Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πάντειο: Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου "Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών" 16/1

Την Τετάρτη 16/1 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» στο Πάντειο. Στο πάνελ των ομιλητών ήταν η Ειρήνη Λαγάνη, καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και η Μαρία Στύλλου, συγγραφέας του βιβλίου.

«Οι διαρκείς αγώνες των γυναικών από κάθε γωνιά του πλανήτη, συναντιούνται και συνομιλούν σε αυτό το βιβλίο.» είπε η Ειρήνη, ξεκινώντας την παρουσίαση. Τόνισε την χρησιμότητα της συζήτησης αυτής στο σήμερα, που η οικονομική κρίση και τα μνημόνια βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, αναδεικνύοντας ότι άντρες και γυναίκες, εργάτες και εργάτριες, μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτή την καταπίεση. Ακόμη, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ρώσικης Επανάστασης και στις κατακτήσεις που κέρδισαν οι γυναίκες μέσα απ’ αυτή την ανατροπή.

Στη συνέχεια η Μαρία Στύλλου, θύμισε τα αιτήματα του γυναικείου κινήματος ήδη απ’ την εποχή της απεργίας στη “Ρετσίνα” του Πειραιά, που έβαζαν στο κέντρο την εγγραφή τους στα συνδικάτα, τη μάχη απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και τη διεκδίκηση της ψήφου. Οι αγώνες ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση συνεχίζουν και σήμερα, τόνισε, με μαχητικότητα και αυτοπεποίθηση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της απεργίας στη Google, των δημοσιογραφισσών στην Ιαπωνία, μέχρι τη μεγαλειώδη απεργιακή 8 Μάρτη στην Ισπανία πέρσι. Κεντρικό στοιχείο της εισήγησης ήταν η πρωτοβουλία για απεργία φέτος στις 8 Μάρτη στην Ελλάδα και η προσπάθεια να απλωθεί σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε σχολή.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν 40 φοιτήτριες και φοιτητές και η συμμετοχή τους στην κουβέντα ήταν καθοριστική. Άνοιξαν ζητήματα όπως η κυριαρχία των στερεοτύπων για τη γυναίκα ως μητέρα και η ανάγκη για τη μάχη της ελεύθερης επιλογής, η καταπίεση σε περίοδο λιτότητας στις πλάτες των γυναικών, η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, ακόμη και η στάση των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στο ζήτημα του σεξισμού.

Στη συζήτηση βρέθηκε και χαιρέτησε η πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη. Το ζήτημα της γυναικείας καταπίεσης αφορά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και το σύνολο της κοινωνίας, τόνισε, επισημαίνοντας τη σημασία να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις στα Πανεπιστήμια. Στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε και εκείνη στη συμβολή της Ρώσικης Επανάστασης και στις κατακτήσεις των γυναικών τότε, και πρότεινε το συγκεκριμένο βιβλίο να βρίσκεται, πλέον και στη βιβλιοθήκη της σχολής.