Εργατικό κίνημα
Noσοκομεία AΠEPΓIA!

Στην τελική ευθεία για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 14 Ιούνη και της συγκέντρωσης στις 11.30πμ στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται η ΠΟΕΔΗΝ. Την ίδια ημέρα θα γίνει  6ωρη στάση 9πμ-3μμ στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας, οι Σύλλογοι εργαζομένων ναυλώνουν πούλμαν για να συμμετέχουν μαζικά οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Υγείας. 

 Τα βασικά αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η αύξηση της χρηματοδότησης η  άμεση ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και άμεση καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, όχι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όχι στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και δημοκρατικές διαδικασίες στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και εκπροσώπων στα ΔΣ των νοσοκομείων.  

Η ΠΟΕΔΗΝ προχωρά στην πανελλαδική απεργία ύστερα από μία περίοδο όπου ξέσπασαν μία σειρά από τοπικές κινητοποιήσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με κεντρικό αίτημα τις γενναίες προσλήψεις, την πληρωμή των εφημεριών και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στο Αττικό, στον Ερυθρό, στο Σωτηρία, στον Ευαγγελισμό. Την περασμένη Πέμπτη 7/6 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα Περιστατικά και πορεία στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο οργάνωσε το σωματείο του Ευαγγελισμού. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση είναι εκρηκτική στα χειρουργεία, στα νοσηλευτικά τμήματα, στις Μονάδες, στα Επείγοντα. Το απόγευμα ή το βράδυ υπάρχουν δυο νοσηλεύτριες για 45 ασθενείς. Κλειστές παραμένουν 12 κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ, αλλά η κυβέρνηση νοικιάζει κλίνες απ’ τον ιδιωτικό τομέα, η καθαριότητα, η φύλαξη, η εστίαση,  έχει ανατεθεί σε ιδιωτικά συνεργεία, ενώ απλήρωτες για έξι μήνες μένουν  οι υπερωρίες των εργαζομένων και για τρεις μήνες των γιατρών. 

Συμβασιούχοι

Πάρα τις υποσχέσεις του Αβραμόπουλου και του προκατόχου του Κακλαμάνη για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στα νοσοκομεία, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία στη διάλυση και έχει βάλει στόχο να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και το συνδικαλισμό μέσα στα νοσοκομεία. Αντί για μόνιμες προσλήψεις ο Αβραμόπουλος καλύπτει τα κενά με συμβασιούχους και ενοικιαζόμενο προσωπικό ενώ τα ιδιωτικά συνεργεία αλωνίζουν μέσα στα νοσοκομεία. Αυτή η κατάσταση, όπως καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ,  έχει οδηγήσει σε τεράστιες περικοπές σε καθημερινές λειτουργίες των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μπαίνει καθημερινά σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Τραγικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής ήταν η  πυρκαγιά στο νοσοκομείο Μεταξά που κόντεψε να τινάξει το νοσοκομείο στον αέρα, ύστερα από βαχυκύκλωμα. Στο νοσοκομείο δεν υπήρχε ηλεκτρολόγος μηχανικός και η συντήρηση των εγκαταστάσεων είχε δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο.  

Στο άλλο μεγάλο αίτημα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, αυτό της ένταξής στα ΒΑΕ η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο υποκρισίας. Ενώ υποτίθεται ότι έστησε μία επιτροπή που θα εξέταζε συνολικά το θέμα για όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου, πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «λύνει» το αίτημα των εργαζόμενων στο δημόσιο, αποφασίζοντας να εντάξει ένα μικρό κομμάτι εργαζόμενων στους ΟΤΑ, χωρίς να λέει κουβέντα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στους υπόλοιπους χώρους. Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της μιλά για μέθοδο «σαλαμοποίησης και κατακερματισμού» των αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και καλεί την Τετάρτη 20/6 σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Οικονομικών, απαιτώντας την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος για όλους τους κλάδους του δημοσίου που το διεκδικόυν. Την ίδια ημέρα καλεί όλες τις Ομοσπονδίες σε σύσκεψη για να αποφασίσουν τη συνέχεια.    

Οι επιθέσεις του Αβραμόπουλου όμως επεκτείνονται και στους γιατρούς. Με κρυφή απόφαση του υπουργείου μέσα σε μία νύχτα, και χωρίς να ενημερώσει κανένα συνδικαλιστικό φορέα, ο Αβραμόπουλος μεθόδευσε αλλαγές στον τρόπο δήλωσης της ειδικότητας για τους γιατρούς και οδήγησε σε ανατροπή στις λίστες αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας στα νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα ήταν να παρακάμψουν γιατρούς που περίμεναν για χρόνια την έναρξη της ειδικότητάς τους προωθώντας την ίδια στιγμή τα γαλάζια παιδιά της ΔΑΠ. Ειδικότητες όπως πχ η Παιδοψυχιατρική «καίγονται», με τις αναμονές να εκτινάσσονται στο 2018-2020, ρίχνοντας στην ανεργία εκατοντάδες νέους γιατρούς. Την ίδια στιγμή στα σχέδια του Αβραμόπουλου είναι να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία με επικουρικούς γιατρούς που θα καλύπτουν τις εφημερίες. Οπως αναφέρει η προκήρυξη που κυκλοφόρησε η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι: «Μετά από καταγγελίες ειδικευόμενων στην ΕΙΝΑΠ και παρέμβαση της ιδίας στη Νομαρχία Αθηνών, αποκαλύφθηκαν και κρυφές λίστες  π.χ υποτροφίες από το Ίδρυμα Υποτροφιών, με γιατρούς να κρατούν θέσεις ειδικότητας παρακάμπτοντας τις επίσημες λίστες αναμονής».  

Επιπλέον στο νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογίες για τους ειδικευόμενους που ουσιαστικά κλείνουν την προοπτική διορισμού στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εισαγωγή εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας, μία ρύθμιση που είχε ξαναπροσπαθήσει να φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν εφαρμόστηκε ποτέ ύστερα από ένα τεράστιο κύμα καταλήψεων που σάρωσε τις ιατρικές σχολές. Επίσης προωθεί  τη μείωση του χρόνου υπηρεσίας στο αγροτικό στους 6 μήνες που θα οδηγήσει στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης στην επαρχία και επίσης δίνει τη δυνατότητα παράτασης της θητείας του ειδικευόμενου ύστερα από αίτηση του Διοικητή του νοσοκομείου, με αγνωστα προφανώς κριτήρια και αδιαφανείς διαδικασίες.  

Η ανάγκη για κοινή απεργιακή απάντηση γιατρών και νοσηλευτών απέναντι στις επιθέσεις και την κοροϊδία του Αβραμόπουλου είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. Ηδη η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης ύστερα από από Γενική Συνέλευση που έγινε την Πέμπτη 7/6 αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργία στις 14 Ιούνη και καλεί απεργιακή συγκέντρωση 11πμ στο ΔYΠE (Aριστοτέλους), ενώ το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συνεδριάζει την Τρίτη 12/6. Μια επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Ιούνη μπορεί να γίνει η αρχή για ένα νέο απεργιακό γύρο σε όλα τα νοσοκομεία ενάντια στην πολιτική της αγοράς που σκοτώνει τη δημόσια Υγεία.      

Η δύναμη αυτών των μαχών φάνηκε και από τις πρόσφατες φοιτητικές καταλήψεις που κατάφεραν να σταματήσουν την Αναθεώρηση του Συντάγματος και να αποτρέψουν όλη την αντιδραστική μεταρρύθμιση της ΝΔ στα πανεπιστήμια. Την ίδια δύναμη την είδαμε να ξεδιπλώνεται στην αρχή της φετινής χρονιάς με τις απεργίες των γιατρών που κατάφερε να παγώσει τα σχέδια του Αβραμόπουλου για το ωράριο εργασίας των γιατρών. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να νικήσουμε παντού. Με την κοινή απεργιακή απάντηση γιατρών και νοσηλευτών, να βάλουμε την ταφόπλακα στην πολιτική της αγοράς που διαλύσει τη δημόσια υγεία και στην ίδια την κυβέρνηση των ψεμάτων και των σκανδάλων.


Η μετατροπή του παλιού Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας, βασικού φορέα εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των παιδιών με νοητική υστέρηση στη Θεσσαλονίκη, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (με την επωνυμία «Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης»), συνοδεύτηκε από προσδοκίες δικαίωσης των αγώνων που έκαναν για χρόνια οι εργαζόμενοι ενάντια στις απαράδεκτες καθυστερήσεις των πληρωμών τους και στο επισφαλές καθεστώς απασχόλησης.

Αντί για κάτι τέτοιο, η νέα διοίκηση που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο περίπου σαν να ήταν φέουδο, αυθαιρετώντας και αγνοώντας προκλητικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Εξαιρεί το πρωινό προσωπικό (στο οποίο έχουν τοποθετηθεί κυρίως όσοι διορίστηκαν πρόσφατα) από την υποχρέωση απασχόλησης τα Σαββατοκύριακα, παράνομα και παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας. Αγνοεί το αίτημα να μετακινηθούν και οι παλιοί εργαζόμενοι στο πρωινό προσωπικό και δεν απαντά στις έγγραφες εκκλήσεις για ίση μεταχείριση. Επιμήκυνε το ωράριο εργασίας με αποτέλεσμα την απασχόληση σε ουσιαστικά άχρηστες για τα παιδιά και εξοντωτικές για εμάς ώρες. Παρότρυνε ακόμα και τη δημιουργία νέου συλλόγου εργαζομένων πραξικοπηματικά, ενώ μάλιστα ο διοικητής ανέλαβε να «ενθαρρύνει» τη συμμετοχή σε αυτόν με προσωπικά τηλεφωνήματα! Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει προσωπικό αλλά και παιδιά του ΙΝΑΑ στον προεκλογικό του αγώνα πέρσι τον Οκτώβριο. 

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις που υποθάλπει η κυβερνητική πολιτική πρέπει να διεκδικήσουμε το σεβασμό της δουλειάς, της προσωπικότητάς μας και της νομιμότητας με κάθε τρόπο, περιμένοντας και την αποφασιστική στήριξη από τους συνδικαλιστικούς φορείς, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ, στους οποίους έχουμε απευθυνθεί. 

Εργαζόμενη στο ΙΝΑΑ