Γράμματα και σχόλια
Τα πλαστά πτυχία και η επίπλαστη δικαιοσύνη

Η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από τους δικαστές η καθαρίστρια από το Βόλο ήταν πράγματι σοκαριστική. Όμως ο νόμος με βάση τον οποίο καταδικάστηκε, συνδέεται με τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στο δημόσιο πριν από 4 περίπου χρόνια για τον «έλεγχο της γνησιότητας δικαιολογητικών» και φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, έψαχνε τρόπους να αρχίσει τις απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων μέσα από δύο τρόπους: με τη γνωστή κακόφημη αξιολόγηση του Κυριάκου που πήγε άπατη και με την προσθήκη «ειδικού πειθαρχικού παραπτώματος» στον Υπαλληλικό Κώδικα όπου ειδικά το παράπτωμα της νοθείας ή παραποίησης εγγράφου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του ν. 4305/2014, αποτελεί «… πειθαρχικό παράπτωμα διαρκούς χαρακτήρα».

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μία ολόκληρη εκστρατεία νόμου και ηθικής και απολύθηκαν – άγνωστο πόσοι- Δημόσιοι Υπάλληλοι με συνοπτικές διαδικασίες, διαγράφτηκαν από το μητρώο ΔΥ και σβήστηκαν τα ένσημά τους, ενώ ήρθαν αντιμέτωποι και με το ποινικό σκέλος της διαδικασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το «έγκλημα» ήταν η παραποίηση του βαθμού απολυτηρίων Δημοτικού ή Λυκείου για να καταφέρουν να πληρούν τα ακατανόητα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν πολύ εύκολο να γίνει η ανεύρεση του πρωτότυπου απολυτηρίου από τα σχολεία, ενώ αντίθετα δεν μπορούσε να αποδειχτεί η γνησιότητα πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων από ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια του εξωτερικού που πουλάνε κυριολεκτικά πτυχία και μάλιστα πολύ ακριβά.

Δυστυχώς κανένα σωματείο, ούτε βέβαια η ΑΔΕΔΥ, δεν υπερασπίστηκε τον κόσμο που έχανε τη δουλειά του παρότι αναγνώριζαν πόσο ακραίο είναι να σβήνονται τα ένσημα κάποιου που είχε δουλέψει ακόμα και 20 χρόνια όπως έγινε στην περίπτωση της καθαρίστριας,

Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτού του απαράδεκτου νόμου που είναι ακόμα σε ισχύ. Και μαζί μ’ αυτό να διεκδικήσουμε:

Να επανέλθουν στις υπηρεσίες τους όσοι απολύθηκαν και να αποκατασταθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η απόλυσή τους δεν ήταν σε καμία περίπτωση απόδοση δικαιοσύνης αλλά επίδειξη δύναμης και ισχύος στις πιο «ευάλωτες» περιπτώσεις όπως αυτή που ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες ώστε να μπορέσει να βρει δουλειά όλος αυτός ο κόσμος που ελπίζει και έχει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Και πάνω απ’ όλα να παλέψουμε όλοι μαζί για να βάλουμε τέλος στο διαρκές έγκλημα της φτώχειας, της ανεργίας και των μνημονίων.

Τιάνα Ανδρέου
Εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς