Εργατικό κίνημα
Απεργία 28 Νοέμβρη: Οι ανάγκες μας μπροστά

Αθήνα, 28/11

Αθήνα

Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων το κέντρο της Αθήνας γέμισε απεργούς διαδηλωτές. Στις 14/11 ήταν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και στις 28/11, ήταν η σειρά των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, να απεργήσουν και να διαδηλώσουν για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των ελαστικά εργαζόμενων, μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ήταν μια μαζική απεργία για την ανάκτηση όλων όσων θυσιάστηκαν στο βωμό των μνημονίων ή όπως έλεγε η αφίσα του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια για να μπουν "οι εργατικές ανάγκες μπροστά κι όχι το χρέος, οι τραπεζίτες και τα αφεντικά".

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, ξεκίνησε με προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας και διαδήλωσε μέχρι τη Βουλή. Μαζί του διαδήλωσαν απεργοί, ντόπιοι και μετανάστες, από πολλούς εργατικούς χώρους, ενώ οργανωμένο παρών στη προσυγκέντρωση του Συντονισμού και την πορεία έδωσαν η ΠΟΣΠΕΡΤ, το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζομένων σε τουρισμό/επισιτισμό "Καμαριέρα", εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία με το πανό της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών, φοιτητές και φοιτήτριες του ΣΕΚ.

Το μπλοκ του Συντονισμού συναντήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος με απεργούς και σωματεία που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των συνδικάτων και συνέχισε μέχρι τη Βουλή όπου βρίσκονταν ήδη οι απεργοί που διαδήλωσαν με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας όπου καλούσε το ΠΑΜΕ. Πιο πίσω, βάδιζε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, έχοντας ξεκινήσει από το Μουσείο.

Η απεργία απλώθηκε σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς. Απεργιακές φρουρές πραγματοποιήθηκαν από νωρίς το πρωί σε χώρους όπως το εργοστάσιο Παυλίδης και οι προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Η Αθήνα παρέλυσε χάρη στην 24ωρη απεργία σε Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ, Προαστιακό, Τρόλεϊ και τη στάση εργασίας των λεωφορείων. Τα καράβια παρέμειναν δεμένα στο Λιμάνι, λόγω συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Η ΕΡΤ δεν έβγαλε πρόγραμμα και μια σειρά εργασιακοί χώροι του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ, δεν λειτούργησαν ή υπολειτούργησαν, χάρη στη συμμετοχή των εργαζόμενων στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες. “Αυτή η εικόνα δείχνει την δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους για να επιβάλουν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος, θα σημάνει κατακτήσεις για την εργατική τάξη. Αυτή τη δύναμη της εργατικής τάξης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί και δεν θέλει να την οργανώσει γι’ αυτό και η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσε ήταν αναντίστοιχη της δυναμικής των εργατών και των αγώνων τους” σχολιάζει ο Συντονισμός σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απεργιακή διαδήλωση. “Για το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια η μάχη για να ξαναστήσουμε τον συνδικαλισμό στους χώρους δουλειάς, παραμένει κεντρική όλη την επόμενη περίοδο. Και στους χώρους του ιδιωτικού τομέα και της επισφάλειας, αλλά και στις ΔΕΚΟ, στις παραδοσιακές ταξιαρχίες της εργατικής τάξης που η κρίση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας αφήνει τους εργαζόμενους ουσιαστικά ανοργάνωτους” συνεχίζει. 

Διαβάστε εδώ ανταποκρίσεις από τις απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και όσα δήλωσαν απεργοί στην Εργατική Αλληλεγγύη.


Πανελλαδικά

Σε όλη τη χώρα απλώθηκε η απεργία της 28ης Νοέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη “τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις παρέλυσαν το κέντρο της πόλης την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που καλούσε η ΓΣΕΕ”, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Δήμητρας Κομνιανού. “Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια βρέθηκε στη συγκέντρωση που καλούσε το Εργατικό Κέντρο. Παρόντες με τα πανό των σωματείων τους ήταν οι εργάτες στη ΣΙΔΕΝΟΡ, οι εργαζόμενοι/ες στα LIDL, στην Ολυμπιακή ζυθοποιεία, τον ΟΠΑΠ. Στη συγκέντρωση ήταν επίσης συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον ΟΛΘ και τα ΕΛΠΕ. Ακολούθησε πορεία προς το ΥΜΑΘ, όπου ενώθηκε στο δρόμο με την πορεία του ΠΑΜΕ”.

Στο Βόλο “δεμένα έμειναν τα επιβατηγά και εμπορικά πλοία την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας καθώς οι λιμενεργάτες και το προσωπικό απήργησαν διεκδικώντας ΣΣΕ, προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς” υπογράμμισε ο Γιάννης Σουμπάσης. “Η συμμετοχή στην απεργία στο Βόλο υπολογίζεται στο 40% των εργαζομένων παρότι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου έπαιξε αρνητικό ρόλο, μην οργανώνοντας την απεργία τις προηγούμενες ημέρες και μεταφέροντας τη διαδήλωση μακριά από το κέντρο της πόλης”.  

Στα Γιάννενα “μαζική ήταν η απεργιακή διαδήλωση που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο. Στη κεφαλή της πορείας ήταν το πανό του ΕΚΙ και σωματείων που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησαν το σωματείο υπεραστικού ΚΤΕΛ, των εργαζομένων του Praktiker, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΜΕΥ και των εστιών της Δουρούτης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς. Έκτος όμως απ’τη συμμετοχή στη διαδήλωση, η απεργία έφτασε και σε χώρους που μπορεί να μην κατέβηκαν οργανωμένα, αλλά συμμετείχαν στην απεργία, όπως για παράδειγμα η ΔΕΥΑΙ που έκλεισε τα ταμεία. Η διαδήλωση πέρασε από το κέντρο της πόλης και κατέληξε στη ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση που κόβει το ρεύμα σε εργαζόμενους που έχουν μείνει άνεργοι” μας είπε η Λουίζα Γκίκα. 

Από την Πάτρα, ο Νεκτάριος Χάινταρ μεταφέρει ότι: “πάνω από 400 άτομα συγκέντρωθηκαν στο Εργατικό Κέντρο για την απεργιακή συγκέντρωση στις 28/11. Με πανό συμμετείχαν τα σωματεία των οικοδόμων, των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, το σωματείο επισιτισμού-τουρισμού, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΕΙ και του ΤΕΙ, η ΟΓΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΣΕΚ, μπλοκ αναρχικών και εργαζόμενοι από πολλούς άλλους χώρους. Η διάθεση του κόσμου για κλιμάκωση ήταν εμφανής.  Η πορεία είχε πολύ παλμό και συνθήματα ακούγονταν δυνατά σε όλη την διάρκεια. Δυστυχώς κατά την λήξη της πορείας η περιφρούρηση του ΚΚΕ προσπάθησε απρόκλητα να απομονώσει τα αναρχικά μπλοκ από το σώμα της πορείας. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ένταση που σχεδόν διέλυσε την απεργιακή συγκέντρωση. Από την μεριά μας καλούμε την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου (που πλέον πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) να απέχει από λογικές αποκλεισμών και να περιφρουρήσει την ενότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων που είναι ένα εξαιρετικό κεκτημένο για την Πάτρα”. 

Περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στο Πάρκο Ελευθερίας όπου καλούσε το ΠΑΜΕ και στο Αγ.Βενιζέλου, όπου καλούσαν το σωματείο ερευνητών, το σωματείο μισθωτών τεχνικών και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής και Βιολογικού.


Θεσσαλονίκη, 28/11 
 
 
Διαβάστε επίσης