Συνεντεύξεις
Ιταλία: Συνέντευξη με την Ελέτρα Αγγελίνας - Xτίζουμε πάνω στην επιτυχία της 9 Iούνη

  Η Ρώμη πλημμύρισε από διαδηλωτές ενάντια στην επίσκεψη του Μπους. Πως τα καταφέρατε;

  Εκείνη την ημέρα έγιναν δύο συγκεντρώσεις. Η μια ήταν οργανωμένη από την Ριφοντατσιόνε και τα άλλα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η διαδήλωση στρεφόταν ενάντια στον Μπους και την πολεμοκαπηλεία των ΗΠΑ αλλά όχι και ενάντια στον Πρόντι και την πολεμοκαπηλεία της Ιταλίας.

 Η δεύτερη είχε οργανωθεί από το αντιπολεμικό κίνημα -από τα Κόμπας και την επαναστατική αριστερά που έχει απομακρυνθεί από την Kομμουνιστική Eπανίδρυση. Τα συνθήματά μας στρέφονταν ενάντια και στον Μπους και τον Πρόντι -την κυβέρνηση που συνεχίζει να συμμετέχει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και να δίνει άδεια στις ΗΠΑ να χτίσουν μια καινούργια στρατιωτική βάση στην Βιτσέντσα.

 Η διαδήλωση της Kομμουνιστικής Eπανίδρυσης ήταν μια αποτυχία. Τα στελέχη ήταν κυριολεκτικά μόνα τους. Ολος ο κόσμος -ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Ριφοντατσιόνε- είχαν έρθει μαζί μας. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις 150.000!

 Πέρσι είχαμε καλέσει ξανά σε μια διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στις αρχές του καλοκαιριού. Είμαστε πάρα πολύ λίγοι. Αλλά συνεχίσαμε. Καλέσαμε όλες τις δυνάμεις, τα συνδικάτα, τον κόσμο. Στην Βιτσέντσα καταφέραμε να ενωθούμε με τον απλό κόσμο που δεν ήθελε να καταστραφεί η πόλη του από την επέκταση της στρατιωτικής βάσης. Και αυτό έφερε την μεγάλη διαδήλωση στην Ρώμη.

   Πως βλέπεις το μέλλον;

  Στην Ιταλία είχαμε τα προηγούμενα χρόνια πολύ μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις -ένα με δυο εκατομμύρια στην Ρώμη ήταν "συνηθισμένο" φαινόμενο. Αλλά εκείνο το κίνημα είχε όλη την αριστερά στο πλευρό της. Τώρα το μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς στηρίζει την κυβέρνηση. Οι 150.000 μπορεί να είναι πολύ λιγότερες, αλλά αυτό το κίνημα είναι πολύ πιo ριζοσπαστικό.

 Τον Ιούλη θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, το "καλοκαιρινό σχολείο" των Κόμπας. Θα συζητηθούν πολλά πράγματα -αν και οι αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το επόμενο συνέδριο. Οι εξελείξεις έχουν κάνει επίκαιρο το ζήτημα της πολιτικής -το ζήτημα του ρόλου μας μέσα στην νέα περίοδο.

  Ο στόχος είναι να καταφέρουμε να απλώσουμε την δυναμική που έχει το αντιπολεμικό κίνημα και στα άλλα ζητήματα που "καίνε" στην Ιταλία -το ζήτημα των συνδικάτων, της εργασιακής ανασφάλειας κλπ.  Και να συνδεθούμε με τις υπαρκτές αντιστάσεις στην Ιταλία. Για παράδειγμα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ένα τοπικό κίνημα για τα ζητήματα του περιβάλλοντος -όχι για τα γενικά ζητήματα της μόλυνσης ή του φαινόμενου του θερμοκηπίου, αλλά για τα ειδικά ζητήματα που απειλούν διάφορες περιοχές, ενάντια σε μεγάλα έργα για παράδειγμα. Ολα ξεκίνησαν από τον σιδηρόδρομο -η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει ένα σιδηροδρομικό δίκυο υπερυψηλής ταχύτητας και οι κάτοικοι αντιδρούν, φτιάχουν επιτροπές, οργανώνουν εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες κλπ. Στην Νάπολη υπάρχει μια πολύ δυνατή επιτροπή ενάντια στις χωματερές -το σύνθημά τους είναι "μηδέν σκουπίδια". Στο Λιβόρνο έχει φτιαχτεί μια επιτροπή ενάντια στον τεράστιο σταθμό φυσικού αερίου που θέλουν να χτίσουν στο λιμάνι -έναν σταθμό που αν εκραγεί θα καταστρέψει όλη την Τοσκάνη.

 Εχουμε αρχίσει να χτίζουμε ένα δίκτυο που θα συνδέει αυτές τις  επιτροπές μεταξύ τους. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Και είναι μόνο η αρχή.

H Eλέτρα Aγγελίνας είχε εκπροσωπήσει το αντιπολεμικό κίνημα της Iταλίας στο συλλαλητήριο της 17 Mάρτη 2007 στο Σύνταγμα