Η Αριστερά
Η ριζοσπαστική Αριστερά και οι εκλογές: Mηνύματα ελπίδας παρά τον καύσωνα

ΓIANNENA

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στο πάρκο Λιθαρίτσια η ανοιχτή αντικαπιλιστική συνέλευση της πρωτοβουλία για το ενωτικό κατέβασμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές. Πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν τη συνέλευση, τόσο φοιτητές από το κίνημα των καταλήψεων, όσο και εργαζόμενοι, μέλη τοπικών δημοτικών – νομαρχιακών κινήσεων της Αριστεράς και οργανώσεις. 

Τη συζήτηση άνοιξαν οι Μάριος Μιχαηλίδης, δάσκαλος και μέλος της πανελλαδικής επιτροπής πρωτοβουλίας, Πέτρος Γρηγορίου ΑΡΑΝ, Λευτέρης Παπαθανάσης, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Γιάννης Χατζηδάκης, πανεπιστημιακός, Γιώργος Τσιρώνης, ΣΕΚ και Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος και  μέλος της πανελλαδικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας, ανέδειξαν το ρόλο που έπαιξε η Ριζοσπαστική Αριστερά στο κίνημα των τελευταίων χρόνων. 

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ιταλίας και της Γαλλίας, αλλά και τα συμπεράσματα από το φοιτητικό κίνημα και την απεργία των δασκάλων, όλοι οι ομιλητές διαχώρισαν σαφώς αυτό το εγχείρημα από την πολιτική των ρεφορμιστικών κομμάτων (ΚΚΕ-ΣΥΝ), τα κεντροαριστερά σενάρια. Τονίστηκε επίσης ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει ορίζοντα μόνο τις εκλογές, αλλά θέλει ν’ αποτελέσει ένα εργαλείο για τον κόσμο που παλεύει την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, του πολέμου, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα, κάτι που δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η παλιά Αριστερά καθώς και να ανοίξει η συζήτηση για τη συνολική ρήξη με τον καπιταλισμό. 

Στη συνέχεια αγωνιστές από το πανεπιστήμιο και τους χώρους δουλειάς πήραν το λόγο. Ο Λάζαρος, εργαζόμενος στη βιομηχανική περιοχή κάλεσε την πρωτοβουλία να παρέμβει από την ΒΙ. ΠΕ. μέχρι τα γιαπιά και τα Γκούντις και να παλέψει  τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Η Άλκηστις από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ τόνισε ότι ο κόσμος κοιτάει προς τα εμάς περιμένει από τη νέα Αριστερά και ότι η συζήτηση πρέπει ν’ ανοίξει και στα πανεπιστήμια, όχι μόνο για ποια παιδεία, αλλά και για ποια κοινωνία παλεύουμε. Ο Θοδωρής από το ΣΕΚ, ανέδειξε τις μάχες στις οποίες πρέπει να πρωτοστατήσει η Ριζοσπαστική Αριστερά. Από το αντιπολεμικό στις 12 Ιούλη, τη ΔΕΘ, μέχρι το φοιτητικό-εκπαιδευτικό κίνημα τον Σεπτέμβρη. Ο Παναγιώτης από την ΑΡΑΝ υπεραμύνθηκε του εγχειρήματος και ανέδειξε τη δυναμική που έχει αυτή η πρωτοβουλία. Στην συνέλευση τοποθετήθηκε και ο Χάρης από την Ηγουμενίτσα, ο οποίος ανακοίνωσε την προσπάθεια στησίματος επιτροπής και στην Ηγουμενίτσα και ζήτησε την στήριξη της επιτροπής των Ιωαννίνων.

Η επιτυχία της συνέλευσης στηρίχτηκε σε μια σειρά από κοινές δράσεις της πρωτοβουλίας το προηγούμενο διάστημα, κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Από τις εργατικές κατοικίες, τις αφισοκολλήσεις, τα πανό, μέχρι τις ανοιχτές εξορμήσεις στη Νομαρχία και τους εργατικούς χώρους.

Η επόμενη σύσκεψη της τοπικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/6 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο.

Αργυρή Ερωτοκρίτου


ΘEΣΣAΛONIKH

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε και στη Θεσσαλονίκη για τη συνέχεια της Πρωτοβουλίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μπροστά στη μάχη των εκλογών. Τη Δευτέρα 25/6 πραγματοποιήθηκε η αντικαπιταλιστική συνέλευση στο 4ο πάρκο παραλίας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 ατόμων, αριθμός που δείχνει από μόνος του το μέγεθος του εγχειρήματος. Ο κόσμος που παρευρέθηκε εκεί προερχόταν από διάφορους συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον περιβάλλον. Φοιτητές και μεταπτυχιακοί από το κίνημα των καταλήψεων, αριστεροί με εμπειρίες από το κίνημα της Μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου, αγωνιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ΄90.

