Εργατικό κίνημα
Ξεσηκωμός στα Νοσοκομεία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Την Πέμπτη 13/2 η ΠΟΕΔΗΝ καλεί όλα τα σωματεία σε παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8πμ έξω από το υπουργείο Εργασίας απαιτώντας την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Την Τρίτη 18/2 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική για το ασφαλιστικό και ακολουθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 5 Μάρτη. Στο μεταξύ συνεχίζονται σε όλα τα νοσοκομεία οι αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού να υποχρεώνει με “εντέλεσθε” νοσηλευτές-τριες να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία τάχα για να ανοίξει κρεβάτια ΜΕΘ.

Για το θέμα στις 6/2 οι εργαζόμενοι στον Άγιο Σάββα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην 1η ΥΠΕ και ακολούθησε νέα κινητοποίηση στις 10/2 στην ΥΠΕ με τη συμμετοχή εργαζομένων από τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Αμαλία Φλέμινγκ, Σπηλιοπούλειο, Παμμακάριστος, Γεννηματά, Ιπποκράτειο και της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στις αυθαίρετες μετακινήσεις εργαζομένων. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν τα Σωματεία εργαζομένων Α. Φλέμινγκ, Άγιου Σάββα μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕάρχη αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα:

“Η Διοίκηση της Υ.ΠΕ, κατόπιν προφανώς πολιτικής απόφασης, αιφνιδιαστικά, παρακάμπτοντας κάθε διαδικασία, μετακίνησε νοσηλευτές –πάνω από δέκα- από κάποια Νοσοκομεία σε κάποια άλλα με πρόσχημα το άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ που παρέμεναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Το πρόβλημα είναι βέβαια υπαρκτό και κρίσιμο για την Υγεία του λαού, ιδίως μέσα στο χειμώνα, σε περίοδο έξαρσης της γρίπης και άλλων επιδημιών. Είναι όμως ξεκάθαρο πως μόνη λύση είναι η άμεση πρόσληψη προσωπικού που θα εκπαιδευτεί και θα στελεχώσει αυτές τις Μονάδες πρώτης γραμμής, όπως και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τα Νοσοκομεία. Όλα αυτά είναι γνωστά στην Κυβέρνηση, που ενώ έχει προαναγγείλει χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία, δεν έχει κάνει ως σήμερα ούτε μία. Αποπειράται έτσι να ανοίξει -και να διαφημίσει δεόντως- το άνοιγμα κρεβατιών σε κάποια Νοσοκομεία, κυρίως κεντρικά, ενώ οδηγεί σε μαθηματικό κλείσιμο κάποια άλλα! 

Γι’ αυτό χαρακτηρίζουμε την απόφαση της Διοίκησης της Υ.ΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και τις «εξηγήσεις» που επιχειρήθηκε να δοθούν, όχι μόνο προσχηματικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά και επικίνδυνες. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις απαιτώντας να ανακληθούν οι μετακινήσεις και να προσληφθεί άμεσα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία”.

“Η απαξίωση του Ε.Σ.Υ. είναι δολοφονική για την Δημόσια Υγεία, ακόμα πιο επικίνδυνη από τον κορονοϊό και την γρίπη, εμπρός λοιπόν με απεργίες να τους χαλάσουμε τα σχέδια!” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Νοσοκομείων.