηση, αλλά τι γίνεται όταν μέσα από ένα όνειρο γεννιέται μια καθόλου φανταστική πραγματικότητα “ζωής”. Σε μια περίοδο όπου η Μαριέττα και οι φίλοι της θέλουν να μας ξαναγυρίσουν σε εποχές όπου κάθε νέος είχε άπιαστο “όνειρό του” να σπουδάσει, μια μικρή φοιτητική θεατρική ομάδα από το  ΠΑ.ΠΕΙ μας παρουσιάζει ένα έργο του Πιερ Πάολο Παζολίνι το «Calderon», με αφετηρία το συγγραφικό έργο του Καλντερόν ντε Μπάρκα «Η ζωή είναι όνειρο». 

Σαν στοιχείο πραγματικότητας, η  εξουσία, της οποίας κομμάτι της σήμερα θέλει να κατέχει η Γιαννάκου, στο έργο μυθοποιείται μέσα από τον πίνακα «Las meninas» του Ν.Ρ.Βελάσκεθ (1599-1660, ζωγράφο της εποχής του Καλντερόν) με την αρχέγονής της μορφή, περνάει από την Ισπανία καλοκαίρι του 67 και καταλήγει, ίσως, στο Μάη του 68 Από την πίεση που αυτή ασκεί πάνω σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο, προσπαθεί να ξεφύγει η ηρωίδα και βρίσκει πάντα τον ίδιο τρόπο διαφυγής...τα όνειρα. Κοιμάται και ύστερα ξυπνάει ως ένα διαφορετικό άτομο που όμως θα ξαναβρεί καταπίεση, από την οικογένεια της μέχρι τον τρόπο ζωής της.

Με μοναδικό, ίσως, συμπαραστάτη τον μαρξιστή ψυχολόγο της, κάνει μια διαφορετική αλλόκοτη και μοναχική επανάσταση...Κλειδώνεται στα όνειρά της για να ανατρέψει την πραγματικότητα που της επιβάλλεται, όπου από εκεί, άνθρωποι με κόκκινες σημαίες, τραγουδώντας δυνατά, περιμένει να την ελευθερώσουν. Μας θυμίζει ότι μια άλλη πραγματικότητα είναι αναγκαία για να ζήσουμε και επιτέλους πρέπει να την κάνουμε κάθε μέρα και πιο εφικτή.

Kαι όσο για την εξουσία και αυτούς που την κατέχουν, το έργο, τους χαρίζει το απεσιόδοξο φινάλε μέσα στο δραματικό του κλείσιμο. Aλλά δεν θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς.

«Θέατρο κάτω από την γέφυρα»(σταθμός ΗΣΑΠ Ν.Φαλήρου) κάθε βράδυ 9μμ ως της 6 Μαίου. Είσοδος δωρεάν.