Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι στον αγώνα

20/11, Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα

Στους δρόμους για άλλη μια φορά βγαίνουν οι συνταξιούχοι όλης της χώρας που ετοιμάζονται για μια μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπορεί η κυβέρνηση να μιλάει για μη περικοπή των συντάξεων όμως οι συνταξιούχοι ξέρουν καλά πως ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με το νόμο Κατρούγκαλου θα σημάνει νέο σφαγιασμό στις ήδη πενιχρές συντάξιμες αποδοχές τους.

Σε κοινή ανακοίνωση των συνταξιουχικών οργανώσεων τονίζεται πως οι συνταξιούχοι δεν θα δεχτούν κανένα επανυπολογισμό και καμία εφαρμογή της μείωσης με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και ζητάνε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Διεκδικούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα. Να μη γίνει μείωση του αφορολόγητου και περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας. Άμεση απόδοση των δώρων που έχουν κοπεί. Ταυτόχρονα διεκδικούν δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και αποκλειστικά  δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους. “Συνεχίζουμε όλοι πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, αδιάκοπα στο δρόμο του αγώνα”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

ΛΕΠΕΤΕ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ μπλοκάρωντας κεντρικά καταστήματα της τράπεζας στην Αθήνα. Στις 29 Νοέμβρη, μια μέρα μετά την απεργία στις 28/11, εκατοντάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Σύνταγμα σταματώντας κάθε λειτουργία. Το ίδιο επανέλαβαν και την Τρίτη 4/12 στο κεντρικό κατάστημα της Σταδίου.

“Θέλουμε να θυμίσουμε το περσινό μας σύνθημα. Ότι δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στις γιορτές. Έχουμε κλείσει ένα χρόνο στο δρόμο και έχουμε καταφέρει να μπλοκάρουμε όλων των ειδών τις μεθοδεύσεις που ήθελαν να μας πετάξουν στο ΕΤΑΤ χωρίς να μας ρωτήσουν”, τόνιζει στην ΕΑ, η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της ΕΤΕ, μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. “Τώρα, παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις, προσπαθούν να επαναφέρουν τις ίδιες προτάσεις με το μανδύα της κυβερνητικής νομοθετικής ρύθμισης. Δεν θα τους περάσει. Συνεχίζουμε τις δράσεις, τις κινητοποιήσεις μας και τους αποκλεισμούς καταστημάτων. Και στις 15 Δεκέμβρη θα κατέβουμε στο δρόμο μαζί με τους χιλιάδες συνταξιούχους που θα διαδηλώνουν ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου και τις περικοπές. Άλλωστε ο επανυπολογισμός μας ακουμπάει και εμάς. Συνδεόμαστε με το κίνημα των συνταξιούχων που έχει βγει μαζικά στο δρόμο τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα απλώνουμε το μήνυμα της δικής μας μάχης: Κάτω τα χέρια από το ΛΕΠΕΤΕ”.