Ιδέες
10 χρόνια από τον Δεκέμβρη, 45 χρόνια από το Πολυτεχνείο - Εκδηλώσεις στις σχολές

ΦΛΣ Αθήνας

Στις 3/12 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Φιλοσοφική με θέμα «10 χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη». Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των φοιτητών και μπήκαν αρκετά θέματα στη συζήτηση. Μοιραστήκαμε προσωπικές εμπειρίες και τοποθετήσεις για τα γεγονότα του Δεκέμβρη και τα παραδείγματα που άφησε στο κίνημα: για την αντίσταση ενάντια στην αστυνομική καταστολή, την επίθεση ενάντια στο άσυλο των Πανεπιστημίων και τα απανωτά lock-out που είδαμε σε μια σειρά από σχολές, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων. 

Το σύνθημα «λεφτά στις τράπεζες, στη νεολαία σφαίρες», καταλήξαμε ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς βλέπουμε λεφτά να δίνονται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για στρατόπεδα συγκέντρωσης και για το χρέος. Η νεολαία αντεπιτίθεται και ζητά αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης, συγγράμματα, μόνιμους διορισμούς καθηγητών και πτυχίο ως μόνη προϋπόθεση για εργασία. Επίσης στη συζήτηση μπήκε η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ο ρόλος των ΜΜΕ στην παραπληροφόρηση αλλά και η γρήγορη αντεπίθεση του κινήματος που ζητάει δικαίωση και απέδειξε το αντιφασιστικό-αντισεξιστικό του χαρακτήρα.

Τερέζα Μιχαλούδη

 

Πάντειος

Στις 26/11 έγινε ανοιχτή συζήτηση στο Πάντειο με θέμα «45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου». Έγινε πολύ πλούσια κουβέντα. Με αφορμή την ίδια την εισήγηση, η οποία τοποθετούσε το Πολυτεχνείο σε ένα πλαίσιο όχι αυστηρά ελληνικό, αλλά στα διεθνή γεγονότα που συνδέονται με τον Μάη του ’68, άνοιξε το ερώτημα του διεθνισμού. Τονίστηκε για παράδειγμα ότι στην κατάληψη του Πολυτεχνείου υπήρχε σύνθημα «θα γίνει της Ταϊλάνδης» επειδή λίγο νωρίτερα είχε καταρρεύσει η χούντα εκεί. 

Έμπαινε η ερώτηση αν όσοι εξεγείρονται παλεύουν για τη χώρα τους. Ή παλεύουμε σε αλληλεγγύη με όλους τους υπόλοιπους λαούς, τους εργάτες και τους φοιτητές στις άλλες χώρες; Έγινε ολόκληρη η συζήτηση του γιατί έχουμε περισσότερα κοινά συμφέροντα πχ με τους Αλβανούς φοιτητές που έκαναν την προηγούμενη βδομάδα διαδηλώσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Όλες οι τοποθετήσεις έβαλαν τη σημασία της στρατηγικής του διεθνισμού.

Μαριλένα Κουντούρη