Εργατικό κίνημα
Απεργία 28 Νοέμβρη: “Ενας σταθμός για να συνεχίσουμε”

Αθήνα, 28/11

Η απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς έχει καθολική συμμετοχή. Απεργούμε διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όχι να τους ορίζει ο κάθε υπουργός. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Έχουμε τεράστια ανάγκη από τεχνίτες, προσωπικό λειτουργίας, σταθμάρχες, εκδότες, οδηγούς. Είμαστε μείον 400 άτομα από όσα προβλέπει το οργανόγραμμα. Διεκδικούμε υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα για να μπορούμε να συντηρούμε τους συρμούς. Διεκδικούμε δραστική μείωση στην τιμή του εισιτηρίου. Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό, δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείεται από αυτό γιατί δεν έχει να πληρώσει. 

Παλεύουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που χτυπάνε και τον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών. Η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών σημαίνει πιο ακριβες και χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει για το νερό, το ρεύμα, την Υγεία, την Παιδεία και για τις συγκοινωνίες. Με την ιδιωτικοποίηση γίνονται είδη πολυτελείας. Δες παράδειγμα τους δρόμους. Απαξ και μπήκαν οι ιδιώτες, σε αναγκάζουν να πληρώνεις κάθε πενήντα χιλιόμετρα. 

Ταυτόχρονα παλεύουμε για να μη μειωθεί το αφορολόγητο, μέσω του οποίου μειώνονται έμμεσα οι μισθοί μας. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό για τον εργαζόμενο σημαίνει κόψιμο τουλάχιστον 50 ευρώ κάθε μήνα. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τα λαϊκά νοικοκυριά και γενικότερα τα 19 δισ. ματωμένο πλεόνασμα που έχει η κυβέρνηση, να διατεθούν για τους φτωχούς εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. 

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι συνάδελφοι συμμετέχουν σε μια απεργία που βγήκε από τα κάτω, μέσα από τη δικιά τους πίεση. Από την ηγεσία των τριτοβάθμιων συνδικάτων δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση. Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τη δράση μας.

Σπύρος Ρεβύθης
πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ)

Διεκδικούμε καθαρή επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων χωρίς αστερίσκους. Κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου που καθόρισε ότι τον κατώτατο μισθό θα τον ορίζει η κυβέρνηση. Ο κατώτατος να επανέλθει τουλάχιστον στα 751 ευρώ και να γίνουν κι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Να καταργηθεί ο αντιαπεργιακός νόμος που προβλέπει απαρτία 50% συν 1, για την προκήρυξη απεργίας. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Διεκδικούμε χρηματοδότηση για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν ξεχνάμε το μακελειό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες την τελευταία χρονιά. Εκεί να δοθούν λεφτά αντί να τα δίνουν για πολεμικούς εξοπλισμούς. Παλεύουμε για τη συντριβή των φασιστικών ομάδων που προσπαθούν να πατήσουν πόδι ακόμα και στα σχολεία. 

Η σημερινή απεργία έρχεται μέσα από την πίεση που έβαλαν εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους με τους αγώνες τους. Η ΓΣΕΕ σύρθηκε σε μια απόφαση που ούτε ήθελε, ούτε τη στήριξε. Ωστόσο σήμερα απεργούν χιλιάδες εργαζόμενοι και μάλιστα στο σκληρό ιδιωτικό τομέα. Σε πολλούς εργατικούς χώρους από το πρωί ο κόσμος πάλεψε, περιφρούρησε την απεργία και πέτυχε να κρατήσει τον χώρο κλειστό. Η σημερινή απεργία είναι ένας σταθμός για να συνεχίσουμε τους αγώνες, προκειμένου να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και για να διεκδικήσουμε την κοινωνία που μας αξίζει. 

Βασίλης Συλαϊδής
εργαζόμενος ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μέλος Δ.Σ ΕΚΑμε την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα

Η σημερινή απεργία γίνεται σε μια περίοδο που από τη μια οι εργαζόμενοι περιμένουν να δουν ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, να τους κολλάνε όλα τους τα ένσημα κι από την άλλη η κυβέρνηση κατεβάζει έναν προϋπολογισμό που διατηρεί όλες τις πολιτικές λιτότητας. 

Χρειάζεται συντονισμένη μάχη σε κάθε μαγαζί, σε κάθε επιχείρηση, για πραγματικές ΣΣΕ με αυξήσεις. Δεν αρκούμαστε σε μια “τιμητική” αύξηση μερικών ευρώ του κατώτατου, που τάζει το υπουργείο. Κι αυτές οι ΣΣΕ να εφαρμοστούν παντού. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι, μπορεί να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα αφεντικά, ώστε να εφαρμόζονται παντού οι συμβάσεις. Και ταυτόχρονα σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, παλεύουμε ώστε να δοθούν λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Με τη δράση των εργαζόμενων από τα κάτω μπορούμε να τα πετύχουμε αυτά παντού.

Βασίλης Μυρσινιάς
εργαζόμενος στον επισιτισμό, μέλος δικτύου “Καμαριέρα”

Κάναμε την επιλογή να απεργήσουμε σήμερα κι όχι μια μέρα πριν, όπως κάνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν έχουν κανένα λόγο να είναι ξεκομμένοι από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η θέση μας είναι με τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων. Η λογική που έχουν η ΕΣΗΕΑ και οι ενώσεις των ΜΜΕ να απεργούμε άλλη μέρα, σε άλλο τόπο και χρόνο πρέπει να λάβει τέλος. 

Η ηγεσία της παίζει το παιχνίδι της κάθε κυβέρνησης με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Μπορούμε να απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και να δίνουμε εξαίρεση για την κάλυψη της απεργίας και μόνο, με απεργιακά δελτία. Διεκδικούμε δημοκρατία κι ελευθερία στα ΜΜΕ. Τόσο στην ΕΡΤ, όσο και στα ιδιωτικά κανάλια, που οι συνάδελφοι πολλές φορές μένουν απλήρωτοι και δημιουργείται μια κατάσταση που βολεύει τα αφεντικά να περνάνε τη γραμμή τους. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι διεκδικούμε να πάρουμε πίσω ο,τι μας έχει κοπεί κι ακόμα περισσότερα. Ο λαός δεν ζει με επιδόματα. Χρειαζόμαστε πραγματικές ΣΣΕ με αυξήσεις, όχι κατ'επίφαση με υπογραφή του κάθε υπουργού. 

Παναγιώτης Καλφαγιάννης
πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι στο νερό απεργούμε και παλεύουμε για την παραμονή του νερού στο δημόσιο και την άμεση ανάκτηση όσων μας πήραν τα χρόνια των μνημονίων. 

Παρότι διαφωνούμε με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα παιχνίδια που έπαιξε εις βάρος της απεργίας, δίνουμε το παρών με τα εργατικά αιτήματα, όχι της “κοινωνικής συμμαχίας”. Χρειάζεται συνέχεια των κινητοποιήσεων. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Συνδικάτο και αλληλέγγυοι προσφύγαμε στο ΣτΕ για την ακύρωση της μεταβίβασης των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Παράλληλα κινητοποιούμαστε τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο κι ενημερώνουμε τον κόσμο για το τί θα σημάνει ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο αγώνας για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό, είναι όλης της κοινωνίας.

Μανώλης Μαστοράκης
ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ

Φοιτητές και φοιτήτριες με αποφάσεις των συλλόγων μας κατεβήκαμε σήμερα στην απεργία μαζί με τους εργάτες που με τους αγώνες τους όλο το τελευταίο διάστημα, έχουν αναγκάσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προκηρύξουν δύο μεγάλες απεργίες μέσα σε δυο βδομάδες. 

Μαζί φοιτητές κι εργάτες διεκδικούμε να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν στερήσει οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Παλεύουμε για αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία. Τα λεφτά από τα πλεονάσματα να πάνε για τις σχολές μας, για βιβλία, για μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων καθηγητών κι εργαζόμενων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

Άγγελος Διονυσακόπουλος
φοιτητής Φιλοσοφική Αθήνας


Στην Ιδιωτική Υγεία έχουμε ξεκινήσει να δίνουμε μια μεγάλη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Γι'αυτό και συμμετείχαμε όχι μόνο στη σημερινή απεργία αλλά και σε αυτή της 14ης Νοέμβρη. Υπάρχουν μάχες που εξελίσσονται σε μια σειρά κλινικές όπως το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν και είναι πολύ σημαντικές. 

Παίζει ρόλο ότι υπάρχουν σωματεία με παράδοση σε αυτούς τους χώρους. Σε άλλες κλινικές που δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στο κλαδικό σωματείο, γιατί η μάχη της συλλογικής σύμβασης, αλλά και των επιθέσεων σε κάθε κλινική, μας αφορά όλες και όλους. Ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό – ή και τον υποκατώτατο αν είναι κάτω από 25 ετών - είναι πολύ σημαντικό να έρθουν και να παλέψουμε μαζί. Οι επιθέσεις είναι πολλές. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία μας. Υπάρχει απληρωσιά. Η εργασία μας είναι πάρα πολύ εντατικοποιημένη, λόγω του μικρού αριθμού εργαζομένων αλλά και της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλη κερδοφορία στις κλινικές. Υπάρχει τρομοκρατία εις βάρος των συναδέλφων για να μην απεργήσουν ή ακόμα και για να μην γραφτούν στο σωματείο. 

Για όλους αυτούς τους λόγους δίνουμε το παρών στην απεργία για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες σε κλινικές όπως το Ωνάσειο και συνολικά στον κλάδο της Ιδ.Υγείας. Εν όψει και των εκλογών του κλαδικού σωματείου που έρχονται στις 13-16 Δεκέμβρη και την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση στις 4 Δεκέμβρη, θεωρούμε στοίχημα το δυνάμωμά του, με την εγγραφή όσων περισσότερων συναδέλφων γίνεται και την ενίσχυση του μαχητικού σχήματος της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών. 

Ειρήνη Ζωγραφάκη
εργαζόμενη Ιδ.Υγεία, Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών

 
Διαβάστε επίσης