Καταπίεση και απελευθέρωση
Στο πλευρό της Άννας Πήλιου

Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε στο δικαστήριο στις 5 Φλεβάρη ο διευθυντής του 2ου Εσπερινού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, Ν. Τσικόπουλος, ο οποίος κατηγορήθηκε για ακραίες τρανσφοβικές συμπεριφορές απέναντι στη διεμφυλική μαθήτριά του, Άννα Πήλιου. Η Άννα Πήλιου, ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, δεχόταν τρανσφοβικές επιθέσεις και βασανισμούς από συμμαθητές της για μια ολόκληρη περίοδο που φοιτούσε εκεί. Ο διευθυντής όχι μόνο δεν έπαιρνε μέτρα για να την προστατέψει, αλλά συντηρούσε και υποδαύλιζε την ένταση και το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος της, κατηγορώντας την ότι ντύνεται προκλητικά, λέγοντας ότι έχει στο σχολείο «έναν πούστη που ντύνεται γυναικεία», αρνούμενος να χρησιμοποιεί το όνομά της κλπ. Η καθηγήτρια που την στήριξε απέναντι σε αυτή την κατάσταση δέχτηκε πειθαρχικό και τέθηκε σε αργία.

Στις συγκλονιστικές καταθέσεις τους στο δικαστήριο, η Άννα και η καθηγήτρια που την στήριξε, ανέδειξαν πώς η ομοφοβία και η τρανσφοβία μπορούν να στοιχίσουν σε μια μαθήτρια από την δυνατότητά της να ολοκληρώσει το σχολείο μέχρι την ίδια της τη ζωή –η ιστορία της Άννας θυμίζει έντονα την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Περιέγραψε και την απόπειρα εμπρησμού σε βάρος της, μια επίθεση που είχε πάρει δημοσιότητα τότε και οδήγησε μια σειρά οργανώσεις, ανάμεσά τους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να αναδείξουν το πρόβλημα της τρανσφοβίας στα σχολεία.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι πράγματι ο διευθυντής εξύβρισε και απείλησε την Άννα το 2013, αλλά έκρινε απαράδεκτη τη δίωξη για τυπικούς λόγους. Τον αθώωσε για αντίστοιχες κατηγορίες που αφορούν το 2017. Όπως τόνισε η Άννα στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Την απόφαση του δικαστηρίου την ένιωσα αρχικά σαν χτύπημα στην καρδιά μου, που σκοτώνει. Βέβαια επί της ουσίας, ηθικά, δεν δικαιώθηκε ο γυμνασιάρχης. Τον έσωσε ένας δειλός πρόεδρος που έδωσε σε εμένα δυο πράγματα και σε αυτόν τα υπόλοιπα. 

Ο συνήγορός του, Παπαστεργίου, είναι αντιπρόεδρος του ΕΕΔΑ και υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ στον ΔΣΑ, έχει σχέσεις με την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της οποίας είμαι κι εγώ, κι όμως υπερασπίστηκε έναν άνθρωπο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπέρ του κατέθεσε η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην υπουργός, λέγοντας ότι ο γυμνασιάρχης ήταν αντιστασιακός –λες και σε 45 χρόνια από τη μεταπολίτευση δεν μπορεί κανείς να είναι ομοφοβικός, ή λες και δεν ξέρουμε ότι ένα μέρος της αριστεράς έχει λάθος απόψεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα».

Συμπαράσταση

Η αίθουσα του δικαστηρίου γέμισε συμπαραστάτριες και συμπαραστάτες, ανάμεσά τους και καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που είχαν δώσει τη μεγάλη μάχη το 2014 για να μην απολυθούν. Αυτή τη μάχη είχε στηρίξει ολόψυχα η Άννα και στο Pride εκείνης της χρονιάς συμμετείχε ένα μαζικό εργατικό μπλοκ καθαριστριών. Παρά την απαλλαγή του διευθυντή, ήταν μια νίκη το ότι άνοιξε ξανά και τόσο πλατιά η συζήτηση για το πώς θα διεκδικήσουμε μια Παιδεία χωρίς τρανσφοβία και ομοφοβία.

Με τις νέες επιθέσεις της Κεραμέως, υλικές και ιδεολογικές, η Παιδεία υποβαθμίζεται: υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, θρησκευτική κατήχηση. Σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα που καταλήγει να εξατομικεύει εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, όσοι και όσες θέλουν να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να απομονωθούν ή ακόμη και να τιμωρηθούν –όπως συνέβη με την καθηγήτρια της Άννας. Οργανωμένοι/ες στους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διεκδικήσουν –όπως έκαναν πράγματι πολλές ΕΛΜΕ τη χρονιά που καθιερώθηκαν οι θεματικές βδομάδες- να γίνουν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας τα ζητήματα του φύλου και σεξουαλικότητας. Και προσλήψεις για να δημιουργηθούν δομές που θα βοηθούν στη συνολική και ποιοτική αντιμετώπιση τρανσφοβικών περιστατικών.