Διεθνή
Μαζική απεργία στην Κορέα

Σεούλ, 21/11

Περίπου 150 χιλιάδες εργάτες και εργάτριες συμμετείχαν στη γενική απεργία της 21 Νοέμβρη στη Νότιο Κορέα. Την απεργία κήρυξε η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (KCTU). Τεράστιες βιομηχανίες όπως η General Motors, η Daewoo και η Hundai παρέλυσαν από την απεργία. Δεκάδες χιλιάδες απεργοί και συμπαραστάτες, όπως η ομοσπονδία των μικροπωλητών, διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της βουλής στην πρωτεύουσα Σεούλ. 

Οι απεργοί έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Μουν-Τζε-ιν. Την κατηγορούν ότι παρά τις υποσχέσεις της, δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τη δύναμη των “τσαεμπόλ”, των πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων που ήταν το “κόσμημα” του κορεατικού καπιταλισμού και που περιλαμβάνουν ονόματα όπως της Samsung και της Hyundai. Η διαπλοκή τους με τις κυβερνήσεις, τους δικαστές και τους “θεσμούς” γενικά, τα έχουν κάνει διαβόητα. 

Περσι τον Αύγουστο ο αντιπρόεδρος και κληρονόμος της Samsung καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή γιατί είχε λάδωνε συστηματικά την πρώην πρόεδρο Παρκ Γκιουν χε, μέσω εταιρειών-βιτρίνα. Συνολικά οι μίζες έφταναν τα 37 εκατομμύρια δολάρια. Τότε η καταδίκη χαιρετίστηκε ως μεγάλο βήμα. Φέτος τον Φλεβάρη το δικαστήριο της Σεούλ διέταξε την αποφυλάκισή του και την αναστολή της ποινής. 

Η δεύτερη αιχμή της απεργίας ήταν η αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος Μουν εκλέχτηκε δίνοντας και υποσχέσεις ότι θα περιορίσει το ωράριο εργασίας για να δημιουργηθούν 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τον Ιούλη ψήφισε μάλιστα ένα νόμο που έβαζε ανώτατο όριο τις 52 ώρες εργασία τη βδομάδα από τις 68 που ίσχυε. Όμως, η κυβέρνηση Μουν έκανε την “κωλοτούμπα” της και σε αυτό το ζήτημα. Προωθεί σχέδιο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να καθιερώνουν ωράρια μέχρι και 80 ώρες τη βδομάδα χωρίς αμοιβή για τις υπερωρίες. 

Ο Μουν εκλέχτηκε πρόεδρος τον Μάη του 2017 με την ώθηση ενός συγκλονιστικού κινήματος που είχε γκρεμίσει τη δεξιά κυβέρνηση της προέδρου Παρκ Γκιουν-χε. Ο πατέρας της ήταν δικτάτορας της Ν. Κορέας για είκοσι χρόνια. Αυτό το κίνημα είχε αναδείξει τα σκάνδαλα που ήταν βουτηγμένη (με κορυφαία τις μίζες από την Samsung) και είχε συγκρουστεί με τις επιθέσεις της στα δημοκρατικά δικαιώματα και τα συνδικάτα και το σφιχταγκάλιασμά της με τον Τραμπ. Αυτές τις μάχες συνεχίζουν οι απεργοί του Νοέμβρη.