Οικονομία και πολιτική
Μαρινάκης-Ρος και Τσίπρας: Η άλλη όψη του “άξονα” με Σίσι-Νετανιάχου

Συμμέτοχοι στην ίδια εταιρεία θα είναι πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και δεξί χέρι του Τράμπ, Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross καθώς οι εταιρείες τους, Capital Product Partners και Diamond S Shipping αντίστοιχα, συγχωνεύτηκαν σχηματίζοντας έναν ναυτιλιακό κολοσσό, με 68 πλοία που θα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων Handy (μεσαίου μεγέθους). 

Η συμφωνία αποτιμάται σε 1,65 δις και η νέα εταιρεία αναµένεται ότι θα εισαχθεί στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Ο Ross ο οποίος παλιότερα είχε επενδύσει στην Eurobank και την Τράπεζα Κύπρου αποτελεί βασικό συνομιλητή της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος μάλιστα εγκαινίασε την 83η ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα και εξήρε την πορεία της ελληνικής οικονομίας ως «αναπτυσσόμενο προορισμό Άμεσων Ξένων Επενδύσεων». 

Στην πραγματικότητα, οι έλληνες εφοπλιστές αποτελούν τον πυλώνα της σχέσης του ελληνικού κεφαλαίου με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό από παλιά. Στην περίοδο που διανύουμε αυτή η σχέση αναβαθμίζεται μέσω της κοινής εξόρμησης στην Ανατολική Μεσόγειο που στηρίζεται στον άξονα με το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί αυτήν την πολιτική μέσω της κλιμάκωσης της προσπάθειας για την «αξιοποίηση της ΑΟΖ» στην Κύπρο που υποδαυλίζει το ήδη εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή. 

Η πολιτική αυτή εκφράστηκε πρόσφατα στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Ελούντα όπου ο Τσίπρας έδωσε τα χέρια άλλη μία φορά με τον χασάπη της αιγυπτιακής άνοιξης, δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Είναι όνειδος για την κυβέρνηση που εκλέχθηκε στο όνομα της αριστεράς να υπηρετεί τα συμφέροντα του Μαρινάκη και να δίνει τα χέρια με τον Σίσι, τον Τραμπ και τους υπουργούς του. Η εργατική τάξη που παλεύει σήμερα για να πάρει πίσω όσα της έκλεψαν τα χρόνια των μνημονίων μπορεί μέσα από τους αγώνες της να βάλει τέλος στα κερδοσκοπικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια που καταστρώνουν στις πλάτες της και στις πλάτες των λαών της περιοχής.