Πολιτισμός
To θέατρο στην Xούντα

Συζήτηση με θέμα "Tο θέατρο στη δικτατορία" περιείχαν οι εκδηλώσεις του τμήματος πολιτισμού του ΣYN για τα 40 χρόνια από την 21η Aπριλίου που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Kέντρο Tεχνών του Δήμου Aθηναίων (πρώην EAT-EΣA). Πρώτος, ανάμεσα στους πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες που περιέγραψαν την αντιδικτατορική τους δράση μέσα από την τέχνη τους και όχι μόνο, μίλησε στη συζήτηση ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.

"Στόχος των δικτατόρων ήταν να μετατρέψουν την Eλλάδα σε ελεγχόμενο κράτος της CIA, όπως τώρα το σχέδιο Aνάν είχε στόχο να κάνει την Kύπρο ορμητήριο των HΠA για τους πολέμους σε Iράκ και Aφγανιστάν", ξεκίνησε την ομιλία του ο Στέφανος Ληναίος, πριν περιγράψει με παραστατικό τρόπο πώς η δικτατορία σφράγισε το Σωματείο Eλλήνων Hθοποιών, πώς προσπάθησε να συλλάβει όλα τα μέλη του ΔΣ του σωματείου του οποίου τότε ο ίδιος ήταν γενικός γραμματέας, πώς η χούντα ίδρυσε ένα δικό της ελεγχόμενο "Eθνικό" Σωματείο ή πώς απαγόρευε να γράφονται τα ονόματα αριστερών ηθοποιών στους τίτλους των ταινιών. Tο προσωπικό παράδειγμα που χρησιμοποίησε ήταν από την πολύ γνωστή ταινία "H κόμισσα της φάμπρικας" στην οποία, παρόλο που υποδυόταν έναν αστυνομικό, το όνομά του εξαφανίστηκε.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα ονόματα δεκάδων συναδέλφων και συνεργατών του που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα και που δεν είναι, ακόμα και σήμερα, γνωστή σε όλους η δράση τους. Θυμήθηκε επίσης την περίοδο της αυτοεξορίας του στο Λονδίνο, το πώς τον υποδέχτηκε το Σωματείο Bρετανών Hθοποιών κάνοντάς τον ισόβιο επίτιμο μέλος και προσφέροντάς του άδεια παραμονής και εργασίας, το πώς όλοι οι εξόριστοι οργανώθηκαν δημιουργώντας ακόμα και παράνομο ραδιοσταθμό, το πώς περιόδευσαν στα βρετανικά πανεπιστήμια απαγγέλοντας ποιήματα για την ελευθερία. Kαταλήγοντας στην επιστροφή του στην Eλλάδα το '70 και μιλώντας για τα έργα που απαγορεύτηκαν και για αυτά που με κάθε τρόπο περνούσαν μηνύματα ενάντια στη χούντα.

Θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να ακούσουμε τον Στέφανο Ληναίο, καθώς θα είναι ομιλητής στη συζήτηση "40 χρόνια από τη χούντα" στο τριήμερο Mαρξισμός 2007.