Εργατικό κίνημα
Απεργιακή 8 Μάρτη: Μάχη όλης της τάξης

Τους λόγους που έχει σημασία η φετινή 8 Μάρτη να είναι απεργιακή, ανέδειξαν όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν στη συζήτηση «STOP στις σεξιστικές επιθέσεις. Εμπρός για απεργιακή 8 Μάρτη», στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνέλευσης του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.

Στις μάχες που έχουν δώσει οι εργαζόμενες στο ΨΝΘ και κύρια οι καθαρίστριες ενάντια στις απολύσεις, στάθηκε η Κατερίνα Αβραμίδου, συνδικαλίστρια στο χώρο. Στον αγώνα για να μην κουκουλωθεί στα δικαστήρια καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης από διευθυντή στο νοσοκομείο Ζακύνθου, αναφέρθηκε η Μαρία Καραμαλίκη, εργαζόμενη τώρα στο Υπουργείο Γεωργίας.

Για την προσπάθεια να απλωθεί η απεργία στις 8 Μάρτη και στον κλάδο των συνταξιούχων και συγκεκριμένα της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να σώσουν την επικούρηση και τα ταμεία υγείας τους, μίλησε η Ιωάννα Παυλοπούλου. Τη σύνδεση ανάμεσα στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων εργαζόμενων, στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναικών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με τις 8 Μάρτη, έκανε η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

“Στο πιο μεγάλο μας παράδειγμα”, τη Ρώσικη Επανάσταση του 1917, που ξεκίνησε με την απεργία και τη διαδήλωση των γυναικών στις 8 Μάρτη και έφτασε, με την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη λίγους μήνες μετά, να αμφισβητήσει ολόκληρο το πλαίσιο του σεξισμού και της καταπίεσης, στάθηκε η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω και συγγραφέας του βιβλίου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”. Για την απόφαση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγίος Σάββας να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη με στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενημέρωσε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου.

Για το άπλωμα της απεργίας στις 8 Μάρτη σε όλους τους χώρους και όλες τις πόλεις, μίλησε η Αγγέλα Χαραλαμπάκη, καθαρίστρια από το Ηράκλειο Κρήτης. Το τεράστιο ενδιαφέρον που βρίσκει η πρόταση για απεργιακή 8 Μάρτη σε όλους τους χώρους, ανέδειξε η Τιάνα Ανδρέου, εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Την ανάγκη να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε δήμο και δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.