Η Αριστερά
"Γερμανία 1918": Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

2/12, Εκδήλωση στα Χανιά για τη Γερμανική Επανάσταση

Χανιά

«Την Κυριακή 2/12 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή 40 περίπου αγωνιστών, εκπαιδευτικών και φοιτητών, η εκδήλωση-συζήτηση «Γερμανία 1918 – Η Επανάσταση που σταμάτησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο» στα Χανιά. Ομιλητές ήταν ο Κώστας Βλασσόπουλος, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονίες της Αθήνας» μας μεταφέρει ο Ειρηναίος Μαράκης. 

«Τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Βλασσόπουλος σημειώνοντας ότι “η έναρξη της Γερμανικής Επανάστασης σταμάτησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αν νικούσε θα είχε αλλάξει τον κόσμο… Η ήττα της οδήγησε μετά από μια 10ετία στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και στις θηριωδίες του ναζισμού. Ταυτόχρονα έφερε την απομόνωση της Ρωσικής Επανάστασης που οδήγησε στη σταλινική αντεπανάσταση και στη μετατροπή του συστήματος εκεί σε κρατικό καπιταλισμό. Η νίκη της Γερμανικής Επανάστασης θα είχε κάνει πολύ διαφορετική την ιστορία της ανθρωπότητας”. Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους-ες». 

 

Hράκλειο

«Με τη συμμετοχή 30 αγωνιστών-τριών, στην πλειοψηφία τους νεολαία, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου η εκδήλωση του ΣΕΚ για τα 100 χρόνια απ’ την Γερμανική Επανάσταση και τα διδάγματα της στο σήμερα με ομιλητές τον Κώστα Βλασσόπουλο  και τον Πέτρο Κωνσταντίνου» μας μεταφέρει από το Ηράκλειο ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Μετά τις 2 εισηγήσεις, οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις που έγιναν αφορούσαν την αριστερά σήμερα, την τεράστια σημασία των απεργιών σαν το καλύτερο όπλο για να συνδέεται ο οικονομικός με τον πολιτικό αγώνα, αλλά και το αν παραμένει επίκαιρος ο τρόπος λειτουργίας ενός κόμματος στα πρότυπα του Λένιν. Στο τέλος, όλοι/ες κινήθηκαν προς το τραπέζι του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω αλλά και στα έργα του Τζορτζ Γκρος που κοσμούσαν τους τοίχους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου».

 

Γιάννενα

«Τη μέρα της απεργίας στις 28 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η συζήτηση αφιερωμένη στα 100 χρόνια απ’τη Γερμανική Επανάσταση, με ομιλητή το Γιάννη Σηφακάκη από την ΚΕ του ΣΕΚ και την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» μας μεταφέρει η Λουίζα Γκίκα. «Στη συζήτηση συμμετείχαν πάνω από 20 φοιτητές και εργαζόμενοι. Ο Γ. Σηφακάκης στην εισήγηση αναφέρθηκε τόσο στα ιστορικά στοιχεία, στο πώς έγινε η επανάσταση, όσο και στα ζητήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επαναστάτες και οι επαναστάτριες, και στις καμπές αυτής της διαδικασίας. Εκτενής αναφορά έγινε και στη μεγάλη επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Κατά την διάρκεια της εισήγησης, υπογραμμίστηκε ο ρόλος της στις μάχες ενάντια στον κοινοβουλευτισμό και η επιμονή της στην επαναστατική στρατηγική».

 

Ξάνθη

«Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος για τη Γερμανική Επανάσταση στην αίθουσα Φουαγιέ του ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης την Τετάρτη 28 Νοέμβρη» μας μεταφέρει ο Παντελής Αποστολίδης. «Παράλληλα, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο είχε ήδη ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου που κατέληξε σε απόφαση για κατάληψη της Σχολής. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γρηγόρης Καραγιαννίδης, δημοσιογράφος, κάνοντας μια συνοπτική περιγραφή των γεγονότων από την ανταρσία των ναυτών του Κίελου μέχρι την τελευταία χαμένη επαναστατική ευκαιρία το 1923. Ο ιστορικός Λέανδρος Μπόλαρης στάθηκε στο πώς η Γερμανική Επανάσταση κατέρριψε μια σειρά κυρίαρχες αντιλήψεις, όπως το αν η επανάσταση είναι εφικτή σε αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη όπου οι εργάτες έχουν κατακτήσεις και τόνισε ότι η επαναστατική ηγεσία πλήρωσε πολύ γρήγορα και πολύ ακριβά το ότι δεν έκανε από νωρίς την επιλογή να διαχωριστεί οργανωτικά από τους Σοσιαλδημοκράτες ρεφορμιστές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην “επιστροφή στην κανονικότητα” του γερμανικού καπιταλισμού».