Διεθνή
Συρία: Λήγει η “παύση πυρός”

Οι 150 ώρες της “παύσης πυρός” στη Συρία λήγουν καθώς η Εργατική Αλληλεγγύη πηγαίνει στο  Τυπογραφείο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήδη προαναγγέλλει πως θα ακολουθήσουν νέες “εκκαθαρίσεις” σε βάρος των Κούρδων, γιατί “δεν έχουν αποσυρθεί πλήρως”. 

Η παύση πυρός ήρθε σαν αποτέλεσμα της τετραπλής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ από τη μια μεριά και Τουρκίας, Ρωσίας και καθεστώτος Άσαντ από την άλλη. Η Ρωσία εγγυήθηκε στην Τουρκία ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα αποσυρθούν σε βάθος περισσότερο από 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα και το καθεστώς Άσαντ θα αναλάβει να τους κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας και ακίνδυνους. Όταν αποσυρθούν, η Τουρκία θα συνεχίσει την εισβολή της αλλά, σύμφωνα με τη συμφωνία, όχι στο βάθος που αρχικά εξήγγειλε. 

Όλα αυτά είναι απλώς στα χαρτιά. Η ίδια η “παύση πυρός” δεν σταμάτησε τα εγκλήματα. Αμερικάνοι στρατηγοί και πράκτορες οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, δηλώνουν στο περιοδικό Time ότι “πολιτοφυλακές με τη στήριξη της Τουρκίας, εξοπλισμένες από την Άγκυρα, σκοτώνουν άμαχους σε περιοχές που εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ”. Ενώ προειδοποιούν ότι στην πρώτη ευκαιρία η Τουρκία θα κλιμακώσει το διωγμό των αμάχων που έχουν παραμείνει στη μεθόριο και θα μεταφέρει μαζικά Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Οι κουρδικές δυνάμεις που αναπτύσσουν τις αμυντικές τους γραμμές πιο Νότια έχουν την εγγύηση της Ρωσίας ότι δεν θα τους φτάσουν τα τουρκικά τανκς, αλλά αυτές οι εγγυήσεις έχουν δει όλοι πρόσφατα τι αξία έχουν.