Γράμματα και σχόλια
Nέα λογοκρισία

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις του διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντή και του «συνδικαλιστή» της Υπηρεσίας Κ. Αγγελάκη, επειδή η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τα ονόματα των ΚΥΠατζήδων πρακτόρων που συμμετείχαν στα σκάνδαλα των απαγωγών των Πακιστανών και των υποκλοπών. 

Η δίωξη είναι καθαρή πρόκληση. Η δικαστική έρευνα για τα σκάνδαλα των απαγωγών και των υποκλοπών έχει αραχνιάσει. Χρειάστηκε μια μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης για να σωθεί από τα νύχια της χούντας του Πακιστάν ο άνθρωπος που τόλμησε να καταγγείλει τις απαγωγές, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. Και αυτή τη στιγμή, οι μηχανισμοί των πρακτόρων της κυβέρνησης επιλέγουν να βάλουν στο στόχαστρο την ελευθεροτυπία με διώξεις όσων μίλησαν με «ονόματα και διευθύνσεις» για τα σκάνδαλα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». 

Η αιτιολόγηση της δίωξης –η αποκάλυψη ονομάτων πρακτόρων- μόνο ειρωνικά χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει. Ονόματα ΚΥΠατζήδων αναφέρονται τακτικότατα στα ΦΕΚ, οι διαγωνισμοί προσλήψεων είναι ανοιχτοί, τα ονόματα των υποψηφίων δημοσιεύονται. Στο φύλλο του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής 10/6 δημοσιεύεται φωτογραφία από την «χοροεσπερίδα» της υπηρεσίας τον Απρίλη σε πολυτελές μπουζουκτσίδικο. Πράκτορες και αρχιπράκτορες αγκαλιά με καλλιτέχνιδες και χωρίς καμιά διάθεση ανωνυμίας....

Εκπρόσωποι όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων και πολιτικών κομμάτων απαιτούν να σταματήσει η δίωξη. Ο Νάσος Μπράτσος από τους Financial Crimes επισημαίνει σε δήλωσή του που δημοσιεύει η εφημερίδα: «Η δίωξη της εφημερίδας «ΘΕΜΑ» για κατασκοπεία επειδή αποκάλυψε τα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα των απαγωγών των Πακιστανών αποτελεί πρώτου μεγέθους πρόκληση από τους «κουκουλοφόρους» των μυστικών υπηρεσιών και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους. Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος θα την πετάξει στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας».