Οικονομία και Πολιτική
Εκλογές 16 Σεπτέμβρη: NEA ΔHMOKPATIA: Ψέματα, σκάνδαλα και εγκλήματα

Ο Καραμανλής πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές επειδή μέσα στα τριάμισυ χρόνια της κυβέρνησής του, οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας δεν τον άφησαν να εφαρμόσει την “ατζέντα” του. Τα τριάμισυ αυτά χρόνια όμως είναι αρκετά. Ηταν χρόνια γεμάτα επιθέσεις, σκάνδαλα και εγκλήματα.

Ψέματα

Η θητεία του Καραμανλή ξεκίνησε το Μάρτη του 2004 με ένα τεράστιο ψέμα. Αρνήθηκε τη μονιμοποίηση των 250 χιλιάδων συμβασιούχων, παίρνοντας πίσω την πιο ηχηρή υπόσχεση που είχε δώσει μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Οι συμβασιούχοι που περίμεναν να γλιτώσουν από την εργασιακή ομηρία και κάποιοι από αυτούς είχαν ψηφίσει τη ΝΔ, παίρνοντας τοις μετρητοίς τα ψέματα του Καραμανλή, αντί για μονιμοποίηση είδαν το χαρτί της απόλυσης. Δουλειά βρήκαν μόνο μερικά “γαλάζια παιδιά” και πιο πρόσφατα οι ξεπαγωμένοι αγροφύλακες του 1993. Ο Παυλόπουλος σε συνεργασία με τους μεγαλοδικαστές, έκοψε και έραψε προεδρικά διατάγματα για να μην αναγνωριστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Λιτότητα

Το μεγαλύτερο ψέμα της ΝΔ, πίσω από το οποίο καλύπτονταν μια σειρά επιθέσεις, ήταν ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν υπάρχουν λεφτά όχι μόνο για προσλήψεις αλλά και για την Παιδεία και την Υγεία. Η επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή για να βρει λεφτά ήταν να αυξήσει το ΦΠΑ που πήγε από το 18 στο 19%. Και ενώ οι έμμεσοι φόροι, που τους πληρώνουμε όλοι, ανέβηκαν, οι φοροι στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων περιορίστηκαν δραστικά από το 35% στο 25%.

Η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των τραπεζιτών στην προσπάθειά τους να κλέψουν τα ταμεία των τραπεζοϋπάλληλων της ΟΤΟΕ. Το δίκιο, σύμφωνα με τη ΝΔ, ήταν με τη μεριά των αρπακτικών με τα τεράσια υπερκέρδη και όχι με τους εργαζόμενους που υπεράσπιζαν τις συντάξεις τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Εξοπλισμοί

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε απλά άλλες προτεραιότητες. Μία από τις πιο πολυδάπανες είναι ο πόλεμος. Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο πήγαν για εξοπλισμούς. Περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο πηγαίνουν για τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού στα διάφορα μέτωπα ανά τον κόσμο που ανοίγει ο πόλεμος του Μπους. Οταν ο στρατός ρουφάει ένα τόσο μεγάλο μέρος του πλούτου, είναι “λογικό” για την κυβέρνηση να παρουσιάζει τις θέσεις επαγγελματιών οπλιτών, μισθοφόρων φαντάρων δηλαδή, ως τη λύση για την ανεργία των νέων.

Πόλεμος

Από την αρχή ο Καραμανλής πλασαρίστηκε ως ο καλύτερος φίλος του Μπους στην περιοχή. Οι επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και οι συναντήσεις του με τον Μπους σε κάθε άλλη ευκαιρία αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ. Μπορεί να μην κατάφερε να στείλει ποτέ ελληνικό στρατό στο Ιράκ, όμως το ελληνικό τάγμα στο Αφγανιστάν διατηρήθηκε και ενισχύθηκε στα τριάμισυ χρόνια. Αυτό που στην αρχή παρουσιαζόταν ως μια “νοσοκομειακή μονάδα” έφτασε τελικά να είναι πάνω από 400 έλληνες στρατιωτικοί που για ένα μεγάλο διάστημα είχαν στον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της κατεχόμενης πρωτεύουσας Καμπούλ.

