Εργατικό κίνημα
Αρχαιολόγοι: Στο πλευρό των 57 συναδέλφων της ΔΔΕΑΜ

30/11, Οι εργαζόμενες στην ψηφιοποίηση έξω από το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, Ζορμπά

“Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στέκεται στο πλευρό των 57 συναδέλφων της ΔΔΕΑΜ, που διεκδικούν αυτό που θα όφειλε να νοείται αυτονόητο, το δικαίωμά τους στην εργασία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚΑ μετά την ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να πετάξει στην ανεργία, και ενώ είναι δυνατή η συνέχιση της εργασίας τους, τις εργαζόμενες που μέχρι πρότινος δούλευαν με αυτεπιστασία στο έργο ψηφιοποίησης κινητών μνημείων.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη εξέλιξη τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωσε την παράταση του έργου της ψηφιοποίησης για 24 ακόμα μήνες. “Το υπουργείο ορθώς έκρινε έκπτωτη την ανάδοχη εταιρία που είχε αναλάβει το ψηφιακό περιβάλλον του έργου, όμως η απόλυσή μας είναι εντελώς παράλογη. Και μας κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν με ανακοίνωσή τους μόλις την Δευτέρα 3/12 να ανακοινώνουν τη συνέχιση του έργου, ενώ πλέον δεν υπάρχει ούτε ανάδοχος εταιρία, ούτε εργαζόμενοι. Εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για συνέχιση της εργασίας μας μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Καμιά ιδιωτική εταιρία να μην μπει στο έργο, αλλά με αυτεπιστασία να συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ΕΑ, η αρχαιολόγος Δήμητρα Αντωνίου εκπρόσωπος των εργαζόμενων στην σημαντική δουλειά της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων όλης της χώρας.

Απαράδεκτη ήταν και η στάση της υπουργού Πολιτισμού Ζορμπά που την Παρασκευή 30/11, τελευταία μέρα της εργασίας των αρχαιολόγων της ψηφιοποίησης, αρνήθηκε με απαξιωτικούς γραφειοκρατικούς τρόπους να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους που είχαν έρθει απ' όλη την Ελλάδα. “Κάντε αίτηση στη γραμματέα μου να δει πότε θα υπάρχει κενό”, ήταν η απάντησή της στο αίτημα των εργαζόμενων γυναικών. Είναι η ίδια υπουργός Ζορμπά που  βρίσκει άπλετο χρόνο για να φωτογραφίζεται για τις εφημερίδες και να βγαίνει στις τηλεοράσεις αλλά δεν βρίσκει χρόνο για να συναντήσει τους εργαζόμενους που παράγουν το πιο πολυτιμο πολιτισμικό έργο για το οποίο κοκκορεύεται.

“Η στάση της υπουργού ήταν απαράδεκτη και απαξιωτική απέναντι σε εργαζόμενες που για χρόνια ολόκληρα παλεύουμε να παρουσιάσουμε πλήρες επιστημονικό έργο. Όλες μας είμαστε επιστημόνισσες με σημαντικές σπουδές, μεταπτυχιακά και διδακτορικά πάνω σε θέματα ψηφιοποίησης και ανάδειξης των μνημείων. Οι περισσότερες από εμάς είμαστε μητέρες που για χρόνια παλεύουμε, με συνεχείς ανανεώσεις, να εργαζόμαστε πάνω στο πεδίο μας. Τα τελευταία 4 χρόνια μόνο, έχουμε κάνει 22 συμβάσεις. Εγώ εργάζομαι στην αρχαιολογική εδώ και 19 χρόνια με συμβάσεις που συνεχώς ανανεώνονται. Σήμερα για άλλη μια φορά βρίσκομαι απολυμένη. Είναι μεγάλη η απογοήτευση που νιώθουμε όλες μας για αυτή την αδιανόητη στάση της ηγεσίας του υπουργείου και ακόμα πιο συγκεκριμένα μιας γυναίκας υπουργού που δεν δέχεται καν να μας ακούσει. Όμως παρά την απογοήτευση δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος”, ανέφερε στην ΕΑ η Λαμπρινή Παπαγγελοπούλου από το παράρτημα της ψηφιοποίησης στην Πάτρα. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Κρήτη την Τετάρτη 5/12 με τη στήριξη του ΣΕΚΑ.