Εκπαίδευση και νεολαία
Στηρίξτε τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία

3/12, Συγκέντρωση των μαθητών στα Καλλιτεχνικά/Μουσικά Σχολεία έξω από τη Βουλή

Διήμερη κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 3 και 4 Δεκέμβρη οι μαθητές και οι μαθήτριες των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων ενάντια στην απαξίωση του θεσμού και στην υποβάθμιση του ρόλου των σχολείων τους. Με τους γονείς και τους καθηγητές στο πλευρό τους, μαθήτριες και μαθητές έκαναν μουσική και καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, ζητώντας να αποσυρθεί το άρθρο 40 από τον νέο νόμο που ετοιμάζει το Υπουργείο "Συνέργειες ΕΚΠΑ και άλλες διατάξεις". Με αυτό το άρθρο τα Καλλιτεχνικά/Μουσικά σχολεία, ενώ είναι σχολεία επαγγελματικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, μετατρέπονται σε σχολεία απλής …"ενθάρρυνσης".

Το κάλεσμα για τη διήμερη κινητοποίηση υπογράφουν τα 15μελή των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων Περιστερίου και Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των Μουσικών σχολείων Ιλίου, Αθηνών, Πειραιά, Παλλήνης και Αλίμου. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας 8-11πμ για τις 4/12, ενώ η Α’ ΕΛΜΕ συμπληρωματική στάση 11πμ-2μμ. Πριν καλά καλά ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα της κινητοποίησης με τις στάσεις αυτές, το κίνημα κέρδισε μια πρώτη νίκη: το Υπουργείο απέσυρε από το νομοσχέδιο το άρθρο 40. Η μάχη παραμένει ανοιχτή μέχρι το Υπουργείο να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την προσπάθεια υποβάθμισης και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση.

Μαθητές, γονείς και καθηγητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, τα περιορισμένα κονδύλια και τα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών καθώς και για την προσπάθεια να περιοριστεί η δωρεάν μετακίνηση που προσφέρεται από και προς το σχολείο. Δυο μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ιλίου μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη για το πώς παλεύουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία, ενώ θύμισαν και τη μάχη που δίνουν ήδη εδώ και χρόνια τα Μουσικά σχολεία για πτυχία ισότιμα με αυτά των Ωδείων.

 

Διαβάστε επίσης

Μουσικά/Καλλιτεχνικά σχολεία: Ο λόγος στους μικρούς μουσικούς