Στο Ιράκ, η συμμετοχή στην κατοχή έγινε πιο συγκαλυμένα, αλλά εξίσου εγκληματικά. Ελληνικές δυνάμεις συμμετέχουν σε όλες τις επιχειρήσεις υποστήριξης από τη Μεσόγειο ως τον Ινδικό Ωκεανό, παίζοντας ρόλο και στην περικύκλωση του Ιράν. Ελληνικά τανκς και άλλο στρατιωτικό υλικό έχει σταλεί στις κατοχικές δυνάμεις ενώ  έλληνες στρατιωτικοί έχουν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών και αστυνομικών σε κέντρα των Βαλκανίων.

Το 2006 η ελληνική κυβέρνηση είχε την “τιμή” να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ευλογίες του Μπους. Ηταν η χρονιά των μεγάλων εκβιασμών απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και της επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως Υπουργός Εξωτερικών πρωτοστάτησε στο να σταλεί δύναμη κατοχής του ΟΗΕ στο Λίβανο μετά την ήττα του Ισραήλ. Δύο ελληνικά πλοία συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή την αποστολή που μόνο στόχο έχει να εκβιάζει τον κόσμο στο Λίβανο που αντιστάθηκε στους Ισραηλινούς. Παράλληλα η Μπακογιάννη έπαιξε ρόλο στη απομόνωση της κυβέρνησης της Χαμάς στην Παλαιστίνη, στηρίζοντας το εμπάργκο σε βάρος της Γάζας και τον εξοπλισμό των δυνάμεων του Αμπάς που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Παιδεία

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ταυτισμένη με τη μεγαλύτερη επίθεση στη δημόσια Παιδεία που επιχειρήθηκε ποτέ και ευτυχώς έφαγε τα μούτρα της. Από τη μία η προσπάθεια να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, για να δοθεί το ελεύθερο στους ιδιώτες να αρπάξουν ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια των Πανεπιστημίων. Από την άλλη, ο νόμος Πλαίσιο της Γιαννάκου, η λεγόμενη “ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων” που θέλει να κάνει την ανώτατη εκπαίδευση να λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη, και να μετατρέψει τους φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους σε υπάκουους υπάλληλους των μάνατζερ και των εταιριών. Ενας νόμος που προσπαθεί να πετάξει ακόμα περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες εργατικών οικογενειών έξω από το Πανεπιστήμιο, από όσους πετάει ήδη το εξεταστικό σύστημα. Είχε προηγηθεί ο ορισμός της βάσης του 10 ως κατώτατο όριο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και η μείωση του αριθμού εισακτέων που άφησαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή τους οδήγησαν στην αγκαλιά των ιδιωτών.

Παρακράτος

Οι υποθέσεις των απαγωγών και των υποκλοπών σημάδεψαν την κυβερνηση της ΝΔ και αποκάλυψαν εγκαίρως ότι πίσω από τη βιτρίνα του “μεσαίου χώρου” βρισκόταν το κλασικό δεξιό παρακράτος. Οι υποκλοπές είχαν τη ρίζα τους στον τεράστιο μηχανισμό παρακολουθήσεων που στήθηκε με πρόσχημα την Ολυμπιάδα του 2004. Η “αντιτρομοκρατική ομπρέλα του ΝΑΤΟ” έγινε ομπρέλα κάτω από την οποία χόρευαν κάθε λογής πράκτορες, με κέντρο την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Εκείνο το καλοκαίρι όλοι οι “μηχανισμοί” δούλευαν καλά, γι’ αυτό εξάλλου δεν υπήρξε και η παραμικρή πυρκαγιά. 

Εφτασε όμως το 2005 για να αποκαλυφθεί ότι πλάι στις κάμερες-χαφιέδες που στήθηκαν σε όλη την Αθήνα, λειτουργούσαν και “κινητά τηλέφωνα -σκιές” που κατέγραφαν τις συνομιλίες τουλάχιστον 100 ανθρώπων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα, διότι στη λίστα βρίσκονταν και κάποια κυβερνητικά τηλέφωνα. Τα ονόματα αράβων, δημοσιογράφων αλλά και του συντονιστή της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, Γιάννη Σηφακάκη έδειχναν καθαρά που βρίσκεται ο ένοχος. Με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσυνδέσει την αυτοκτονία του τεχνικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη από την υπόθεση και σήμερα η υπόθεση κινδυνεύει να πάει στο αρχείο.

