Εργατικό κίνημα
Μαζικά στην Πανεργατική 18Φ

Αθήνα 2/10/19, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Πανεργατική απεργία την Τρίτη 18/2 ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, καλούν ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και μιας σειράς άλλων πόλεων.

Όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 18/2 δίνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. 

“Το νομοσχέδιο του Βρούτση για το Ασφαλιστικό είναι η μεγαλύτερη επίθεση της κυβέρνησης του Μητσοτάκη στην εργατική τάξη μέχρι τώρα. Είναι μια επίθεση που ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ...” επισημαίνει μεταξύ άλλων η προκήρυξη του Συντονισμού με την οποία οργανώνει την Πανεργατική της 18/2 και καλεί σε κλιμάκωσή με νέα απεργία αμέσως μετά.

Σε αυτό το δισέλιδο, αγωνιστές κι αγωνίστριες από μια σειρά εργατικούς χώρους, μιλούν για την απεργία και την οργάνωσή της.


Αθήνα 
προσυγκέντρωση 10:30πμ Υπ.Εργασίας
συγκέντρωση συνδικάτων 11πμ πλ.Κλαυθμώνος
 
Θεσσαλονίκη
10:30πμ Αγ.Βενιζέλου
 
Χανιά 
10:30πμ πλ.Αγοράς
 
Πάτρα 
10:30πμ Εργατικό Κέντρο
Γιάννενα 
10πμ Εργατικό Κέντρο
 
Ξάνθη 
10:30πμ Κεντρική Πλατεία

Η επίθεση στο ασφαλιστικό είναι επίθεση στις βαθιές κατακτήσεις της εργατικής τάξης κι ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ξεθεμελιώνει τον πυρήνα του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος όπως υπήρχε μέχρι τώρα και γι'αυτό η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη από τη μεριά των εργαζόμενων. 

Η απεργία της Τρίτης 18/2 είναι μια πολύ κρίσιμη μάχη. Δεν αφορά μόνο το δημόσιο τομέα αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης κι από αυτή την άποψη είναι απαράδεκτη η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αφενός της ΓΣΕΕ που δεν καλεί, αφετέρου της ΑΔΕΔΥ που δεν οργανώνει. Η γαλλική εργατική τάξη δείχνει το παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζονται αυτές οι επιθέσεις. Απεργιακή σύγκρουση με διάρκεια. Αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε. 

Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων, τόσο στο χώρο μας, στην εκπαίδευση, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε καθημερινά περιοδείες κι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και κάνουμε προσπάθειες συντονισμού από τα κάτω. Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, του ΣΕΠΕ Χανίων κι έπειτα από πρόταση δική μας, του σχήματος ΕΑΚ που κινείται με τις Παρεμβάσεις, καλούμε σύσκεψη συντονισμού σωματείων την Παρασκευή 14/2, στις 6μμ.

Αυτή τη βδομάδα γίνονται γενικές συνελεύσεις σε πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους, στους οποίους προτείνουμε την κλιμάκωση του αγώνα με νέα 48ωρη απεργία αμέσως μετά την πανεργατική της 18/2.

Δεν θα πρέπει να μείνουμε σε μια 24ωρη απεργία. Στόχος μας είναι το τσάκισμα του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου κι αυτό γίνεται με απεργιακή κλιμάκωση κι αποφασιστικότητα.

Σεραφείμ Ρίζος
μέλος Δ.Σ ΣΕΠΕ Χανίων

24/9/19, Απεργία στα Χανιά


Το νέο ασφαλιστικό αποτελεί μια ευθεία επίθεση της κυβέρνησης στην εργατική τάξη, αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, τη ραχοκοκαλιά της «μεσαίας τάξης» που είχε προεκλογικά η ΝΔ σαν σημαία της. 

