Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Iσπανία: Οι γυναίκες ενάντια στον φασισμό

Αντιφασιστικός συναγερμός από το ένα άκρο της Ισπανίας ως το άλλο σήμανε στις 15 Γενάρη. Στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας, στη Σεβίλλη, ορκιζόταν ο νέος πρωθυπουργός της Δεξιάς, με τις ψήφους των φασιστών του Vox. Αλλά απ’έξω ήταν ήδη συγκεντρωμένος χιλιάδες κόσμος. 

Το απόγευμα η Σεβίλλη δεν ήταν μόνη της, αλλά οργανώθηκαν ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε περισσότερα από εκατό σημεία, με τεράστια επιτυχία. Σε όλες τις πόλεις της Ανδαλουσίας υπήρξε μαζική κινητοποίηση από συνδικάτα, αντιρατσιστικές, γυναικείες οργανώσεις και την Αριστερά. Παρόν αναγκάστηκε να είναι και το PSOE. Η Μαδρίτη πλημμύρισε από διαδηλωτές. 

Στην Καταλωνία χιλιάδες έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους και όσες αντιστέκονται στην Ανδαλουσία. Το καινούργιο φαινόμενο μετά τις αυθόρμητες διαδηλώσεις της 3ης Δεκέμβρη, είναι ότι το γυναικείο κίνημα έχει μετατραπεί στην ατμομηχανή του αντιφασιστικού. Οι γυναικείες οργανώσεις που οργάνωσαν την απεργία της 8 Μάρτη και μαζικές κινητοποιήσεις όλη την περασμένη χρονιά έχουν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα να σταματήσουν το Vox.