Στην περίπτωση των απαγωγών των Πακιστανών οι υπουργοί του Καραμανλή έδειξαν πιο ξεδιάντροπα τον ασφαλίτικο χαρακτήρα τους, θεωρώντας πως τα θύματα είναι τελείως ανυπεράσπιστα. Η ανυπότακτη στάση της πακιστανικής κοινότητας οδήγησε στην αποκάλυψη ότι 28 τουλάχιστον μετανάστες έπεσαν θύματα απαγωγής το καλοκαίρι του 2005 από πράκτορες της ΕΥΠ σε συνεργασία με Aγγλους πράκτορες της MI6, ανακρίθηκαν με κουκούλες σε άγνωστη τοποθεσία, και πετάχτηκαν στο δρόμο με απειλές για τη ζωή τους. Οι απαγωγές έγιναν λίγες μέρες μόνο μετά τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου. Ο Βουλγαράκης, τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης κατηγόρησε τους μετανάστες για φαντασιόπληκτους και ο διάδοχός του Πολύδωρας έριξε το φταίξιμο σε ενδοπακιστανικές διαμάχες.

Οι απαγωγές και οι υποκλοπές αποκάλυψαν πόσο βαθειά είχε μπει η κυβέρνηση Καραμανλή στο διεθνές παρακράτος του Μπους. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε πως οι μυστικές πτήσεις της CIA που οδηγούσαν απαχθέντες σε κρυφές φυλακές της Ανατολικής Ευρώπης για βασανιστήρια και από εκεί στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο έκαναν τακτικά στάσεις στην Ελλάδα, με βασικό σταθμό τη Σούδα.

Καταστολή

Ο κατήφορος της κυβέρνησης προς τον αυταρχισμό κλιμακώθηκε στην περίοδο των φοιτητικών καταλήψεων και της απεργίας των δασκάλων. Με τον Πολύδωρα να συγχαίρει τα ΜΑΤ ως πραίτωρες και ακίνητα στρατιωτάκια, ακροδεξιοί συνδικαλιστές αστυνομικοί ανακάλυψαν “επαγγελματίες διαδηλωσάκηδες” πίσω από τις κινητοποιήσεις και οι ΜΑΤατζήδες αξιοποίησαν σιδερογροθιές εναντίον των απεργών δασκάλων. Στις 8 Μάρτη του 2007, η καταστολή στο κέντρο της Αθήνας θα πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις με τα ΜΑΤ να έχουν εντολή να διαλύσουν το τεράστιο συλλαλητήριο με κάθε μέσο και δεκάδες φοιτητές να οδηγούνται στο νοσοκομείο. Ο προϋπολογισμός του 2007 είχε ήδη στο Υπουργείο του Πολύδωρα τις μεγαλύτερες αυξήσεις από κάθε άλλο Υπουργείο.

Σκάνδαλα

Δίπλα σε όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορεί κανείς να προσθέσει μια σειρά ονόματα που συμβολίζουν το “ήθος” της κυβέρνησης Καραμανλή: Πανάγος, Ρεγκούζας, Μαντούβαλος, Τσιτουρίδης και μια σειρά άλλοι γαλάζιοι που απλώσαν τα δίχτυα τους από το παραδικαστικό μέχρι τους κουμπάρους της γαλακτοβιομηχανίας και τα ομόλογα που κλέβουν τα λεφτά των ταμείων. Τριάμισυ χρόνια πριν έρχονταν σαν κυβέρνηση της “σεμνότητας και της ταπεινότητας”.

Τα κατορθώματα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν χωράνε σε μία σελίδα. Κάθε εργαζόμενος και κάθε φοιτητής που έδωσε μάχες τα τελευταία τριάμισυ χρόνια έχει και έναν ξεχωριστό λόγο για να μαυρίσει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση λιτότητας, πολέμου και σκανδάλων.