Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη Αμβρόσιου στις 23/1

Πέρυσι το Μάρτιο έγινε η δίκη του Μητροπολίτη Αιγαλείας Αμβρόσιου με κατηγορίες για ρητορική μίσους και προτροπή σε πράξεις βίας ενάντια σε ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους. Μια μήνυση που έγινε αυτεπάγγελτα μετά από ανάρτηση του ίδιου στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η επίμαχη ανάρτηση, που έγινε το Δεκέμβριο του 2015, και δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία, χρησιμοποιούσε φράσεις όπως «Φτύστε τους, μαυρίστε τους» ή «είναι εκτρώματα της φύσεως, μην τους αφήσετε να σηκώσουν κεφάλι».

Στη δίκη φάνηκε ξεκάθαρα η συμπόρευση της έδρας με τους δικηγόρους του Μητροπολίτη καθώς σε όλη τη διάρκειά της γινόταν προσπάθεια να παρουσιαστεί πως η ανάρτηση δεν αναφερόταν σε ανθρώπους, αλλά σε πολιτικές. Προσπάθεια να μην δικαστεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά να παρουσιαστεί σαν μια πολιτική τοποθέτηση. Και μέχρι ενός βαθμού, ήταν αναμενόμενο, καθώς η δίκη έγινε στην έδρα του, στο Αίγιο όπου οι σχέσεις εκκλησίας- κράτους είναι χρόνια στενά συνδεδεμένες.

Το εντυπωσιακό ήταν πως ο ίδιος στην απολογία του διέψευσε αυτές τις προσπάθειες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν ο νόμος το επέτρεπε, θα τους σκότωνα», αναφερόμενος σε άτομα που είχαν κάνει αντιομοφοβική δράση έξω από την Επισκοπή.

Η έδρα παρ’ όλα αυτά τον απάλλαξε. Ένα χρόνο μετά, και πάλι με αυτεπάγγελτη διαδικασία, η υπόθεση αναβαθμίστηκε και στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη, δικάζεται σε τριμελές εφετείο. Μια θετική εξέλιξη καθώς οι πιέσεις πάνω στην έδρα δε θα μπορεί να είναι ίδιες καθώς εμπλέκονται και άλλοι λειτουργοί.

Οργανώνουμε την παρουσία μας μέσα και έξω από το δικαστήριο, όπως είχαμε κάνει και πέρυσι, για να πιέσουμε να γίνει απρόσκοπτα η διαδικασία και επιτέλους να καταδικαστεί. Είναι ενθαρρυντικό πως την προηγούμενη φορά οι μοναδικοί που βρέθηκαν να τον στηρίξουν ήταν ιερείς και κανένας από την τοπική κοινωνία. Πράγμα που δείχνει πως ο κόσμος της περιοχής αλλά και συνολικότερα δε στηρίζει τέτοιου είδους απόψεις και ακραίες προτροπές.

Πέτρος Σαπουντζάκης
Εκπαιδευτικός, μέλος Πολύχρωμου Σχολείου, ένας από τους 
9 μάρτυρες στη δίκη