 Τον πρώτο γύρο ομιλητών άνοιξε ο Κώστας Προβατάς, ανένταχτος φοιτητής και ακολούθησαν ο Θανάσης Κύρινας από την ΑΡΑΝ, ο Γιώργος Μαυρομάτης από την ΑΡΑΣ και ο Γιάννης Κούτρας από το ΣΕΚ. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν τόσο στην παρουσία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τα τελευταία χρόνια όσο και στην περίοδο που διανύει τώρα το κίνημα, που με τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει ως τώρα ενάντια στις επιθέσεις του συστήματος βάζει άμεσα το ζήτημα της παρουσίας του και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε άνοιξαν όλα σχεδόν τα ζητήματα, καθώς οι ομιλητές κατέθεσαν τις διαφορετικές εμπειρίες τους προκειμένου να τις συνδέσουν με την Πρωτοβουλία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συγκεκριμένα ο Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το αντιπολεμικό κίνημα, εξέφρασε τη σκέψη ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να εκφράσει συγκεκριμένη θέση για τον πόλεμο, το οικολογικό ζήτημα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο αντιπολεμικό κίνημα αναφέρθηκε και ο Στέλιος Γιαννούλης, φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, θυμίζοντας σε όλους τις κινητοποιήσεις στις 15 Φλεβάρη 2003 και τις νίκες που έχουμε πετύχει κόντρα στον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό.

Kαταλήψεις 

Ο Θεοδόσης Μπούσουλας, φοιτητής της Αρχιτεκτονικής και μέλος της ΑΡΑΣ, αναφέρθηκε στο κίνημα των καταλήψεων και τη νίκη που πέτυχαν και έδωσε έμφαση στην ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερη ενότητα αναφέροντας ότι στο παρελθόν τα διασπαστικά κατεβάσματα υπονόμευσαν τη Ριζοσπαστική Αριστερά και ότι θα ήταν λάθος ο καθένας να συσπειρωθεί γύρω από την άποψη του, αποκλείοντας τις συνεργασίες. Ο Δημήτρης Τεμουρτζίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Αριστερών Πολιτών, μίλησε για την ανάγκη κοινής δράσης της Αριστεράς, τον αγώνα ενάντια στη ΝΔ και τους εκπροσώπους της στη Θεσσαλονίκη Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλο και έκλεισε με τη διαπίστωση ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαχωριζόμαστε αλλά ότι πρέπει να προχωρήσουμε ενωτικά. Ο Μπάμπης Τσολάκης, πρώην συνδικαλιστής στα ΕΛΠΕ, εξέφρασε τη στήριξή του στην Πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα αισιόδοξη και εμπνευστική ενώ τόνισε ξανά ότι χρειάζεται να επιδιώκουμε την ενότητα σε όλους τους χώρους και τις μάχες.

Δυο ακόμη θέματα στα οποία υπήρξε έντονη αναφορά στη συνέλευση ήταν το ζήτημα της απόρριψης της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αν όντως η περίοδος την οποία ζούμε προβάλλει ως ιστορική ευκαιρία για την αντικαπιταλιστική Αριστερά να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο του κινήματος. Ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος και μέλος του ΣΕΚ, μας θύμισε το παράδειγμα της Γαλλίας. Ο Κώστας Τορπουζίδης, ανέφερε ότι το κίνημα μπορεί να παρασέρνει ηγεσίες όπως του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Άρθρου 16 αλλά, ότι ο κόσμος χρειάζεται καθαρή αντικαπιταλιστική προοπτική και άρα ένα ενωτικό κατέβασμα είναι απαίτηση του ίδιου του κόσμου του κινήματος.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων η συνέλευση έβγαλε απόφαση για το πώς συνεχίζουμε. Η απόφαση στηρίζει την Πρωτοβουλία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που έχει ξεκινήσει και η Επιτροπή Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική Συνέλευση που θα γίνει στην Αθήνα στις 14 Ιούλη ώστε να μεταφέρει την εικόνα της αντικαπιταλιστικής  συνέλευσης που έγινε εδώ και να στηρίξει την προοπτική το εγχείρημα αυτό να συμμετάσχει και στη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Ήδη δόθηκε το επόμενο ραντεβού σε επίπεδο Θεσσαλονίκης που είναι η σύσκεψη της Επιτροπής την Τρίτη 26/6 7.30μμ στην ΕΔΟΘ.       

