Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αυστρία: “Καμία θέση για τους ναζί”

19/1, Aντιφασιστική διαδήλωση στη Βιέννη

Αντιναζιστική διαδήλωση έγινε στη Βιέννη στις 19 Γενάρη, ενάντια στη μάζωξη του FPO για τη νέα χρονιά. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που το ακροδεξιό κόμμα καλούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η ημερομηνία 19/1 είναι επιπλέον σημαδιακή για ένα κόμμα που έχει δηλώσει ότι οι μετανάστες χρειάζεται να είναι «συγκεντρωμένοι» σε ένα μέρος: ακριβώς 78 χρόνια πριν, άνοιξε στην Αυστρία το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Ρομά. 

Με συνθήματα «Η Βιέννη ξεσηκώνεται ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό», «πουθενά χώρος για τους ναζί» και «καμία θέση εξουσίας στους ναζί» εκατοντάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές βάδισαν προς το εκθεσιακό κέντρο που φιλοξενούσε τους φασίστες. «Το FPO αντιπροσωπεύει το ναζιστικό όραμα. Δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο ένα κόμμα ισλαμοφοβικό, ρατσιστικό και αντισημιτικό. Χρειάζεται να αντισταθούμε στο FPO σε όλους τους χώρους», τόνισε ο Ντέιβιντ Άλμπριχ.

Λίγες ώρες μετά την αντιναζιστική διαδήλωση ο γενικός γραμματέας του FPO, Κρίστιαν Χάφενεκερ δήλωσε ανησυχία που όλο και περισσότερο «η αντιπολίτευση καταφεύγει στους δρόμους»! Τόνισε ότι οι διαδηλώσεις αυξάνουν το διχασμό της κοινωνίας και κούνησε το δάκτυλο ότι «πρέπει να σεβόμαστε τις δημοκρατικές πλειοψηφίες». Στις προκλητικές δηλώσεις του, που κρύβουν τρόμο για το μαζικό κίνημα, οι αντιφασίστες θα απαντήσουν με νέο συλλαλητήριο στις 25 Γενάρη.