Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 18 Φλεβάρη: “Όλοι στους δρόμους”

Αθήνα 2/10/19, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Στις 18 Φλεβάρη πρέπει όλες και όλοι να είμαστε στους δρόμους. 

Κατά γενική ομολογία του κόσμου της δουλειάς, των συνδικαλιστών κι όλων των συλλογικών φορέων της εργατικής τάξης, το νομοσχέδιο του Βρούτση δεν αποτελεί κάποια βελτίωση του προηγούμενου νομοσχεδίου του Κατρούγκαλου, αντίθετα αποτελεί μια τεράστια επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση. Σφραγίζει όλες τις μνημονιακές περικοπές και τις επιθέσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα και θωρακίζει τα προηγούμενα αντιασφαλιστικά μέτρα απέναντι σε ενδεχόμενες αντισυνταγματικότητες. Πέραν όμως της εφαρμογής κι επέκτασης των αντιασφαλιστικών μέτρων του Κατρούγκαλου, προχωράει και σε περαιτέρω επιθέσεις. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Ενοποιεί τα επικουρικά ταμεία με τον ΕΦΚΑ, κίνηση που θα οδηγήσει στην καταλήστευση των αποθεματικών τους και στην οριστική κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και το δρόμο στην επέλαση των ιδιωτικών κεφαλαίων στην ασφάλιση. Αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές της επίθεσης. 

Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχει κλείσει 40 χρόνια δουλειάς. Και πάλι θα πάρει ένα μόνο κομμάτι από τα λεφτά που έχει δώσει. Ειδικά για τους νέους εργαζόμενους τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Με την επισφάλεια, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας και την ανασφάλιστη εργασία, ποτέ δεν θα φτάσουν τα απαραίτητα ένσημα και είναι αμφίβολο αν θα πάρουν κατιτίς παραπάνω από το ξεροκόμματο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ.

Γι’ αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μια ιδιαίτερη επίθεση στους νέους εργαζόμενους και ειδικά αυτούς που εργάζονται με όρους επισφάλειας, τους συμβασιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως κι αν λέγονται από κλάδο σε κλάδο. Ορισμένου χρόνου, έκτακτοι, ΟΑΕΔ, αναπληρωτές, εργολαβικοί, δανειζόμενοι, μπλοκάκηδες… όλοι όσοι σήμερα δουλεύουν χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει την επόμενη μέρα. Όλοι αυτοί – ειδικά αυτοί – θα πρέπει να δώσουμε μαζικά το παρών στην απεργία, μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους και τα σωματεία, για να απαιτήσουμε να ξηλωθεί συνολικά η επίθεση του Βρούτση, αλλά και η ψηφισμένη του Κατρούγκαλου και να διεκδικήσουμε δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν για τους εργαζόμενους με μοναδική επιβάρυνση στο κράτος και την εργοδοσία. Να πάρουμε πίσω τα δισεκατομμύρια των εισφορών μας που ληστεύτηκαν από τα ταμεία, για πραγματική κοινωνική ασφάλιση με έλεγχο των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Τα λεφτά των ταμείων δεν είναι τίποτα άλλο από τις δικές μας εισφορές, τα λεφτά που έχουμε βγάλει με τον ιδρώτα μας και μας παρακρατούνται για τις συντάξεις των προηγούμενων και τις δικές μας. Όχι για να τζογάρονται και να κλέβονται από τα αφεντικά. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να βγούμε στις 18/2 στους δρόμους. Και να συνδέσουμε τη μάχη για την κοινωνική ασφάλιση με όλες τις ανοιχτές μάχες του εργατικού κινήματος. Για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας εξοπλισμένο και χρηματοδοτημένο έτσι ώστε να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών. Για μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων και σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

Αντώνης Σκαρπέλης
Εργαζόμενος ΥΠΠΟ, 
σύνεδρος στο ΕΚΑ με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα