Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πειραιάς: Ξεκίνησαν οι δράσεις για τις 21Μ

Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά, 8/2

Το Σάββατο 8/2 έγινε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά με δυο άξονες: τη δίκη της ΧΑ και, την αλληλένδετη με την πάλη ενάντια στον φασισμό, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μάχη ενάντια στο ρατσισμό, με ορόσημο τις 21 Μάρτη και τη διεθνή κινητοποίηση. Συμμετείχαν πάνω από 40 αντιφασίστριες και αντιφασίστες.

Πρώτος μίλησε ο Θ. Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Περιέγραψε σε ποια φάση βρίσκεται η μάχη για την καταδίκη των ναζί, μετά την εισαγγελική πρόταση και τις αγορεύσεις των δικηγόρων των θυμάτων. Εξήγησε πόσο αστήρικτη ήταν η πρόταση της εισαγγελέως, αλλά και πόσο σημαντική είναι η δουλειά που έχουν κάνει οι τρεις ομάδες δικηγόρων πολιτικής αγωγής. Έχουν καταφέρει να αναδείξουν όλα τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχειά. Κρίσιμο στοιχείο ωστόσο, που τονίζουν όλοι οι δικηγόροι από την πρώτη στιγμή, ήταν η σύνδεση με το αντιρατσιστικό κίνημα. Έτσι μόνο μπορούμε να φέρουμε σε πέρας αυτή τη δίκη με θετική έκβαση: να καταδικαστούν οι ναζί της ΧΑ.

Στη συνέχεια η Μ. Ανδρέου, καθηγήτρια από την ΕΛΜΕ Πειραιά, μίλησε για τη σχέση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ με το καμπ Σχιστού, καθώς και για τη δράση της ΚΕΕΡΦΑ στην περιοχή. Πρώτη γραμμή της πολιτικής μας δράσης είναι η κινητοποίηση των προσφύγων. Έχουμε το ιδιαίτερο φαινόμενο στον Πειραιά να είναι ακόμη ανοιχτά τα γραφεία της ΧΑ και να έχει η ναζιστική συμμορία δυο δημοτικούς συμβούλους. Όποτε μπαίνουν τα θέματα για το προσφυγικό προσπαθούν όχι μόνο να στηρίξουν τη γραμμή της ΝΔ για κλειστά σύνορα και κέντρα κράτησης αλλά και να τη διευρύνουν. 

Επειδή τα καθήκοντα λοιπόν είναι τόσο μεγάλα, είναι επιβεβλημένη η εξωστρεφής παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ στην περιοχή. Εξώστρεφη ξεκινώντας από την ίδια την εκδήλωση, που οργανώθηκε με μεγάλες εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις, παρά το καθημερινό σαμποτάζ από φασιστοειδή. Έγινε πλούσια συζήτηση από τους συμμετέχοντες. Τα συμπεράσματα ήταν κοινά αποδεκτά. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία της δίκης στο πλευρό της πολιτικής αγωγής. Ταυτόχρονα τα αιτήματα για ανοιχτά σύνορα και πόλεις είναι στην ημερήσια διάταξη σε μια δύσκολη περιοχή όπως ο Πειραιάς που έχει Cosco, εφοπλιστές και χρυσαυγίτες.