Διεθνή
Παλαιστίνη: Hττα στην Γάζα για τους Iμπεριαλιστές

Διαδήλωση της Xαμάς στην Γάζα για τη νίκη στις εκλογές του 2006

Τη Δευτέρα 25 Ιούνη έγινε μια ακόμα «συνάντηση για την ειρήνη» στην Μέση Ανατολή. Ο αιγύπτιος δικτάτορας Μουμπάρακ κάλεσε το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ολμερτ να συναντηθούν όλοι μαζί με τον Μαχμούντ Αμπάς για να «αναζωογοννήσουν την ειρηνευτική διαδικασία» στο θέρετρο του Σαρμ-ελ-Σεχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης, όμως, που το κάνουν σαφές με τις δηλώσεις τους όσοι συμμετέχουν, είναι η στήριξη της «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» που έχει στήσει ο Αμπάς και η Φατάχ στη Δυτική Οχθη μετά την ταπεινωτική τους ήττα στη Γάζα. 

Την Κυριακή, 24 Ιούνη, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση του Ολμερτ για «ξεπάγωμα» των φόρων που αρνιόταν να παραδώσει στην παλαιστινιακή κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο μετά την νίκη της Χαμάς στις εκλογές. Αυτό το οικονομικό εμπάργκο από πλευράς Ισραήλ, αλλά και της ΕΕ και των ΗΠΑ, είχε προκαλέσει απίστευτη δυστυχία στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. 

Τώρα, το Ισραήλ αποφάσισε να δώσει 550 εκατομμύρια δολάρια στον Αμπάς, για να «αποκατασταθεί το κύρος του» στον παλαιστινιακό λαό, και στην πραγματικότητα, για να ανασυγκροτήσει τους μηχανισμούς καταστολής σαν κι αυτούς που ξηλώθηκαν μέσα σε τρεις μέρες στη Γάζα. Ενώ δίνει γενναιόδωρα ενίσχυση στον Αμπάς, το Ισραήλ συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη διέλευση του Κάρνι στα σύνορα με τη Γάζα. 104 φορτηγά της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων έχουν μπλοκαριστεί από το Ισραήλ σε εκείνο το σημείο. Και τα αποθέματα τροφίμων στη Γάζα θα εξαντληθούν το πολύ σε δυο βδομάδες. 

Οσο περνάνε οι μέρες, τόσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στο φως, που δείχνουν ότι ο Αμπάς και η κλίκα του που τώρα βαφτίζονται «υπερασπιστές της δημοκρατίας» από τη Δύση ετοίμαζαν πραξικόπημα με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Στηλ, της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν στις 24 Ιούνη: «Το Ισραήλ είχε ήδη φυλακίσει πολλούς βουλευτές και δημάρχους της Χαμάς στην Δυτική Οχθη. Το επόμενο στάδιο (του σχεδίου) ήταν να επαναληφτεί το ίδιο και στην Γάζα, αλλά αυτή τη φορά τις συλλήψεις θα τις έκαναν Παλαιστίνιοι, όχι οι Ισραηλινοί». 

Ο άνθρωπος του Μπους που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το σχέδιο είναι ο Ελιοτ Αμπραμς. Τη ξέρει τη δουλειά. Στη δεκαετία του ’80 ο Αμπραμς είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση με όπλα και χρήματα των ακροδεξιών συμμοριών των «Κόντρας» που είχαν εξαπολύσει ένα βρόμικο πόλεμο δολοφονιών, σφαγών και σαμποτάζ ενάντια στην αριστερή κυβέρνηση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Αυτή τη «τεχνογνωσία» μετέφερε ο Αμπραμς στην Παλαιστίνη. Στη θέση των «Κόντρας» βρέθηκαν οι «δυνάμεις ασφαλείας» του Μοχάμεντ Νταχλάν, «σύμβουλου εθνικής ασφάλειας» του Αμπάς. 