Νίκος Τουρνάς


ΠATPA

Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε η αντικαπιταλιστική συνέλευση που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Δευτέρα 25 Iούνη. Πάνω από εκατό αγωνιστές και αγωνίστριες, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, αλλά και μισθωτοί τεχνικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου στην αρχή της συνέλευσης, ενώ μέχρι το τέλος της διαδικασίας και παρά την έλλειψη κλιματισμού, η συμμετοχή άγγιξε τους διακόσιους.        

 Οι εισηγητές από την μεριά της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ανέλυσαν τις συνθήκες που ευνοούν ένα ενωτικό κατέβασμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές, αλλά και το πολιτικό περιεχόμενο, τη φυσιογνωμία και τους τρόπους λειτουργίας της νέας κίνησης. Ο Λευτέρης Αναστόπουλος από την ΑΡΑΝ άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενος στην πρωτοφανή συμμετοχή αγωνιστών στην ανοιχτή συνέλευση της 9/6 στην Αθήνα και υποστήριξε ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά χρειάζεται ενόψει εκλογών να απευθυνθεί στο σύνολο του ελληνικού λαού που ήρθε σε επαφή μέσα από την κοινή δράση στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Ο Νίκος Οικονόμου από την ΑΡΑΣ ανέδειξε τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτή τη φορά οι συσχετισμοί ανάμεσα στη Ριζοσπαστική και τη Ρεφορμιστική Αριστερά, αλλά και αδυναμίες που υπάρχουν κύρια στους δεσμούς με εργαζόμενους. Ο Νίκος Αναστασίου από το ΣΕΚ αναφέρθηκε στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού από την Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή και τη δυνατότητα που έχουν τα κινήματα των εργαζόμενων και της νεολαίας να νικάνε, καθώς και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν οργανώσεις και σχήματα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ιδιαίτερα στους αγώνες της τελευταίας περιόδου στην Ελλάδα.        

 Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Ο Γιώργος Πελεκούδας εργαζόμενος, αναφέρθηκε στο ότι η κρίση του συστήματος δεν οδηγεί κατ’ανάγκη τον κόσμο προς την Αριστερά και ότι χρειάζεται οργανωμένη πάλη κατά του ΛΑΟΣ που προσπαθεί να κρύψει την φασιστική του ταυτότητα και να ψαρέψει σε θολά νερά. Η είδηση που ανακοίνωσε για την ματαίωση της ρατσιστικής σύναξης στο Πρέζιντεντ σκόρπισε στον κόσμο ενθουσιασμό. Kατά τη διάρκεια της συζήτησης απαντήθηκαν πολλά ζητήματα που άνοιξαν σχετικά με το πολιτικό περιεχόμενο μιας ενωτικής παρέμβασης της Pιζοσπαστικής Aριστεράς στις εκλογές, ιδιαίτερα μέσα από τις εμπειρίες των ομιλητών από τα κινήματα των καταλήψεων και της απεργίας των δασκάλων και αναφέρθηκε ότι δεν μπορούμε να χωρέσουμε όλον αυτό τον κόσμο και τις εμπειρίες του στα συνηθισμένα “στενά” ή “μάξιμουμ” πλαίσια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.         

Η διαδικασία έκλεισε με δευτερομιλίες από τους εισηγητές και εκδόθηκε η απόφαση της Αντικαπιταλιστικής Συνέλευσης που βασίζεται και εμπλουτίζει το κείμενο της 9/6 και καλεί στην Πανελλαδική Συνέλευση στις 14 Ιούλη στην Αθήνα.  Η μαζικότητα, η ζωντάνια και η διάρκεια της διαδικασίας απέδειξε και από την Πάτρα πόσο ψεύτικο ήταν το επιχείρημα του Καρατζαφέρη για την ματαίωση της συγκέντρωσης του. Το πρόβλημά του δεν ήταν ο καύσωνας, που δεν εμπόδισε δεκάδες αγωνιστές να βρεθούν και να συζητήσουν σε ένα χώρο χωρίς κλιματισμό, αλλά η κατακραυγή από την αντιφασιστική συγκέντρωση που είχε οργανωθεί έξω από το Πρέζιντεντ...  

Νίκος Σαγώνας