Στην πράξη, επιβαρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία, ώστε να πετύχει μια μεγάλη ελάφρυνση για τους οικονομικά ισχυρότερους. Ταυτόχρονα, διατηρεί από το νόμο Κατρούγκαλου το «μνημονιακό κεκτημένο» των χαμηλών συντάξεων και το χειροτερεύει μέσα από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους οικονομικά ασθενέστερους συναδέλφους. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων έχει πυροδοτήσει οργή ανάμεσα στους συναδέλφους, όχι όμως και στις ηγεσίες των ΔΣ και της Ολομέλειας, που θα δουν μεγάλες μειώσεις στις εισφορές τους. Η Ολομέλεια προτείνει στους συλλόγους πανελλαδική αποχή στις 18 Φλεβάρη αλλά για… άλλο θέμα (την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές). Από τη μεριά μας, ως Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων προτείνουμε η αποχή να συμπεριλαμβάνει στο πλαίσιό της και το ασφαλιστικό, να διαδηλώσουμε εκείνη τη μέρα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να συντονιστούμε μαζί τους για να δώσουμε νικηφόρα αυτή τη μάχη. 

Μπάμπης Κουρουνδής
Μέλος Δ.Σ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων

Όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απεργούμε στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο νομοσχέδιο του Βρούτση που έρχεται να συνεχίσει το αντιασφαλιστικό έργο του Κατρούγκαλου. 

Οργανώνουμε από τώρα ώστε οι δρόμοι της Αθήνας και όλων των πόλεων να πλημμυρίσουν με απεργούς τόσο στις 18 Φλεβάρη αλλά και στη συνέχεια. Το μέγεθος της επίθεσης είναι τέτοιο που χρειάζεται η κλιμάκωση με απεργία και τις επόμενες ημέρες, με την προοπτική ότι θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης.

Θανάσης Διαβολάκης
Μέλος Δ.Σ ΟΙΕΛΕ

“Ένας ασφαλισμένος στην κατώτατη κλάση (155 ευρώ) θα λάβει κύρια σύνταξη (εθνική + ανταποδοτική) 770 ευρώ μικτά μετά από 40 χρόνια δουλειά. Υπολογίζεται ότι για να προσδοκάς σύνταξη γύρω στα 1000 ευρώ θα πρέπει να ενταχθείς τουλάχιστον στην τρίτη κλάση (302 ευρώ μηνιαία)”.

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας 

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει την οργάνωση της απεργίας σε σχολεία, δήμους, νοσοκομεία αλλά και χώρους του ιδιωτικού τομέα, παρότι ακόμα περιμένουμε την ανακοίνωση της απεργίας και από το Εργατικό Κέντρο. Ωστόσο διεκδικούμε αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία που θα αυξήσουν τη συμμετοχή στις 18 Φλεβάρη και θα αναγκάσουν και το ΕΚΘ να ακολουθήσει. 

Είναι μια απεργία που θα πρέπει να γίνει “σεισμός”. Το νομοσχέδιο διατηρεί όλο το νόμο σφαγείο του Κατρούγκαλου και κλιμακώνει την επίθεση. Όσο αφορά εμάς τους εργαζόμενους στους δήμους, ισχύουν όλα όσα ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων. Η διατήρηση των υψηλών ορίων ηλικιάς, οι μειώσεις στις επικουρικές, η ενσωμάτωση της επικουρικής στον ΕΦΚΑ που συνεχίζει την καταλήστευση των αποθεματικών, όλη η λεηλασία που έχει στηθεί εδώ και χρόνια εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, επισφραγίζεται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο. Ακόμα χειρότερα η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό και η μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση – με τις εισφορές μας μάλιστα να τζογάρονται – καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων σε συντάξεις πείνας. 

Γι' αυτό κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για μαζική κινητοποίηση στις 18 Φλεβάρη, αλλά και για να δώσουμε συνέχεια. Αν θέλουμε να τους σταματήσουμε πρέπει να συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες την απεργιακή σύγκρουση. Οι Γάλλοι εργάτες και εργάτριες δείχνουν το δρόμο στο πως αντιμετωπίζονται αυτές οι επιθέσεις. 

Νίκος Χατζάρας
μέλος Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης

24/9/19, Απεργία στη Θεσσαλονίκη