Πραξικόπημα

Μερικές βδομάδες πριν διέρρευσε σε αραβικές εφημερίδες ένα αμερικάνικο ντοκουμέντο –με ημερομηνία 2 Μάρτη- που κατέγραφε λεπτομερειακά το σχέδιο πραξικοπήματος. 

Η αμερικάνικη κυβέρνηση θα διέθετε κονδύλια συνολικού ύψους 1.27 δις δολαρίων για να προστεθούν ακόμα τέσσερα τάγματα -4.700 άνδρες- στις 15.000 της Προεδρικής Φρουράς και των άλλων ένοπλων σωμάτων που έλεγχαν ο Αμπάς και ο Νταχλάν, όπως επίσης και για τον επανεξοπλισμό και την εκπαίδευσή τους. «Το επθυμητό αποτέλεσμα θα είναι ο μετασχηματισμός των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ούτως ώστε να επιτρέψουν στον Πρόεδρο να εξασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεών του όπως τη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει το συγκεκριμένο κείμενο. 

Ο Αλιστερ Κρουκ, πρώην σύμβουλος του Χαβιέ Σολάνα, και τώρα επικεφαλής ενός ινστιτούτου ερευνών στην Βηρυτό, λέει την συνέχεια. Καταρχήν, το Ισραήλ μπλοκάρισε αρκετές παραδόσεις φορτίων όπλων στις δυνάμεις του Νταχλάν στη Γάζα, γιατί είχε τη –σωστή- εκτίμηση ότι σε περίπτωση σύγκρουσης ο Νταχλάν και η Φατάχ θα έχαναν και αυτός ο μοντέρνος οπλισμός θα περνούσε στα χέρια της Χαμάς. 

Ο πρώην διπλωμάτης της ΕΕ παρουσιάζει και την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Χαμάς στη Γάζα. Ο Νταχλάν αρνήθηκε να θέσει τις «δυνάμεις ασφαλείας» κάτω από τον έλεγχο του ανεξάρτητου υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην οποία συμμετείχαν Φατάχ και Χαμάς. «Ο Νταχλάν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον υπουργό και έβγαλε τις δυνάμεις του στο δρόμο, σε μια ανοιχτή πράξη αμφισβήτησης του υπουργού. Η Χαμάς ένιωσε ότι δεν είχε και πολλά περιθώρια από το να πάρει τον έλεγχο του τομέα ασφάλειας από δυνάμνεις που στην πρσγματικότητα προκαλούσαν ανασφάλεια» αναφέρει. 

Η Χαμάς παίρνοντας τον έλεγχο της Γάζας συνέτριψε στα πρώτα του βήμα το αμερικανόπνευστο σχέδιο πραξικοπήματος της «πτέρυγας της Φατάχ που συνεργάζεται με την κατοχή» όπως λεει μια αφίσα της που κυκλοφορεί στην Γάζα. Η ταχύτητα της επικράτησής της εξέπληξε όλους τους «ειδικούς» και μη των δυτικών επιτελείων. 

Το κλειδί για να καταλάβουμε αυτή τη νίκη είναι πολιτικό. Στα μάτια των Παλαιστίνιων, που ψήφισαν υπέρ της με ένα 70% πριν ενάμισι χρόνο, η Χαμάς αντιπροσωπεύει την Αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Η Φατάχ του Αμπάς και του Νταχλάν αντιπροσωπεύουν την συνεργασία με τη κατοχή και τη διαφθορά. Και οι συσκέψεις όπως αυτή του Σαρμ-ελ-Σεχ το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν ακόμα πιο έντονη την αποστροφή για αυτούς που προδίδουν την αντίσταση συνεργαζόμενοι με την κατοχή. 

Η ήττα του πραξικοπήματος στη Γάζα ήταν ένα χαστούκι και για τον Μπους και για το Ισραήλ. Ομως, τώρα, αυτοί που θέλουν να πνίξουν την παλαιστινιακή αντίσταση προσπαθούν να πάρουν την εκδίκησή τους. Πρέπει να βρεθούμε δίπλα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση. Ξεκινώντας από τη διαδήλωση στην πρεσβεία του Ισραήλ στις 12 Ιούλη.