Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στα στρατόπεδα-φυλακές!

Aπό τη διαδήλωση των γυναικών προσφύγων της Μόριας την περασμένη βδομάδα

Στην υλοποίηση των αποφάσεων του ρατσιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το φθινόπωρο στην Βουλή για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων και μαζικών γρήγορων απελάσεων προχωράει η κυβέρνηση της ΝΔ.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας ανακοίνωσε ότι προχωρά το συντομότερο στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης, η υπουργική απόφαση της επίταξης υπογράφηκε ύστερα από την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κατασκευή κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών σχεδιάζεται να ξεκινήσει, άμεσα, τον Μάρτιο με στόχο να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον υπουργό στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα πέντε νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις με στόχο παραμονής των προσφύγων τους 3 μήνες. Και μετά τους τρεις μήνες;

Ο υπουργός έκανε ξεκάθαρο τι εννοεί “επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου” λέγοντας ότι στόχος είναι οι απελάσεις, που πρέπει να φτάσουν τα 200 άτομα την εβδομάδα προσθέτοντας, για να μην υπάρχει αμφιβολία, ότι “η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών... Στο οργανόγραμμα του υπουργείου, που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο, θα συστήσουμε μια Διεύθυνση Επιστροφών η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι... Θα γίνει επίσης μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εκκαθαρίσουμε (!) τις 87.000 εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μέχρι 31/12/2019... Αυτοί που έχουν λάβει άσυλο και ζουν εδώ δεν είναι πολλοί, γύρω στις 40.000. Οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 87.000”.

Επιπλέον, μετά την διαμόρφωση λίστας χωρών με “μη προσφυγικό προφίλ” που θέτει υποψήφιους για απέλαση χιλιάδες ανθρώπους από την Αφρική και την Ασία, ο υπουργός στοχοποίησε συγκεκριμένα τους Αφγανούς πρόσφυγες λέγοντας: “Στο Αφγανιστάν, υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου” προσθέτοντας ότι “αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί και όχι Σύροι”. Απείλησε επίσης εμμέσως πλην σαφώς όλους τους πρόσφυγες που διαδηλώνουν για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στη Μόρια και αλλού ότι “βάσει του νέου νόμου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά” δεν θα δικαιούνται άσυλο ακόμη και αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.”.

Στο επίπεδο της αποτροπής δήλωσε ότι τα “πλωτά φράγματα θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά για να δούμε κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά” ενώ στο μεταξύ η ΕΛ.ΑΣ προκήρυξε τις προηγούμενες μέρες διαγωνισμό για την πρόσληψη 800 συνολικά Συνοριακών Φυλάκων εκ των οποίων οι 240 θα κατανεμηθούν στην Λέσβο. 

Σύμφωνα με την ΕφΣυν, τα μέρη που επιτάσσονται για να γίνουν στρατόπεδα “για τρία χρόνια έναντι ενοικίου είναι ιδιωτικές και δημοτικές εκτάσεις στις τοποθεσίες: Καράβα της Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17») της Χίου και Ζερβού της Σάμου. Αντίστοιχες δομές θα δημιουργηθούν επίσης στην Κω και τη Λέρο δίπλα στις υπάρχουσες δομές, στο στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή στο Πυλί της Κω και στα Λέπιδα της Λέρου”. 

Σε αποφάσεις που παίρνουν τα δημοτικά συμβούλια στα νησιά του Β. Αιγαίου δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τη δημιουργία των στρατοπέδων και απειλούν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ. Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έχει αποφασίσει να αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή με στάθμευση βαρέων οχημάτων στις εισόδους των δυο δρόμων που οδηγούν στα πιθανά σημεία εγκατάστασης της δομής. Επίσης μετά από κάλεσμα των δημάρχων των νησιών σε κινητοποίηση έξω από τη συνάντηση με τους υπουργούς που ήταν προγραμματισμένη την Πέμπτη στην Αθήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ότι την αναβάλει. 

Κλιμάκωση

Αυτό που χρειάζεται άμεσα στα νησιά αλλά και σε όλη τη χώρα είναι η κλιμάκωση ενός κινήματος που θα σταματήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων όπου και αν το επιχειρήσουν και θα επιβάλει ταυτόχρονα το κλείσιμο της Μόριας και όλων των ήδη υπαρχόντων (“ανοιχτών” και “κλειστών”) βάζοντας καθαρά τα αιτήματα που εδώ και χρόνια προτάσσει το κίνημα αλληλεγγύης: 

• Στοπ στις απελάσεις- Άσυλο, στέγη και χαρτιά σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

• Κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που κλείνει τα σύνορα της ΕΕ στους κατατρεγμένους -εξωτερικά και εσωτερικά- και είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των “χοτ σποτ”. 

• Κατάργηση της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών που  κυνηγάνε αθώους ανθρώπους την ώρα που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο. 

• Σύνορα, πόλεις, σχολεία ανοιχτά για τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους.

Αυτή είναι η απάντηση που χρειάζονται να ξαναδώσει άμεσα το κίνημα αλληλεγγύης και τα συνδικάτα μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες (που την περασμένη βδομάδα διαδήλωσαν παιδιά, γυναίκες και άντρες στους δρόμους της Μυτιλήνης) στα ρατσιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Αυτή είναι η απάντηση και στον περιφερειάρχη Αιγαίου και όσους δημάρχους και άλλους τοπικούς παράγοντες προσπαθούν να εκτρέψουν το δίκαιο αίτημα για κλείσιμο των στρατοπέδων εναντίον των προσφύγων, με ρατσιστικές συνάξεις και αποφάσεις που ζητάνε περισσότερη Φρόντεξ και άμεσες απελάσεις, συμπράττοντας τελικά με όλους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που υποτίθεται αντιμάχονται. 

Ταυτόχρονα πρέπει να απομονωθεί άμεσα και αποφασιστικά από τους κατοίκους και το μαζικό κίνημα η φασιστική απειλή που έκανε την εμφάνισή της με τη μορφή ταγμάτων εφόδου στη Μόρια και στη Μυτιλήνη την περασμένη βδομάδα.  

Απαιτούμε μαζί με το κόσμο της αλληλεγγύης από τα νησιά να ακυρώσει τώρα την ΠΝΠ για την ίδρυση των φυλακών προσφύγων. Να πάρουν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες άσυλο και χαρτιά, να ναυλωθούν τώρα καράβια και να έρθουν τώρα στις πόλεις και τις γειτονιές! Γυρνάμε την πλάτη στο ρατσισμό και προχωράμε να δώσουμε τις απαντήσεις με μαζικά συλλαλητήρια κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 21 Μάρτη σε όλη την Ελλάδα” αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ.

Το ρατσιστικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης συμπίπτει με την καμπάνια, στην Ελλάδα σε μια σειρά πόλεις και διεθνώς, για την οργάνωση της Διεθνούς Μέρας Δράσης ενάντια στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή στις 21 Μάρτη. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Με αποφάσεις συνδικάτων, συλλόγων, οργανώσεων, οργανώνοντας εκδηλώσεις, δράσεις και διαδηλώσεις, να σταματήσουμε τα ρατσιστικά σχέδια της ΝΔ και ταυτόχρονα να δώσουμε μια μαζική ενωτική απάντηση στον ρατσισμό και τον φασισμό. Οργανώνοντας μια 21 Μάρτη που να τρίξει ο τόπος και να φτάσει  σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα που έστειλαν την περασμένη βδομάδα οι πνιγμένοι από τα δακρυγόνα πρόσφυγες της Μόριας: Αζαντί. Ελευθερία.