Η Αριστερά
Yπάρχει και η εξαίρεση

Στην κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε ξεχωρίζει η αντίδραση των ηγεσιών του ΝΑΡ και του ΜΕΡΑ. Υπάρχουν κι άλλες οργανώσεις που στέκονται κριτικά απέναντι στη νέα πρωτοβουλία, όπως το ΚΚΕ (μ–λ) και η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη που εκπροσωπήθηκαν στη συνέλευση του Σαββάτου από τον Δημήτρη Μπαμπίλη και τον Σοφρώνη Παπαδόπουλο. Αλλά κανένας απ’ αυτούς δεν εξαπέλυσε τις επιθέσεις που ακούσαμε από τον Κώστα Φωτάκη και διαβάσαμε στο ΠΡΙΝ της Κυριακής. 

Η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ ξεκαθάρισε ότι το περιεχόμενο της εκλογικής παρέμβασης του ΜΕΡΑ «δεν χωρά στο πλαίσιο, τη φυσιογνωμία και την πρακτική της εκλογικής πρωτοβουλίας ΣΕΚ-ΑΡΑΝ, η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με παζάρια και κοπτοραπτική κειμένων. Πρέπει να αλλάξει ριζικά, να ανατραπεί η βάση, ο άξονας της λογικής της.» 

Μέσα σε λίγες αράδες όλος ο σεχταρισμός συμπυκνωμένος. Η νέα κίνηση που γεννιέται δεν είναι υπόθεση όλου αυτού του κόσμου που πλημμύρισε το Θέατρο Αλίκη, αλλά «εκλογική πρωτοβουλία ΣΕΚ-ΑΡΑΝ». Και άμεσος στόχος του ΜΕΡΑ δεν είναι άλλος από την «ανατροπή της λογικής της.» 

Με τέτοια οπτική πολύ εύκολα καταλήγει κανένας να πετάει λάσπη στο ΣΕΚ και να απαιτεί πιστοποιητικά αντικαπιταλιστικής νομιμοφροσύνης. Πρόκειται για διπλό λάθος. 

Kαρπός

Το ΣΕΚ είναι ιδρυτική συνιστώσα του αντικαπιταλιστικού χώρου στην Ελλάδα. Δίναμε μάχες για την αντικαπιταλιστική στρατηγική και προοπτική μέσα στο κίνημα σε εποχές που ο κύριος όγκος της αριστεράς υποκλινόταν στις λογικές των «σταδίων». Η σημερινή ριζοσπαστικοποίηση δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι καρπός των προσπαθειών που κάναμε όλοι όσοι παλέψαμε για την αντικαπιταλιστική έκρηξη της Γένοβας και τον αντιπολεμικό σεισμό της 15 Φλεβάρη 2003. 

Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν είναι οι αδιαμφισβήτητες περγαμηνές του ΣΕΚ, αλλά η περιφρούρηση της ενωτικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από κάθε απόπειρα ανατροπής της. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τις συλλογικές διαδικασίες της νέας κίνησης σε δικομματικό καυγά γιατί έτσι φαντάζεται η ηγεσία του ΝΑΡ ότι θα ευοδωθεί η προσπάθειά της. Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή την πολιτική περιφρούρηση την επιθυμούν και θα την επιβάλουν όλοι οι αγωνιστές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.