Εργατικό κίνημα
ΕΛΤΑ: 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο 23/1

Με 24ωρη απεργία και ένα μεγάλο Πανταχυδρομικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 23 Γενάρη με συγκέντρωση στις 11πμ στο Θέατρο Άλφα (Πατησίων 37) και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα απαντάνε οι εργαζόμενοι στην επιχειρούμενη συρρίκνωση των ΕΛΤΑ και τις χιλιάδες απολύσεις προσωπικού που ετοιμάζεται να κάνει η διοίκηση με δικαιολογία την δήθεν “εξυγίανση”και τον “εξορθολογισμό”.

Σύμφωνα με το πλάνο “βιωσιμότητας” του Υπερταμείου, στο οποίο υπάγονται και τα ΕΛΤΑ όπως και δεκάδες άλλες ΔΕΚΟ και περιουσία του ελληνικού δημόσιου, προωθείται η μείωση 2.300 και πλέον θέσεων εργασίας, το κλείσιμο 220 και πλέον καταστημάτων και η συνολική υποβάθμιση της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης με σκοπό τη συρίκνωση των ΕΛΤΑ.

“Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. Ξέρουμε καλά από το παρελθόν πως κάθε φορά που επιχειρήθηκαν απολύσεις και κλεισίματα στις ΔΕΚΟ έγιναν προς όφελος των ιδιωτικών εταιριών και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Το είδαμε στην Ολυμπιακή, το είδαμε στη ΔΕΗ, το είδαμε στον ΟΣΕ, τώρα το βλέπουμε και στα ΕΛΤΑ. Πρέπει να βάλουμε φρένο. Αυτή η απεργία είναι ένα βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται κλιμάκωση για να μπλοκάρουμε τις χιλιάδες απολύσεις”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη εργαζόμενος από τα κεντρικά των ΕΛΤΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ): “Ενώ ζητούν από τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, αποκρύπτουν την αποτυχία τους στην εξεύρεση νέων πελατών και εναλλακτικών πηγών εσόδων.

Τα έσοδα των ΕΛΤΑ έχουν συρρικνωθεί πάνω από 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης και θα συρρικνωθούν και το 2019, παρόλο που η εγχώρια ταχυδρομική αγορά παρουσιάζει άνοδο.

Αγνοούν ότι το δημόσιο ταχυδρομείο, τα ΕΛΤΑ είναι βασική υποδομή του κράτους, με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα, το οποίο θα έπρεπε να εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες.

Απαιτούμε: καταβολή όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ΕΛΤΑ, καταβολή όλων των ποσών που έχουν απομειωθεί από το μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΤΑ, εξαιτίας αναγκαστικών νόμων (10% από τη συμμετοχή στο Τ.Τ. και κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα ΕΛΤΑ στο πλαίσιο του PSI), συνολικού ποσού 220 εκατ. ευρώ περίπου. Άμεσες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές και επείγουσες ανάγκες του Οργανισμού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της  ΠΟΣΤ που καλεί στην απεργία.