Διεθνή
Pώμη: 9 Iούνη - Kίνημα-Πρόντι, 100-1

Με μια τεράστια διαδήλωση «υποδέχτηκε» το αντιπολεμικό κίνημα της Ιταλίας τον Μπους στην Ρώμη το περασμένο Σάββατο. 

Ο Μπους πήγε στην Ιταλία ύστερα από πρόσκληση του Ρομάνο Πρόντι, του πρωθυπουργού της Κεντροαριστερής Κυβέρνησης της Ιταλίας  -μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει και η «ριζοσπαστική» Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φαούστο Μπερτινότι.

Η Επανίδρυση είχε παίξει τα προηγούμενα χρόνια βασικό ρόλο στο ξεδίπλωμα του αντιπολεμικού κινήματος στην Ιταλία. Στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών και ψηφοφόρων του η επίσκεψη του Μπους ήταν μια πρώτου μεγέθους προδοσία. Και δυστυχώς δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Η Ιταλία του Πρόντι συνεχίζει να συμμετέχει στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Πριν από λίγους μήνες έδωσε την συγκατάθεσή της για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Βιτσέντζα. 

Τα κόμματα της αριστεράς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση προσπάθησαν να τρορπιλίσουν την αντιπολεμική διαδήλωση του Σαββάτου και να διαλύσουν το κίνημα οργανώνοντας μια δική τους «αντιπολεμική» συγκέντρωση στην Πλάτσα ντι Πόπολο της Ρώμης. Αλλά, όπως φαίνεται και από το γράμμα που ακολουθεί, η μπλόφα δεν έπιασε.

«Το αντιπολεμικό κίνημα νίκησε την Κυβέρνηση του Πρόντι 100-1

Η φοβερή διαδήλωση της 9ης Ιούνη ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας.

150.000 άνθρωποι στους δρόμους, με μια ξεκάθαρη πλατφόρμα ενάντια στον Μπους, τον εγκληματία, ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο πόλεμο και τον μιλιταρισμό της κυβέρνησης του Πρόντι αποτελούν μια αισθητή επιτυχία.

Οι γραμματείς των φιλοκυβερνητικών κομμάτων της αριστεράς, χωρίς κόσμο, εγκαταλείφθηκαν ακόμα και από τους ίδιους τους αγωνιστές τους οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στην αντικυβερνητική διαδήλωση.

Η αναλογία ανάμεσα στους αριθμούς (1-100) κλείνει μια για πάντα τις διενέξεις για τα υποτιθέμενα «δύο κινήματα». 

Χθες υπήρχε ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ και είναι η συνέχεια της ισχυρής μας αντίθεσης στον πόλεμο (όποιος και να τον κάνει) των τελευταίων χρόνων, ενάντια στον μιλιταρισμό, ενάντια στις βάσεις και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Η απάντηση της κυβέρνησης μετά την διαμάχη ήταν απαράδεκτη. Ο Πρόντι δήλωσε, με έναν υπεροπτικό και αυτοκτονικό τρόπο, ότι η στρατιωτική Αμερικανική Βάση Νταλ Μολιν στην Βιτσέντζα θα χτιστεί. Κάνει λάθος: δεν θα χτιστεί, ούτε τώρα, ούτε ποτέ στο μέλλον.

Στο τέλος της διαδήλωσης κάποιες μικρές συγκρούσεις, που περιλάμβαναν μερικές δεκάδες ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, χρησιμοποιήθηκαν για να θάψουν την επιτυχία του κινήματος και να κρύψουν την φιλοκυβερνητική αποτυχία. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού που γρήγορα θα εξαφανιστεί.

Το ιδιαίτερο νέο είναι ότι το αντιπολεμικό κίνημα έδειξε χθες, για μια ακόμα φορά, την δύναμή του και την αποφασιστικότητά του ενάντια σε μια κυβέρνηση που όπως και του Μπερλουσκόνι, ακολουθεί  πολιτική πολέμου και  μιλιταρισμού».

Πιέρο Μπερνόκι
Συνομοσπονδία Κόμπας